wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
SAMOZAPEŁNIAJĄCE OCZKO
Autor Wiadomość
lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2014-04-29, 15:15   

Czyli tej wody jest tyle ile na zdjęciu czy to zdjęcie sprzed jakiegoś czasu. Co do folii to kup taką, na jaką Ci fundusze pozwolą. Dla mnie gdybyś kupiła tą folię za 2 tys. to byłby to kompletny bezsens, ponieważ na roślinki do mojego dałem około 300 zł.

deikola1 
Początkujący

Wysłany: 2014-04-29, 18:44   

wydatek 2000tys na fole to dla mnie dużo za dużo. Dziś obleciałam z TŻtem całe miasto i kompletnie NIGDZIE nie było folii 1mm. Pozostaje mi alledrogo. Szkoda liczyłam ze przez majówke oczko będzie wykonane.
Wody jest tyle obecnie. To woda gruntowa się tak nazbierała.

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2014-04-29, 19:57   

To nie dużo tej wody. A folii poszukaj może na jakiś sklepach internetowych.

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-04-29, 21:32   

Cześć deikola1 :)
Drążysz w tej glinie swoje oczko, mocniej od wolanina ;) :brawo:
Nie śpiesz się z dokończeniem oczka przed majówką. Pośpiech, to zły doradca.
Poszukaj folii 1mm w sieci. Opłaci się poczekać.

deikola1 
Początkujący

Wysłany: 2014-04-30, 07:43   

Juz sie pogodziłam z tym że moje oczko na weekend majowy nie zostanie dokonczone i zdecydowalismy sie na folie z sieci, jest grubosci 1,2mm i co jeden metr zgrzewana, producent ma dobre opinie, wiec mysle ze zaryzykujemy.

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2014-04-30, 10:29   

Podziwiam :piwko: wybieranie takiej ilości gliny jest ciężkie dla kobiety sama się z tym męczyłam ;)

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

deikola1 
Początkujący

Wysłany: 2014-04-30, 11:21   

ciężkie ciężkie, ale mężczyźni z mojego pokolenia delikatnie mówiąc niechętnie biorą sie za prace ogrodowe ( o ile w ogóle chętnie biorą sie za jakiekolwiek prace :p ) :P wiec jak sie chce coś mieć ładnego w ogrodzie, to trzeba samej działać :)
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-04-30, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2014-04-30, 18:21   

Witamy następnego, damskiego tytana pracy ogrodowo-oczkowej :soczek: :brawo:

Maglia 
Bywalec

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2014-04-30, 21:49   

deikola1 napisał/a:
ciężkie ciężkie, ale mężczyźni z mojego pokolenia delikatnie mówiąc niechętnie biorą sie za prace ogrodowe ( o ile w ogóle chętnie biorą sie za jakiekolwiek prace :p ) :P wiec jak sie chce coś mieć ładnego w ogrodzie, to trzeba samej działać :)

Skąd ja to znam :evil:
Dasz radę, trzymam kciuki. A jaką będziesz potem miała satysfakcję ;)

tom11 
Hobbysta

Wysłany: 2014-04-30, 22:11   

deikola1 napisał/a:

musisz zmienić na lepszy model :hehe:

deikola1 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-02, 12:08   

tom11 napisał/a:
deikola1 napisał/a:

- w tym pokoleniu nie ma lepszych modeli ;ppp

a tu mój oczek - tam gdzie sa gazony będzie wodospad - ta koste pod bujanym fotelem tez sama kładłam, efektem jeden paznokieć zaczyna schodzić bo jedna kratka azurowa wazy ok 25 kg, (dołożyć 3 kg i byłaby połowa mojej masy ;) ) i tak jakos mi się omsknęła... ale mam mam i sama zrobiłam sobie!!!

Ostatnio zmieniony przez deikola1 2014-05-02, 12:29, w całości zmieniany 1 raz  

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2014-05-02, 12:28   

deikola1 napisał/a:
tom11 napisał/a:
deikola1 napisał/a:

- w tym pokoleniu nie ma lepszych modeli ;ppp [url=http://images65.foto...b9m.jpg]Obrazek[/URL]

a tu mój oczek - tam gdzie są gazony będzie wodospad - tą kostkę pod bujanym fotelem też sama kładłam, efektem jeden paznokieć zaczyna schodzić, bo jedna kratka ażurowa wazy ok 25 kg, (dołożyć 3 kg i byłaby połowa mojej masy ;) ) i tak jakoś mi się omsknęła... ale mam mam i sama zrobiłam sobie!!!

Mniemam że widok na oczko ma być z tarasu, ale reszta ogrodu znajduje się na pierwszym planie zdjęcia?, jeżeli tak, to kaskadę umieściłabym po lewej str. zdjęcia, bo obecne usytuowanie spowoduje, że kaskada będzie tyłem do ogrodu. Pod siatką byłoby idealne miejsce.

deikola1 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-02, 12:32   

zgadza się, kaskada ma być tyłem do ogrodu i przodem to kostki, tył kaskady będzie zrobiony w taki sposób aby porastały ko opadające płożące się kwiaty tworząc jakby "lejącą się tęczę ew. lejące się plamy" co spowoduje że ta część będzie jakby zamykała pewien zakątek ogródka.

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2014-05-02, 19:58   

Bardzo pracowita jesteś :good: . Nie ma to jak poczucie, że coś się samemu zrobi, bez pomocy innych. Rozumiem założenie kaskady, będzie dobrze widać ją z fotela ;) . Oraz będzie trochę inna od większości kaskad. Piękne bukszpany. Ładnie hortensje puszczają.

deikola1 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-06, 07:19   

TŻ pomógł :) )) pogłębił oczko i poszerzył najgłębszą część, teraz oczko ma głębokość ok 140cm od lustra wody :) ) pytanie o pompę, gdzies czytałam że pompe trzeba położyć na czyms twardym np na cegle (rozumiem ze w najgłębszym miejscu? ) natomiast mój TŻ - et jak to usłyszał wczoraj to juz zasiał panike ze taka cegła uszkodzi nam folie i ze cegłe trzeba w takim razie czyms...obszyc, jak wasze doświadczenia z podstawką pod pompę? Oraz pytanie dwa, jak juz wspominałam dokopałam sie do wód gruntowych zakładajac ze oczko jest osuszone, woda zbiera sie w przeciągu pół godziny i jest jej na ok 10-15 cm wysokosci, czy musze czekac az bedzie bardzo sucho i woda gruntowa wogóle nie bedzie sie pojawiac, czy tez moge mimo wszystko w tempie "błyskawicznym" kłasc dywany włókniny i folie na takie podmokłe oczko?? Wiadomo ze przy naszej pogodzie to moge na osuszenie gruntu czekac cały sezon i sie nie doczekac... :> :???:

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu