Paweł tak w ogóle to gratuluje ''wyróżnienia'' :brawo:
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2015-04-17, 19:29[/i] ][/size]
[quote][/quote]Aleś się naciął tego peszla
Mamy taki sam zapał :P Ty do pumeksu a ja do peszla :lol:
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2015-04-17, 19:33[/i] ][/size]
[quote="wolanin"]Co do pompy - jakżesz taką samą, kiedy Twoja to 110-tka, a moja 70-tka? [/quote]
Aaaa chodzi o airlifta a ja pomyślałem o secohu,co do airlifta to testuje ;)
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2015-04-17, 19:37[/i] ][/size]
[quote="wolanin"]Możesz w przybliżeniu określić wydajność zatykając odpływ i mierząc czas opadnięcia wody w zbiorniku, tylko nie za długo, żeby nie za bardzo zafałszować wyniku spadkiem wydajności airlifta wraz z opadaniem poziomu wody od strony ssania.[/quote]
Zmierzyłem opadanie dzisiaj tylko jak to policzyć bo mnie wtedy na matmie nie było ;)
Mierzyłem dwa razy czas 1-min opad 10cm ,a pierwsze 5-cm 15s
Dołoncze filmik
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2015-04-17, 19:41[/i] ][/size]
[quote="czester 1"]odprowadzasz jakos ta piane?[/quote]
Przyłożyłem od góry ovatę związałem dosyć mocno i jest OK
Thx. Bogu.
Trzeba przyjąć 15 sekund i 5 cm, potrzebne jest jeszcze pole powierzchni/wymiary tego zbiornika/zbiorników, w którym opadła woda - wtedy można policzyć przepływ, zamieniając wszystko na metry i godziny.
Co do piany, to namawiam Cię do zrobienia jakiegoś jej przechwytu - jakaś taca, miednica czy coś z otworami pasującymi do kominków, a od niej odpływ (przebity przez ścianę?) do kanalizacji.
Usuwanie piany to dodatkowe oczyszczanie stawku i stała gotowość do poradzenia sobie np. ze zdechłą żabą...
Jeżeli pytasz o mój prefiltr - to chodzi przy Mauserze. Parę razy mi wyskoczył z rury wskutek zabrudzenia tkaniny, miałem taki skok zawiesiny wskutek podniesienia temperatury i zwiększonego apetytu ryb. Teraz jest czyściutko, a prefiltr chodzi bezobsługowo.
[quote="wolanin"]potrzebne jest jeszcze pole powierzchni/wymiary tego zbiornika/zbiorników, w którym opadła woda - wtedy można policzyć przepływ, zamieniając wszystko na metry i godziny. [/quote]
3.5 dł x 1 szer x 1 wys = 3.5m3
[quote="bogu69"]3.5 dł x 1 szer x 1 wys = 3.5m3[/quote]
Wysokość, to mamy 5cm, czyli 0,05m
15 sekund to 0,00417 godziny
Przepływ (3,5 x 1 x 0,05) / 0,00417 = 42m3/h
No tak wychodzi :-o
Dla całości (1 minuta, 10cm):
(3,5 x 1 x 0,1) / 0,017 = 20,6 m3/h
Pytanie, jaka wysokość stabilizuje się w zbiorniku przy normalnej pracy (przy otwartym przepływie), bo to będzie decydować o docelowym 'ułożeniu się' prędkości.
Paweł dałem ciała :-D zapomniałem zablokować zasysania ,ale ta woda jak opadnie to się nie podnosi no chyba że wyłoncze AL.Po niedzieli podepne jebao 10000l/h i porównamy wynik.
[quote="bogu69"]zapomniałem zablokować zasysania ,ale ta woda jak opadnie to się nie podnosi no chyba że wyłoncze AL[/quote]
[b]Gdyby dopływ był zamknięty, to wyglądałoby to tak:[/b]
Zauważ, że drugie 5cm woda była pompowana 3 razy dłużej (czyli przepływ 3 razy mniejszy) niż pierwsze 5cm, czyli średnia prędkość pompowania na odcinku od 5 do 10cm wynosiła 14m3/h.
A docelowa prędkość na 10cm depresji będzie jeszcze mniejsza.
Warto będzie powalczyć o usunięcie wąskich gardeł, bo jak się okazuje, faktycznie przy airlifcie liczy się każdy centymetr.
[b]Na pocieszenie: skoro dopływ był otwarty, to na pewno mówimy o większych prędkościach, niż te wyliczone. Tak naprawdę, przy otwartym dopływie te wyliczenia są niewiele warte, bo prędkość na dopływie także zwiększała się wraz z wytwarzaniem się coraz większej różnicy poziomów[/b].
Tiaaa,teraz już ciekawostka na całego ano zablokowałem wszystkie dopływy i co? ;) 10cm spadło w 45 s .Policz Pawełku jeszcze to.Ogólnie jestem bardzo zadowolony skimer działa,woda spod korzeniowego zasuwa 50-siątką aż miło no i z odpływu dennego zasysa bardzo dobrze i 400 litrów fluidalnego bulgota na całego a najwazniejsze wszysko to tylko na 47watach.A jak uda mi się polepszyć przepustowość i rura AL bedzie w całości zanurzona w wodzie a nie jak teraz ponad lustrem to będzie jeszcze lepiej :)
[quote="bogu69"]zablokowałem wszystkie dopływy i co? ;) 10cm spadło w 45 s[/quote]
Średnio 28m3/h. Chcąc mieć jakiś bardziej miarodajny wynik, należałoby zmierzyć czas gdzieś pomiędzy 8 a 10,5cm - wtedy pompa pracuje z wydajnością najbliższą tej roboczej.
Porównanie 60 sekund z otwartym dopływem i 45 sekund z zamkniętym świadczy o tym, że większość oporów powstaje gdzieś bliżej airlifta - na złożu, etc... a nie na tych przelotach i dopływach, które zamknąłeś.
Witam ponownie wszystkich zakręconych wirusem i nie tylko,chciałbym się podzielić wynikami z obserwacji mojego zbiornika.Na dzień dzisiejszy woda stabilna nieliczne glony zanikają naturalnie
- obsada 35 rybek 30cm
- wody około 45m3
- 5m3 filtr(2 rękawy na rurach 200mikronów /2x1m3worki raszlowe/1m3pocięty peszel napowietrzany)
nie mam UV-ki a roslinki dopiero zaczynają rosnąć woda przejżysta do dna.
Z oczkiem niema co się się spieszyć tzn.z jego zarybianiem a potem przekarmianiem ryb bo to nastręcza same kopoty a nie radość z obserwacji pozdrawiam i życzę czystej wody w oczkach i pięknych rybek. ;)
Zastanawiam się czy była by szansa w pierwszej komorze podpiąć do rur ze skimera i odpływu dennego sito łukowe ultra sieve III
http://www.koiphen.com/forums/showthread.php?117168-DIY-Gravity-feed-Sieve-filter
a wyjscia dalej rurami do następnej.Oczywiście napędzane tylko airliftem.
[quote="bogu69"]Zastanawiam się czy była by szansa w pierwszej komorze podpiąć do rur ze skimera i odpływu dennego sito łukowe ultra sieve III
http://www.koiphen.com/forums/showthread.php?117168-DIY-Gravity-feed-Sieve-filter
a wyjscia dalej rurami do następnej.Oczywiście napędzane tylko airliftem.[/quote]
U mnie airlift praktycznie przestaje pompować przy ok. 25 cm różnicy poziomów.
myślałem że tak by mogło być
[URL=http://s1308.photobucket.com/user/szopen69/media/Nowy%20obraz%20mapy%20bitowej%205_zpstgrzpzca.png.html][img]http://i1308.photobucket.com/albums/s606/szopen69/Nowy%20obraz%20mapy%20bitowej%205_zpstgrzpzca.png[/img][/URL]
bez spadku poziomu .
Przewertowałem dokładniej i niby grawitacyjny a wpiętą ma pompę pod sitem,fcug a mogło być idealnie ;) .Paweł nie nakręcaj mnie tymi filmikami...naprawdę fajnie zrobione a kojaki dla mnie fajne a widzę ze masz nawet i dosyć duże.
[quote="bogu69"]nie nakręcaj mnie tymi filmikami...[/quote]
Wiesz, oko i infrastrukturę masz taką, że tylko zacząć rozglądać się za czymś karpiokształtnym do zasiedlenia...
Widzisz do dzisiaj było w miarę spokojnie,woda czyściutka choć ubyło jej około 10cm ale rano około 6-tej taka zawierucha przyszła że mi ręce opadły na dodatek prąd dopiero wieczorem włączyli,najprawdopodobniej filtracja padła.Zobaczę jak to pstrągi zniosły.
[quote="bogu69"]prąd dopiero wieczorem włączyli,najprawdopodobniej filtracja padła[/quote]
Warto byłoby mieć najprostszy generator prądu za trzy stówki.
Poczytałem na Forum kilka tematów o filtrach gdzie wrzucany jest pocięty peszel. Nie rozumiem tu jednej rzeczy, a może nie doczytałem, starość nie radość. Wszędzie widzę pakowaną do filtrów zwyczajnie pociętą rurkę. A jeżeli ją jeszcze później przyprasować/spłaszczyć w dowolny sposób i dopiero w tej postaci dać do filtra to czyż aktywna powierzchnia w zadanej jednostce objętości nie zwiększy się nawet kilkakrotnie? A o to nam przecież chodzi ...
[quote="glonojad69"]A jeżeli ją jeszcze później przyprasować/spłaszczyć w dowolny sposób i dopiero w tej postaci dać do filtra to czyż aktywna powierzchnia w zadanej jednostce objętości nie zwiększy się nawet kilkakrotnie?[/quote]
Dywagacje z rana przy kawie:
Powierzchnia się oczywiście zwiększy, choć może pogorszyć się dynamika penetracji wody w tych przestrzeniach. Tym bardziej, że pojawia się niepożądana "polaryzacja" - płaskie kształtki układają się w jednym kierunku. No i kwestia determinacji. Próbowałeś już coś pociąć?
[color=olive]Ma ktoś może starą sieczkarnię? :)[/color]
Ja nadmiar zapału i energii na pewno wolałbym zużyć na wypełnienie pociętym peszlem większego filtra.[color=olive][/color]
Dywagacje w upale 8)
Co do spłaszczenia peszla to nie chodziło mi jego super sprasowanie tylko lekkie zgniecenie, nie zwiększając objętości filtra zawsze będziemy 2-3 razy do przodu. A prędkością przepływu wody do celów filtracyjnych przez takie nigdy nie zapychające się rurki bym się raczej nie przejmował. Ważne że będzie płynąć.
pzdr
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum