Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2014-03-25, 20:49
Piękny przetacznik!! Kaskada ślicznie ciurka . Niektóre kojaki mnie powalają. Strumień bardzo fajnie wtapia się w otoczenie. Na 12 zdjęciu wygląda znakomicie. Dosadziłbym tylko na tym półwyspie jakieś iglaki.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 114 Skąd: Okolice Częstochowy
Wysłany: 2014-03-25, 21:08
Dzięki Lasoch:) Przetacznik rośnie u wlotu strumienia do strefy bagiennej. A strumień w górnej partii jest zarośnięty miętą.
lasoch napisał/a:
Dosadziłbym tylko na tym półwyspie jakieś iglaki.
Pomyśle o jakimś iglaku, ale na pewno będzie wsadzona azalia japońska, ponieważ ta którą posadziłem na jesień, niestety nie przetrwała zimy. Ale z mojej winy bo jej nie zabezpieczyłem.
adxan, na 7,10 i 14 zdjęciu to tojeść rozesłana? Pytam dlatego, że coś podobnego rośnie u mnie w dziurze po wapnie, tylko że ma pędy cienkie i zielone. Dałem coś takiego shiftmanowi i sam może bym tym pokrył pobocza. Tak do 10cm pod wodę może się płożyć.
Masz zadbane oczko i wokół niego
_________________ Radek-na marzenia dobry jest każdy czas.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 114 Skąd: Okolice Częstochowy
Wysłany: 2014-03-30, 18:46
Na 7 i 10 zdjęciu to przetacznik bobowniczek, natomiast na 14 to mięta wodna.
Jeśli chodzi o pobocze, to ja właśnie posadziłem przetacznik i niezapominajkę - bardzo ładnie oba gatunki okrywają brzegi. I w dodatku oba gatunki kwitną Wsadzić trzeba na poziomie zero, później całkiem nieźle do 5cm.
Miętę natomiast dałem do strumienia, jest bardzo ekspansywna, bardzo się rozrasta i moim zdaniem bardzo dobrze filtruje wodę. Wycinam największe przyrosty, a ona rośnie i rośnie, i zabiera papu glonom Nie nadaje się moim zdaniem do oczka, bo zarośnie wszystko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum