wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje oko ok. 10m3...
Autor Wiadomość
samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-09-02, 13:41   

wymiana wody nic ci nie pomoże poprostu u ciebie w oczku nie ma roślin bez roślin za każdym razem woda zakwitnie musisz nasadzić jak najwięcej roślin a pora jest bardzo dobra bo rośliny się dobrze ukorzenią a na wiosnę tak ci to wszystko zarośnie że będziesz robić przecinki tak jak to robią osoby które mają oczka od dłuższego czasu :P
nie słyszałem aby ktoś stosował chemię mając dużą ilość roślin w oczku , jak już pisałem ja poszedłem krok dalej i nie stosuję chemi , nie mam filtra, nie stosuję torfu tylko postawiłem na rośliny i wodę mam przejrzystą do samego dna i tylko dzięki rośliną
więc się nie zastanawiaj tylko wsadź tyle roślin ile dasz rady--powodzenia

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-09-02, 14:13   

Radzio19 cierpliwości tak jak napisał Samuraj wymiana wody nic nie da Posadź jak najwięcej roślin uruchom filtr i uzbrój się w cierpliwość może to być tydzień albo miesiąc, ale woda się na pewno wyklaruje :)
OGRÓD JARKA

Radzio19 
Początkujący

Wysłany: 2007-09-02, 16:22   Dzieki!:)

Tak zrobie,jak tylko przyjda do mnie roslinki poczta,a jutro uruchamiam filtr. Mysle, ze bedzie dobrze...Tylko zastanawiam sie czy glony nie zalepia roslin(szczegolnie lilie) :?: Jesli chodzi o sadzenie roslin bez doniczek lub zamiast doniczek, w czym najlepiej posadzic?? Tymczasem dzieki za rade ;)

Pawlak 
Oczkomaniak

Wysłany: 2007-09-02, 16:29   

w specjalnych koszach na rośliny wodne albo w kieszeniach z juty (ale to tylko na brzeg) i najlepiej wogule nie wymieniać wody. Jako ulepszenie filtracji możesz zrobić filtr który będzie pobierał wodę razem z mułem czyli z dna. Ja tak mam :P
A swoją drogą to jak będą rośliny to będzie piękne oko :roll:

Radzio19 
Początkujący

Wysłany: 2007-09-04, 15:43   Heja!:)

Przedstawiam moje oczko na dzien dzisiejszy, niestety bez rozlinek(pewnie jutro beda) ale za to filtr pracuje od wczoraj. Oczko jest jeszcze nie dokonczone gdyz brakuje mi kamieni, jednak mam nadziejej, ze w najblizszym czasie je pozyskam:x Glony jak widac sa, staram sie
codziennie wybierac te, ktore wyplyna na powierzchnie. Mysle, ze jak dosadze roslinki woda sie wyklaruje :?:

Tam gdzie stoi beczka bedzie kaskada.
Pozdrawiam :pa: :)

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-09-04, 15:51   

Radzio19, wyszło super jak dojdą roślinki, wykończenie i kaskada będzie pięknie :brawo: Nie licz za bardzo, że jak przyjdą roślinki to odrazu woda zrobi się kryształ bo to trochę musi potrwać :P Szkoda tylko że fotki takie małe :?
OGRÓD JARKA

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2007-09-04, 18:23   

wygląda ciekawie, trzeba jeszcze przykryć tą folię i zamaskować jakoś filterek.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Radzio19 
Początkujący

Wysłany: 2007-09-04, 21:09   Witam!!:)

Dzieki, dzieki ;) Aurora, roslinki doszly cale i zdrowe :good: podziwiam Was za starannosc w zabezpieczaniu roslin :piwko: :) Czy wszystkie roslinki powinne byc posadzone w doniczkach :?: bo np.kosaćca zoltego i palke szerokolistna umocowalem do podloza zwirkiem i kamieniami :?: Lilie posadzilem w wiaderkach; glina z piaskiem 2:1 + odrobina kompostu, jak narazie liscie nie za bardzo plywaja na wodzie, z uplywem czasu powinne sie ustabilizowac :?:
Folie zamaskuje keramzytem(worki obok) tylko jak narazie rozgladam sie za kamieniami. Filtr pracuje prawie drugi dzien. Wklad do filtra u mnie od dolu;peszel, keramzyt,zwirek,gabka z wata a na sama gore siatka z oczkami do rozpraszania wody i wylapywania wiekszych zanieczyszczen. Pytanie, czy dobrze dobralem warstwy filtrujace :?:
Pozdrawiam ;) :pa:
ps. w jakim formacie wstawiacie zdjecia?

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2007-09-04, 21:39   

Radzio19 napisał/a:
Czy wszystkie roslinki powinne byc posadzone w doniczkach :?: bo np.kosaćca zoltego i palke szerokolistna umocowalem do podloza zwirkiem i kamieniami :?: Lilie posadzilem w wiaderkach; glina z piaskiem 2:1 + odrobina kompostu

dobrze zrobiłeś - tak kosaćce i pałki będą najlepiej czyścić
PORADNIK PORTAL SKLEP

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-09-04, 21:56   

Cytat:
Folie zamaskuje keramzytem(worki obok)
Pamiętaj że keramzyt jest dość lekki i pływa :P Warstwy filtracyjne są dobrze tylko nie wiem jak się sprawdzi wata bo nigdy jej nie stosowałem
OGRÓD JARKA

Kaef 
Oczkomaniak

Wysłany: 2007-09-04, 22:53   

Wata może nie być najlepszym rozwiązaniem, gdyż szybko się zapycha i potem nie przepuszcza wody. Jeszcze zależy jaką watę masz na myśli, ja mówię o takiej zwykłej podstawowej. Te specjalne do filtrów też nie są zbyt trwałe.

killer1558 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-09-05, 12:13   

wata powinna być specjalna nie taka higieniczna, u Arka w sklepie jest coś takiego :good: , mam taką u siebie w w filtrze

Makrofotografia

Radzio19 
Początkujący

Wysłany: 2007-09-05, 12:45   

Witam! W zadnym wypadku wata higieniczna ;) Bylem w hurtowni tapicerskiej i za 13zl kupilem gabke 2m/1,5m/3cm i wlasnie tej waty. Jak narazie nie ma problemu z zapychaniem, bo filtr dopiero pracuje 3 dzien. Co dajecie na dno do strefy bagiennej, ze sie pozwole zapytac ;)
Pozdrawiam :pa:

Radzio19 
Początkujący

Wysłany: 2007-09-07, 19:12   

Witam! Folia zamaskowana, ale niestety nie do konca,gdyz kaskady wciaz nie ma :-( ...

Jakis tydzien temu wrzucilem worek slomy, czyz nie czas, aby go wyrzucic? Jutro chyba to uczynie, bo jeszcze wode zasyfi dodatkowo :-D Ile u Was woda sie klarowala, gdy byla zaatakowana przez glony i inne ustrojstwa. U mnie filtr chodzi 4 dzien bodajze i jak narazie nie widze zmian. Jutro jade nad zalew do Nielisz w celu pozyskania jak najwiekszej ilosci roslin. Zapcham do oczka tyle roslin, ile sie zmiesci, a w szczegolnosci zasadze jak najwiecej na brzegach.
Pozdrawiam i zycze czystej wody w oczku ;)
:pa:

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-09-07, 19:18   

Radzio19, u mnie woda klarowała się prawie 3 tygodnie , a trochę słomy w filtrze było u mnie 6 tygodni i w zasadzi mogłaby jeszcze siedzieć :P
OGRÓD JARKA

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu