Wysłany: 2015-03-13, 15:20 Jakie podłoże wybrać ??
Witam
Mam nadzieje że wybrałem dobry dział do umieszczenia w nim takiego tematu. Otóż mam w planach na ten sezon przebudować troszeczke moje oczko i wszystkie rośliny zamiast w pojemnikach, wylądują bezpośrednio w podłożu na dnie oczka. Mam w planach zrobienie płycizny wysypanej ok. 20-sto centymetrową warstwą podłoża i posadzenie tam tataraków, kosaćców , pałek itd. Zastanawiam sie jakie podłoże będzie dla nich lepsze, bo mam do wyboru 2 opcje. Pierwsza to mieszanka żwirowo - piaskowa o granulacji żwiru do 3 cm, a druga opcja to sam piasek. Doradzicie mi, na co mam się zdecydować ?
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 114 Skąd: Okolice Częstochowy
Wysłany: 2015-03-13, 15:29
Dla takich roślin jak wymieniłeś, wystarczy, że wsadzisz w żwir. Unikaj stosowania piasku w oczu - brudzi wodę, ryby kopią i mącą wodę, mało pożytku ogólnie.
Posadzenie tataraków, kosaćców , pałek itd. w żwirze sprawi ze układ korzenny jaki utworzy się z tych roślin przemieni się ma super darmowy filtr.
OO, dzieki za szybka odpowiedź . A są jakieś wytyczne względem frakcji żwiru ? Czy będą dobrze sie ukorzeniały w każdym drobniejszym ?
PS. ryb nie mam i nie będę miał, bo zbiornik to typowe ,,płazarium"
[ Dodano: 2015-03-13, 18:24 ]
Bo w firmie z której chcę zamówić podłoże, mają baardzo dużo żwirów o różnych frakcjach i zastanawiam się czy żwir o drobnej (3-8 mm) frakcji też sie spisze ?
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 114 Skąd: Okolice Częstochowy
Wysłany: 2015-03-15, 10:55
Ja u siebie zastosowałem mieszankę żwiru rzecznego o frakcji 1-3 cm i moim zdaniem idealnie się sprawdza. Nie zbija się, dzięki czemu tworzą się przestrzenie dla korzeni, pierwotniaków i wody. Nie mam doświadczenia z płazarium, ale myślę ze to będzie dobre podłoże. Dla bardziej wymagających roślin musisz i tak tworzyć bardziej żyzne obszary.
Żwir już w oczku ! 1,5 tony najpierw było płukane na taczkach, potem nimi transportowane do oka, a potem rozgrabiane w oczku Tylko teraz nie wiem, czy taka warstwa 15-20 cm wystarczy roślinom do wzrostu ?? Bo nad tym to sie nie zastanawiałem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum