Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 1002 Skąd: Zamość
Wysłany: 2006-06-12, 22:08 Choroby roślin wodnych.
Witam!!!
Moje rośliny w oczku zaatakowała meszka. Szczególnie oblega ona kaczeńce ale zaczyna się przeżucać na inne rośliny.Roślinom już zaczynają żółknąć liście. Jak jej sie pozbyć?
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-06-12, 23:07 Re: Choroby roślin wodnych.
zik napisał/a:
:pa: Witam!!!
Moje rośliny w oczku zaatakowała meszka. Szczególnie oblega ona kaczeńce ale zaczyna się przeżucać na inne rośliny.Roślinom już zaczynają żółknąć liście. Jak jej sie pozbyć?
Meszka czy mszyca, zresztą wszystko jedno, zastosuj Pirimor. Działa on naczyniowo tzn wnika w roślinę i niszczy szkodniki nakłuwające ją w celu wysysania soków. Jak będziesz pryskał małym ręcznym opryskiwaczem to rób to w bezwietrzny słoneczny dzień i zadbaj o to aby oprysk nie dostał się do oczka. Nie pryskaj za dużo, aby płyn nie spływał kroplami do wopdy, i rób tro tak aby pył ze spryskiwacza nie lądował w wodzie w oczku. Pirimor można kupić w sprayu lub w proszku do rozpuszczenia w odpowiedniej ilości wody, według przpisu na ulotce załączonej do preparatu. Działa nie zawodnie, sprawdzałem na swoich tatarakach i kaczeńcach opanowanych przez kolonie mszyc.
Wysłany: 2006-06-13, 09:08
Paweł,
Te zaatakowane kaczeńce są bezpośrednio w wodzie i boję się spryskiwać środkami owadobójczymi, bo środek może się przedostać do wody i oprucz mszyc wytruć mi ryby i inne żyjątka które są w oczku.Czy oprócz środków chemicznych owadobójczych nie ma jakichś innych bezpieczniejszych?
Mszyce można spłukiwać mocnym strumieniem wody, potopią się. Dla lepszego efektu odrywania mszyc od liści dodaje się troszkę płynu do mycia naczyn np. Ludwika, ale on chyba też nie może dostać się do wody.
Zatop rosliny w wodzie na okolo 10-15 min.Musi pomoc.Mszyce nie odychaja skrzelami.I jak tak bedziesz czymal pod woda to sie przygladnij jak wyplywaja na powierzchnie.Ja tak robie i nie mam problemu z mszycami.Mrowkami sie nie przejmoj.Ryby wszystko zjedza
_________________ Pozdrawiam Sebastian
Wysłany: 2006-06-14, 06:51
A może na pewien okres wodę z oczka zamiast do filtra skierować na te roślinki w postaci fontanny, jak napisała Joanna w ten sposób spłuczesz część mszyc a reszta zrezygnuje z osiadania na mokrych roślinach pod strumieniem wody.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-06-14, 19:20
zik napisał/a:
Ernest,
prawie wszystke rośliny są tak posadzone. Roman,
Tak zrobię skieruje strumiń z fontanny na te rośliny,zobaczymy może zadziała.
Jak możesz wejść do oczka, to opryskaj je ostrożne od strony oczka w kierunku brzegu Pirimorem, robię tak od kilku lat i nic w oczku złego się nie dzieje. Jeden warunek, musi być jeden bezwietrzny dzień do tego oprysku. Wystarczy, że opryskasz 1/3 długosci rośliny, Pirimor jest wchłaniany przez liście i działa naczyniowo na mszyce, jest zasysany razem z sokami rośliny. Nie jest środkiem kontaktowym, tzn że nie działa w styczności z mszycą. Co zaś do stosowania Ludwika to owszem stosuje się go do opryskiwacza w proporcji 1- 2 krople Ludwika na zbiornik. Ludwik likwiduje napięcie powierzchniowe w roztworze i środek wnika nawet pod kłębki wosku u mszyc występujących na jodłach, małe białe kłębki niby waty chroniące mszycę przed utratą wilgoci.
Wysłany: 2006-06-19, 21:01
Ernest,
no ciekawe co to za rośliny można spróbować 10zł to nie majątek. U mnie nie ma kretów, mszyca jest ale jakoś w inny sposób sobie z nią poradze a komarów też tak dużo nie ma.
Ernest, szkoda że nie znalazłeś rośliny która by odstraszała koty bo od wiosny zjadły mi już 7 karasi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum