wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko Jona
Autor Wiadomość
hepik 
Entuzjasta

Wysłany: 2007-07-04, 04:28   

Konstrukcja oczka nader orginalna.
Nie bardzo rozumiem na czym polega idea filtru biologicznego...sam żwir utrzymuje czystość i klarowność wody?Bo przecież jeszcze nie rośliny.
Ale na to wygląda,jeśłi "miesięczna" woda nie zakwitła.
Patrząc na "grubość" murku ,niezły fachmnan to budował.
Jeśli ta woda ma byc ciągle tak kryształowa ,to chyba warto pomyśleć o wysadzeniu roślin do gruntu(worek jutowy,substrat i do żwiru) bo te białe wiaderka budowlane będą denerwować. :)
Jakaś dziwnie znajome te chłodnie z elektrowni.Czyżby sąsiad? ;)

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2007-07-09, 19:43   

Witam.Wróciłem i już jestem:)
Do:
badi: Ciesze się że Ci sie ta sciana z kamienia podoba która sam murowałem, spełnia ona obramowanie filtra(żwir+rury drenarskie).
Łuki18: Tak zgadzam się z Tobą szata roślina dodaje bardzo dużo uroku i czyści wode ale w moim przypadku musze troche poczekac aż sie wszystko rozrosnie a w miare możłiwosci bede dosadzał.
marian: Co do tych obramowań to planuje je zdjac w przyszłym roku tak jak poprzednio napisał Ogrodnik, aż sie torf ułoży.
hepik: W chwili obecnej cała filtracja odbywa sie przez żwir który jest w oczku i częsciowo w wodospadzie.W razie pytań chętnie odpowiem. No i widze po profilu że rzeczywiście jestesmy sąsiadami i chyba nawet z tej samej dzielnicy skoro poznajesz kominy.
Dziękuje wszystkim za wyrażone opinie i ciesze się że Wam sie podoba:)
Pozdrawiam JON!

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2007-07-14, 11:09   

Witam Wszystkich:)Musze Wam powiedziec że w moim oczku przybyło pare zwierzątek wodnych a mianowicie 4 żabki które same przyszły i dokupiłem 3 karasie koja, które dawno mi sie juz podobały.Maja fajne kolory, postaram sie jak najszybciej wrzucic fotki to zobaczycie:).A teraz mam mały problem. Lilie wypusciły dużo liści które zaczynają brązowiec i żółknąc.Także wypuszczają dużo pąków i np. wypuszcza 3 pąki a tylko jeden rozbije sie a reszta po czasie opada:( Prosze o jakąs informacje, porade.
Pozdrawiam Jon!

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-07-15, 09:30   

Jon napisał/a:
dokupiłem 3 karasie koja,
Wrzuć kilka fotek bo nie wiadomo co kupiłeś czy karasie czy koi :P A co do pąków lilii pewnie wszystkie się rozwijają tylko nie zwróciłeś uwagi :P Lilię tak mają że po jakimś czasie liście żółkną , a paki kwitną na powierzchni tylko kilka dni i potem opadają na dno :? Usuwaj stare liście i przekwitłe pąki
OGRÓD JARKA

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2007-07-15, 12:03   

Dzięki Jarek za info o liliach.Co do rybek to wrzucam pare fotek. te trzy nowe maja barwy: jedna srebrno - biała, druga pomarańczowa a trzecia trzy kolorowa w ciapki.Cieszyłem sie że mam nowe nabytki a tu dzis w nocy znikła mi moja duza welonka która była pierwsza rybka:/. Pozdrawiam Jon

Tutaj są te trzy nowe rybki.

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-07-15, 12:27   

Niestety rybki za słabo widać na zdjęciu żeby rozróżnić czy to jest karaś czy karp ( zrób zbliżenie ) Woda :good: :brawo: ja mam czysta ale twoja to naprawdę kryształ :hehe:
OGRÓD JARKA

badi 
Uczestnik

Wysłany: 2007-07-15, 13:35   

Heh ile bym dal aby miec tak czysta wode w oczku:D U mnie zielona zupa:D

Pawlak 
Oczkomaniak

Wysłany: 2007-07-15, 14:10   

czas ma moja ocene ;) oczko prezentuje sie super :good: i ta czysta woda :victory:
PS.przepraszam za blendy ort. mam rozwalona klawiature :ziew:

Mazur 
Oczkomaniak

Wysłany: 2007-07-15, 17:49   

Oczko ładne a co do wody to spytam inaczej, nie widzę osadu więc kiedy zalana była ta woda ?

Łukasz75 
Początkujący

Wysłany: 2007-07-15, 23:32   

Piekne oczko , woda krysztal.
Jesli woda w twoim oczku nie straci przejrzystosci do jesieni ( wtedy zaczynam kopac swoje oczko ) to "zasypie" Cie pytaniami o ten fajny murek. Wedlug mnie on jest super ale tylko pod warunkiem ze masz taka wlasnie krysztalowa wode.
Jesli woda ciut zmetnieje a na murku porosna glony to wtedy nie bedzie sie on zbytnio roznil od czarnej folii.
Oczywiscie trzymam kciuki zeby woda pozostala przejrzysta.
Gdybym jednak mial sie zakladac to postawilbym na to ze woda z czasem zmetnieje.

Pozdrawiam.

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-07-16, 08:27   

oczko bardzo ładne :brawo: moim zdaniem woda świerzo nalana :P ten żwir na dnie jest nie potrzebny , będziesz miał problem z czyszczeniem oczka pomijając że tego żwirku za jakiś czas nie będzie widać bo przykryją go różnego rodzaju glony, obumarłe resztki roślin itp. :P i moja rada którą powtarzamy aż do znudzenia- rośliny , rośliny........... :good:

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2007-07-19, 10:57   

Witam!Dzięki za oceny.Co do wody to sie mylićie bo woda ma juz ok 3 miesięcy. Wrzucam pare fotek gdzie widac glony na foli. Mam tez do Was pytanie, chodzi mi o glony ktore porosły na kamieniach z wodospadu. Czy je usuwac czy zostawic .Mi sie zdaje że lepiej je zostawic.A obumarłe pąki i liscie z lili juz pousuwałem.
P.S. Mam dwa nowe liny i karasie ze stawu.:)
POZDRAWIAM JON!
Tutaj załaczam fotki z oczkiem i wodospadem.

killer1558 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-07-19, 11:07   

jak na 3 miesiące i przy takich upałach to myślę że jest :good: zobaczymy co dalej, może faktycznie ten żwir to jakiś sposób na czystą wodę :)

Makrofotografia

hepik 
Entuzjasta

Wysłany: 2007-07-25, 05:35   

Z tymi trzema miesiącami to jakaś nieścisłosć.
19 maja oczko w budowie.
..pierwszy post na forum 1 lipca i informacja
Cytat:
.Filtr ten znajduje się wewnątrz oczka. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre ponieważ woda nalana jest od miesiąca

W związku z tym nijak w połowie lipca nie wychodzą trzy miesiące.
No i ten filtr nie do końca tylko żwirowy,bo na fotkach widoczne jakieś niebieskie urządzenie filtrujące(ciśnieniowe?)

pyton75 
Początkujący

Wysłany: 2007-08-03, 07:53   

Czesc mam pytanie na czym osadzałes ten murek tzn czy pod folią jest jakiś fundament , pozdrawiem oczko super.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu