Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-04-09, 13:33
wojjan napisał/a:
To jytro zrobie jeszcze fotkę wraz z korzeniami. O dziwo chodziłem niedawno patrzeć i rośliny (te wyjęte z wody) bo stoja na brzegu "pozamykały igły Te co w wodzie są takie jak na foto czyli otwarte
I teraz mam dylemat czy mogą stać pod wodą bo google nic mi nie podpowiada ?
Kwitła już u Cieba ta roślina?
Jakiej średnicy są te łodygi z listkami?
Czy roztarte listki w palcach intensywnie pachną ?
Czy listki są w dotyku twarde i ostrawe?
Czy to roślina płożąca się po podłożu, bo jeśli nie to wykluczył bym widłak.
Widłak ma stojące łodygi wraz z listkami o średnicy do 1cm, "kwitnie" w stojących nad płożącymi się pędami, ulistnionych łodygach w kłosach zarodnikowych, listki są mięsiste i ostrawe w dotyku zagięte ku górze i zakończone białymi włoskami, pędy gęsto rozgałęzione, płożące się po podłożu długości do 1 m. W naturze rośnie w suchych ubogich, kwaśnych glebach.
W wodzie nie będzie rósł.
Myślę ze to jednak roślina wodna, na powietrzu zamyka listki aby nie tracić wilgoci.
Układ listków na łodydze przypomina mi jednak przęstkę. A może to jest przęstka tylko ze bardziej wyrośnięta, z powodu "nie mania przestrzeni" ograniczonej przez pojemnik.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 1002 Skąd: Zamość
Wysłany: 2007-04-09, 13:52
Byłem ostatnio na Roztoczu w lasie i widziałem tą roślinę rosła na podmokłym terenie sam myślałem ,że to przęstka ale była tablica z opisem ciekawych roślin jakie można było spotkać w lesie i było zdjęcie tej rośliny podpisane widłak jałowcowy.
Wysłany: 2007-04-09, 17:43
Paweł napisał/a:
Kwitła już u Cieba ta roślina?
Mam ją od kilku dni
Paweł napisał/a:
Jakiej średnicy są te łodygi z listkami?
Ok 1 cm
Paweł napisał/a:
Czy roztarte listki w palcach intensywnie pachną ?
Hmmm troche pachną
Paweł napisał/a:
Czy listki są w dotyku twarde i ostrawe?
Nie, są mięciutkie jak kaczuszka
Paweł napisał/a:
Czy to roślina płożąca się po podłożu, bo jeśli nie to wykluczył bym widłak.
Rośnie idealnie w pionie, na moich fotkach jest pochyło bo tak je wsadziłem lecz juz idą do pionu
Wieczorem będę na swoim kompie to wkleję fotki tej zamkniętej (co stoi na brzegu)i tej otwartej wyjętej prosto z wody
_________________ I niech wam zawsze lekko będzie...!
Wysłany: 2007-04-09, 19:19
marian napisał/a:
Proszę porównać ją z tym może to ułatwi zadanie
Praktycznie to samo A igły się zamykają czy nie ?
Oto fotki zamkniętej tej co jest aktualnie na brzegu - z korzeniem
Otwartej cały czas pod wodą
I obie razem
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-04-10, 00:34
killer1558 napisał/a:
na 1000% przęstką to nie jest
Widłakiem też nie.
Pokrój listków inny, wygięte do dołu bez włosków na końcach. Myślę że to jednak przęstka, tylko ciut wyrośnięta.
Wojjan nic nie napisał czy się płoży po substracie, czy wyrasta bezpośrednio z substratu. Rośliny czasami zmieniają pokrój, w bogatszych niż w naturze warunkach, np. rojniki rozrastają się do niebotycznych rozmiarów, posadzone w żyznym podłożu, tracąc swój normalny pokrój.
Proszę porównać ją z tym może to ułatwi zadanie
Obrazek
Ta roślina na obrazku to rodzaj wilczomlecza, który rośnie normalnie na lądzie. Według mnie ta o którą pytacie to przęstka, tylko ta bardziej goła to klącze, ta zazieleniona trochę powinna wystawać z wody pionowo do góry. Rośnie w bardzo płytkiej wodzie w strefie bagiennej.
Wysłany: 2007-08-24, 20:40
Znów zabłąkałem się i opuściłem to piękne forum na kilka miesięcy ale to z przyczyn niezależnych odemnie
A teraz pochwalę się zaczętym mostkiem w stylu góralskim nad moim oczkiem prowadzącym jak to AurorA, powiedział " do ogrodu japońskiego"
U mnie rosną takie rośliny nad stawem,ale nie w wodzie,ani błocie tylko oddalone kilka metrów od wody pod drzewami. Mostek rasowy,też taki zrobie u siebie nad rowem , ale zbuduje go na dwóch ceownikach osadzonych na betonowych bloczkach. Stawik klasa,można powiedzieć hodowlany.
_________________ Wędkarstwo , oczko wodne
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum