wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AurorA
2010-08-15, 20:12
Oczko Bodzio13
Autor Wiadomość
Bodzio13 
Początkujący

Wysłany: 2014-08-27, 18:58   

Dzisiaj moje oczko tak wygląda:
Woda z pompy od dołu zasila 1 kosz wypełniony 20 cm warstwą gąbek i 16 pionowo ustawionych szczotek filtracyjnych, które przykrywa 4 cm mata japońska . Następnie woda od dołu zasila drugi kosz wypełniony woreczkami z keramzytem, które przekrywa mata japońska. Woda z drugiego kosza przelewa się do 30 l pojemnika z 40 cm warstwą gąbek tapicerskich. Z tego pojemnika przelewa się do 40 l pojemnika wypełnionego kulkami peszela i następnie płynie rzeczką 15 m i wpada do oczka. Z trójnika drugim wężem część wody przelewa się przez lampę UV i wpada na kaskadę,
W oczku jak widać są rośliny nawodne i podwodne. Od dwóch tygodni zatopione są dwa worki z kwaśnym torfem.
Oczko jest napowietrzane w 2 miejscach.
W oczku jest 15 złotych karasi i dwie złote orfy. Oczko ma pojemność 18 m3.
Pomimo tego woda w oczku jest STALE ZIELONA!!!!!!
Wczoraj przeciąłem plątaninę korzeni roślin w rzeczce i po podniesieniu zobaczyłem wodę zieloną jak syrop. CZYŻBY TO CHOLERSTWO PRODUKUJĄ KTÓREŚ ROŚLINY?????
Ręce opadają……

zuzi10 
Hobbysta

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2014-08-29, 00:57   

Torfu nie trzymaj w oczku dłużej niż dwa tygodnie bo zaczyna gnić i zamiast polepszyć stan wody, pogarsza go. Może dosadż jeszcze roślin w samym oczku, obsadz trochę bardziej brzegi i daj więcej rślin pływających.Ja zawsze na jesieni i wiosną daję tigger do oczka. i jak mam za dużo głonów nitkowych, a tylko - odpukać- takie mam, dodaje biotorfin. Wody nie wymieniam jedynie robię dolewki.Filtr mam maleńki, tylko mechaniczny i strumyk tak z 4-5 metrów włączane gdy jestem na działce.Oczko o połowę mniejsze.Ryb około 20.Woda nie powala przejrzystością basenową, ale jest taka stawowa lekko brązowa.Spróbuj może zastosować tigger i biotorfin. To nie takie duże koszty, a może coś pomoże w uzyskaniu rónowagi biologicznej.

lis_ek 
Bywalec

Wysłany: 2014-08-29, 21:31   

Oczko na razie wygląda ,,surowo" :P , ale myślę że trochę przeróbek, dużo roślin i będzie fajny zbiorniczek ;)

Bodzio13 
Początkujący

Wysłany: 2014-08-30, 13:31   

Dzięki zuzi10 za radę. Torf już wywaliłem- był w oczku ponad 2 tyg. ale nie zgnił. Muszę przyznać, że w tym roku kompletnie po 2 latach wymieniłem wodę i to chyba był błąd bo nawet żaby się wyprowadziły. Ale musiałem dokonać wymiany bo ta woda to było szmabo a nie oczko. Chemii nie stosowałem - trzeba spróbować. Przy okazji wywaliłem grążęla żółtego bo gnił. W mojej rzeczce króluje mięta wodna - czyżby ona miała coś wspólnego z zieloną wodą? PH wody ok 8 i jest stałe.
A jakie konkretnie rośliny polecasz abym posadził?
PS
Co jest z tym Fotosikiem za przekroczenie limitu trzeba zapłacić im kasę?

Radzionek 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-08-30, 21:10   

Bodzio 13, nic nie musisz płacić, jeśli skorzystasz z innych darmowych hostingów zdjęć. O roślinności do oczka jest tyle porad, ilu oczkomaniaków.Idź na skróty i wejdź w temat "Rośliny wodne" u Arka. Coś wybierzesz dla siebie.

zuzi10 
Hobbysta

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2014-08-30, 23:13   

Trigger3 i biotorfin to nie chemia, To preparaty biologiczne. Ja nigdy nie stosuję chemii. Raz na początku oczkowania spróbowałam i powiedziałam dziękuję. Ja dawniej tez dawałam do oczka worek torfu i wiem,że wbrew temu co twierdza niektórzy ma wpływ na stan wody. Nadaje jej lekko brązawy stawowy odcień i obniża ph.Ale torf musi być kwaśny ph 3,5 najlepiej aby był włóknisty spągowy i nie trzyma się go dłużej niż 2 tygdnie.
Jeśli chodzi o rośliny to ja mam zarówno w strefie bagiennej oczka jak i w strumieniu oprócz mięty irysy,kaczeńce, babkę wodną, sitowie,manne mielec, jakąs trawę oczywiście lilie, a z pływajacych dość dużo rogatka,żabiściek i osokę. Kupuję też wiosna 1-2 pistie i 1-2 hiacynty, które się przy sprzyjającej pogodzie rozrastaja

Bodzio13 
Początkujący

Wysłany: 2014-08-31, 08:57   

Zdjęcia ponownie

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu