wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Co o tym sądzicie ?
Autor Wiadomość
krzych0719 
Bywalec

Wysłany: 2008-01-28, 17:10   

Witam. Zamieszczam fotkę oczka sporego. Jest wykonane z folii 1mm + kamień naturalny na zaprawę. Ruch i filtrowanie zapewnia wbudowany filtr glebowo-korzeniowy w krawędź. Widać na pierwszym planie ten filtr. Jest on zaledwie 10cm wyżej od lustra wody w oczku. Zajmuje ¼ obwodu oczka. Takie rozwiązanie jest do zaakceptowania na płaskim terenie, gdzie nie ma wzniesień. Woda klarowna niewymieniana od 2 lat. Bogata obsada roślin wspomaga naturalne oczyszczanie wody. Zamieszczam to jako przykład rozwiązania kwestii filtracji w oczku.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2008-01-28, 20:27   

darkooo napisał/a:

1. Folia - jaka PVC czy EPDM - dodam ze jest sam piach.

Osobiście do takiej wielkości stawiku polecił bym trochę droższą, ale dużo bardziej wytrzymałą, a co za tym idzie trwalszą membranę EPDM. Niektórzy producenci dają gwarancję na min. 50 lat !
Cytat:
2. Czy wykładając folią należy wodę często wymieniać w Stawiku ?

W ogóle nie trzeba wody wymieniać, jeśli obsadzisz odpowiednią ilością roślin w strefie płytkiej (pałka, tatarak, oczeret jeziorny, kosaciec syberyjski, jeżogłówka gałęziasta itp.) i podwodnej (grzybienie, moczarka, rdest, wywłócznik kłosowy itp), to stosunkowo szybko (ok 2 lat) powinieneś osiągnąć równowagę biologiczną w oczku
Cytat:
3. Czy przy takiej powierzchni stawiku należy filtrować wodę i jak często ?

Widzę ze nie bardzo się w tym temacie orientujesz. Jeśli zdecydował byś się na filtr to proponował bym filtr wielokomorowy (to schemat budowy) mechaniczno - biologiczny, woda musi być filtrowana non stop przez cały sezon. Chodzi o to, że w komorze ze złożem bakteryjnym, woda musi doprowadzać tlen i pożywienie dla bakterii nitryfikacyjnych, są jednym z elementów cyklu azotowego w wodzie. Piszę o tym dokładniej na tej samej stronie na której jest schemat filtra.
Innym sposobem na czystą wodę jest budowa strumyka. Taki strumyk obsadzony roślinnością bagienną, działa jako filtr glebowo korzeniowy.
Cytat:
4. Czy włóknina jest konieczna do wyłożenia bo myślałem o workach po nawozach a mam ich sporo ?

Nie jest konieczna, chodzi o to, aby dobrze odizolować właśnie te palisady od położonej na nich folii. Worki mogą być, lecz mają jeden mankament, stosunkowo szybko kruszeją. Ja bym dał te worki bezpośrednio na podłoże, z potrójna warstwą na palisadzie i przykrył bym to wszystko cienką włóknina. Taki stawik, to inwestycja na lata i żal by było, aby, po trzech czy czterech latach robić remont, bo okaże się że warstwa izolacyjna pod folią nie zdała egzaminu. Osobiście wychodzę z założenia, że lepiej teraz, przy budowie, zrobić to solidnie, niż za kilka lat, brać się za naprawy. Bo to w sumie, wyjdzie drożej.
Cytat:
5. Nie wiem czy palisada nie przebije folii jak pisze Paweł ?

Jak dobrze utwardzisz przestrzenie wypełniające miejsca za palisadą, to po ułożeniu warstwy ochronnej, nic nie powinno się stać folii. Chodzi o to, aby ziemia za palisadą nie obsiadała, bo wtedy palisada "wyjdzie do góry" i rzeczywiście może uszkodzić folię. A działają tu, w zależności od głąbokości duże siły na folię. Jeżeli dobrze odizolujesz palisadę od folii, to nie powinno być problemów.
Cytat:
Może ktoś ma foto z podobnego stawiku lub może przedstawić w formie szkicu lub rysunki . Dzięki ogromne - Pozdrawiam

Do jutra spróbuję rozrysować mój pomysł.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-01-28, 21:51   

Tu gdzie jest palisada i największe ryzyko uszkodzenia folii dałbym wełnę mineralną. Jeśli piasek nie zawiera ostrych kamyków na pozostałej powierzchni wyściółka nie jest konieczna, (ale raczej zawiera).
PORADNIK PORTAL SKLEP

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2008-01-30, 15:02   

Darkooo, masz poniżej rysunek. To na razie jedynie prośba o zwymiarowanie go i pokazanie jak wygląda sprawa kierunków świata, tzn, gdzie na tym rysunku ma być północ, to ważne ze względu na słońce a co za tym idzie na zaprojektowanie półek na rośliny.
Rozumiem również, że główny punkt widokowy jest tam skąd robisz fotkę, czy tak?.
I jeszcze jedno, czy ten narysowany prze zemnie kształt oczka na górnym rysunku odpowiada temu co masz w ogrodzie? Jeśli nie, to mnie popraw, a może sam narysujesz jego kształt, z podanymi wymiarami.
Jak dostanę te informacje, to w przyszłym tygodniu (jutro wyjeżdżam w delegację i wracam 3.02) narysuję Ci jak ja to widzę. ;)

darkooo 
Nowy

Wysłany: 2008-02-02, 14:03   

Zdjęcie zrobione jest z ukosa - Główny punkt widokowy jest z widokiem na płot
( południe ), Ja znajduje się na wschodzie - (zachód - po przeciwnej stronie obsadzony świerkami i modrzewiami ) - . Rysunek prawie sie zgadza - wystarczy obrócić go w dół ( w lewą stronę o 90 stopni) . Wymiary 18x10 . ( zejście z północy do wody delikatne 6m , od palisady na południe w stronę płota 5m , i 4m wschód i zachód ( bardziej stomy brzeg ) . Z rysunkami mam problem - myślę że te dane pomogą .

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2008-02-04, 00:44   

darkooo napisał/a:
Wymiary 18x10 . ( zejście z północy do wody delikatne 6m , od palisady na południe w stronę płota 5m , i 4m wschód i zachód ( bardziej stomy brzeg ) . Z rysunkami mam problem - myślę że te dane pomogą .

Przed chwilą wróciłem i jutro spróbuję prawidłowo to rozrysować, w stosunku do stron świata. Chodzi o to, aby to tak zaprojektować aby ewentualne rośliny, miały odpowiednio nasłonecznione miejsca.
A mógłbyś mi uzupełnić te dane?
A1=?, A2=?, A3=?,
B1=?, B2=?, B3=?,
C1=?, C2=?, C3=?,
D1=?, D2=?, D3=?,
h=?, h1=?, h2=?
Potrzebne mi te wymiary do zachowania proporcji, w skali w której będę rysował.

darkooo 
Nowy

Wysłany: 2008-02-05, 22:44   

Dopiero dziś pomierzyłem i stąd te opóżniene.
A1= 5.00 , A2=8.00 , A3=5.50,
B1=4.70, B2=10.50, B3=6.70,
C1=4.00, C2=10.40, C3=5.00,
D1=5.00, D2=11.00, D3=5.00,
h=2.50, h1=2.0, h2=0.50
Oczko jest owalne i stąd te rozbieżności .

darkooo 
Nowy

Wysłany: 2008-04-14, 23:03   

Witam
Dalej ciągne swój temat : Obecnie wody przybyło ok 1 m i cała palisada jest zalana wodą , co do folii to teraz sie wacham i myślę o poszerzeniu i zmocnieniu ponownie palisadą a może ktoś ma inny pomysł ?

aras_22 
Nowy

Wysłany: 2008-07-01, 19:06   

widze ze wpadles w trans i wyroabales wielka dziure brawo tak trzymaj;}
jezeli niema tam zyly wodnej to radez folie pcv zgrzewana na miejscu

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu