wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
kanibalizm wśród karasi:(
Autor Wiadomość
wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2014-11-26, 17:56   kanibalizm wśród karasi:(

witam. pisze do panstwa zdruzgotany, gdyż w moim domu wydarzył się dramat. przeniosłem dwa spore karasie - ok 15 cm dł. z oczka do akwarium w domu gdyz oczko to skorupa która zamarza do dna w zimie. teraz pare dni temu wyłowiłem jeszcze z oczka jednego małego karasia - dziecko tej pary, młody narybek który narodził sie w tym roku. Włożyłem do akwarium ...i jakiez było moje zdziwienie, gdy wracam po dwóch godzinach...a ten malutki karaś do połowy zjedzony.... pływała tylko głowa....to jest straszne....jak one mogły zjeśc swoje dziecko ? jak temu zapobiec ? postanowilem że nie bede karmił karasi do wiosny za kare... prosze o porady

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2014-11-26, 19:13   

to normalne
PORADNIK PORTAL SKLEP

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-11-26, 19:14   Re: kanibalizm wśród karasi:(

wrodomin napisał/a:
jak one mogły zjeśc swoje dziecko ? jak temu zapobiec ? postanowilem że nie bede karmił karasi do wiosny za kare... prosze o porady

Jeżeli piszesz to poważnie, to proszę Cię oddaj te swoje karasie jakiemuś posiadaczowi oczka i nie wracaj więcej do tego tematu.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2014-11-26, 21:43   

jestem długoletnim użytkownikiem forum, można powiedzieć wręcz ,,starym wyjadaczem''. licz nigdy nie spotkało mnie, aby ryby zjadały się nawzajem..w końcu to nie piranie...prosze powiedzieć, gdzie popełniłem błąd..i jak to się stało, że w oczku wodnym jak pływały to się nie zjadały nawzajem, a w akwarium już tak...

czy w pustym akwarium z samą wodą, ryby maja jakiś pokarm ? czy np. zjadają w razie czego własny stolec ? bo srają na potęgę,

taniw 
Oczkomaniak

Wysłany: 2014-11-27, 20:22   

Żartujesz, czy o drogę pytasz? Ryby nie są koprofagami, a samą wodą najedzą się dokładnie tak jak ty.

zuzi10 
Hobbysta

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2014-12-03, 00:12   

Jeśli jestes długoletnim- jak piszesz -użytkownikiem forum to nie ośmieszaj się wypisując takie głupoty.Chyba,ze wchodzisz na forum i ogladasz zdjęcia, a to co pisane Cię nie interesuje. :???:

wallclock
[Usunięty]

Wysłany: 2014-12-03, 08:53   

Wiekszosc ryb zje nawet wszystkie swoje mlode jelsi bedzie glodna a czesc sje napewno. chyba tylko pielegnicowate nie jedza swoich mlodych ale tylko na poczadku, potem zjedza co do sztuki mowa o akwarium. Hodowalem te ryby i nie tylko te. to wiem co nieco

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2015-05-08, 10:24   

witam. jakież było moje zdziwienie..gdy w swoim oczku, po tym jak zamarzło do dna bo były spore mrozy tej zimy a oczko ma tylko 60 cm...znalazłem karasia. i to znalazłem go w pustym oczku, po jakichs 3 godzinach od wypompowania całkowicie wody...szamotał się bidny w doniczce... kiedyś czytałem ze karasie mają zdolność do hibernacji w kostce lodu, i chyba tu jest taki przypadek..może jednak nie trzeba wyciągać karasi z oczka na zime, jak niektórzy ,,specjalisci'' się wymądrzają, pomimo ze zamarza do dna skoro mam ewidentny przykład, że są w stanie przeżyć - przehibernować w lodzie ? proszę o opinie w tym zakresie. Czytałem kiedyś że ktoś miał na działce taki basenik plastikowy 10 cm głębokości i 1x1 metr szerokości dla dzieci i w nim miał mini oczko wodne i trzymał tam karasie i zapomniał ich wyciągnąć na zime, a na wiosne się okazało, że wszystkie pływały jak marzenie, a zdrowe jak koń były

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-05-08, 10:45   

Na pewno przeżyjesz, jeżeli postoisz na mrozie w samej bieliźnie tak ze dwie godziny.
Więc bądź konsekwentny i skoro fundujesz swoim rybom takie przyjemności, to nie zapomnij też o sobie następnej zimy.
Moja opinia była już wyrażona parę wpisów wyżej.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

BiBi 
Hobbysta

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2015-05-10, 10:54   

Mysle ze to dorosła i poczytalna osoba nie pisze tych bzdur bo nie chce sie takich stworow czytac przepraszam nikogo nie chce urazic ale na drugi raz zanim napiszerz (.może jednak nie trzeba wyciągać karasi z oczka na zime, jak niektórzy ,,specjalisci'' się wymądrzają)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu