Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2014 Posty: 43 Skąd: Radomyśl Wielki
Wysłany: 2014-07-01, 17:05
Od kilku tygodni męczę się z jakąś chorobą w oczku nie wiem co robić ;-(
Karpie zaczynają chorować już 2 mi padły a 3 jest bardzo ciężkim stanie ;-(. Odłowiłem go do akwarium i podałem do wody FMC plus POND. Do oczka też podałem ten preparat dziś już 2 raz pierwszy raz jakieś 1,5 tygodnia temu. Na zdjęciach widać chorą rybę co robić ????
[ Dodano: 2014-07-01, 18:32 ]
wspomnę też , że dzisiaj zauważyłem , żę na głowie tej ryby pojawiła się jakby rana ....
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2014 Posty: 43 Skąd: Radomyśl Wielki
Wysłany: 2014-07-05, 10:38
Dzięki tak zrobiłem i dostałem odpowiedź że to może ilchtiofrioza. Ryba jednak padła w akwarium ;-(. Wczoraj wlałem do oczka ICHTIO POND Tropicala preparat na ospę rybią i czekam oby nie było kolejnych sztuk. Przy okazji dostałem upomnienie od sprzedawcy że nie wyłączyłem lampy UV gdy dolewałem poprzednio FMC do oczka. Lampa niszczy preparaty powiedział na czas kuracji musi być wyłączana. Szkoda mi karpików
Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2014-07-06, 10:50
Rybki super, a straty kilku z nich współczuję ale cóż poradzić choroby dotykają wszystkich niestety.
Mam nadzieję, że resztę ferajny dasz radę uratować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum