Lekka zima jakby przyszła ,napowietrzacz włączony tylko przy minusowej temperaturze ,ryby na dnie tyle w temacie
[img][/img]
[/img][img][/img]
[img][/img]
I po zimie ,moja załoga w oczku przetrwała bez strat woda doskonale przejrzysta ryby zaczynają wychodzić z uśpienia jest ok. Za kilka dni czyszczę CAŁY filtr keramzytowy jakieś 700litrów ,ale znów na trzy lata mam spokój tak sobie tłumaczę . Filmik
Jak na lipiec jestem zadowolony z przejrzystości wody ,myślałem że ciągnące się 35*C zrujnuje cały system jednak nie. Co prawda dolewałem dużo wody w tym czasie do oczka i w tej chwili zbyt duża ilość ryb przepowiadała klęskę ,a jednak. System filtracyjny oparty na keramzycie i duża ilość roślinności przybrzeżnej i wodnej pozwala cieszyć się takim stanem.
Witam w tym roku jestem zaskoczony bardzo dużą ilością liści lilli , kwiatów prawie brak jakieś pojedyncze sztuki .Nic nie zmieniałem przez ostatnie lata w podłożu oraz w korzeniach roślin nawet nie nawoziłem w tym roku w poprzednim na wiosnę raz .Jedne rośliny są na głębokości 150cm ,a za kładką 70cm wydaje się ,że jest to przyczyna tegorocznej pogody jak myślicie.
[/code]
Super zdjęcia. Po prostu MEGA.
Chmury odbijające się w wodzie extra.
Skąd tyle liści lilii ? Czy planujesz jakieś przycinki przerzedzenia ?
Skąd tyle liści ? , sam jestem zaskoczony mógłbym się spodziewać po nawożeniu wiosennym ,rozmnożeniach wiosennych ,ale nic takiego nie robiłem. Nawet w plastiku 1000l zakopanym w ziemi dzieją się niesamowite rzecz z roślinami rosną na potęgę ,taki rok. Co do przycinki ,nie mam innego wyjścia jak usunąć na koniec sezonu te ogromne liście ,jeśli pozwolę im zgnić w wodzie w takiej ilości to będę miał w zimie problem z rybami. Z resztą już czas najwyższy zabrać się za czyszczenie dna.
W całym tegorocznym pędzie lili wodnych do niesamowitego wzrostu ,urodziła mi się lilia widna z kwiatu lilii.Pierwszy raz w moim oczku wodnym z kwiatu lili wyrosła nowa roślinka ,kiedy ja odcinałem od kwiatu miała już zawiązek swojego kwiatostanu powiem jestem w szoku . A to kilka zdjęć na ten dowód .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum