wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: JAREK G
2013-06-18, 21:21
Stare oczka wodne i nowy właściciel Hectora - co dalej?
Autor Wiadomość
ewa535 
Przyjaciel forum

Pomogła: 84 razy
Wysłany: 2013-06-18, 21:22   

Witaj Hector,
a nie da rady wlączyc pompę i z długim wężem chodzić po tym zaniedbanym jak mówisz ogrodzie i podlewać wszystko ? MAmy suszę przecież
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !

Bartosz_n 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-06-18, 21:24   

Jeśli masz beczki to koszt budowy ulegnie dużemu spadkowi .
Jeśli chcesz zrobić tanim sposobem
To :
Kupujesz keramzyt duży worek ( Castorama , obi Leroy Merlin itp. ) koszt 18,99-28,99
Szczotki filtracyjne 12 zł szt o średnicy 12 cm i dług 60 cm ilość zależy od wielkości beczki
Maty, gąbki , waty cena zależna od firmy i ilości ale myślę że ze 150 zło max
Czyli masz ok 300/400 zł a nie 3 tys . :-)

Bartek
MOJE OKO
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5051

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 21:25   

Dreny, które już masz lepiej zostawić w spokoju i ich nie zamulać.

Możesz wykopać w centrum ogrodu dół 1 albo 2m3?
Tymczasowo tylko.
Do niego powoli przepompować wodę. Tak z czuciem przez kilka dni.

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 21:46   

ewa535 napisał/a:
Witaj Hector,
a nie da rady wlączyc pompę i z długim wężem chodzić po tym zaniedbanym jak mówisz ogrodzie i podlewać wszystko ? MAmy suszę przecież

Rzeczywiście to też jest jakieś wyjście - tym bardziej,że w tej chwili w ogrodzie nie rośnie nic co wymagałoby większej ostrożności.

Bartosz_n napisał/a:
Jeśli masz beczki to koszt budowy ulegnie dużemu spadkowi .
Jeśli chcesz zrobić tanim sposobem
To :
Kupujesz keramzyt duży worek ( Castorama , obi Leroy Merlin itp. ) koszt 18,99-28,99
Szczotki filtracyjne 12 zł szt o średnicy 12 cm i dług 60 cm ilość zależy od wielkości beczki
Maty, gąbki , waty cena zależna od firmy i ilości ale myślę że ze 150 zło max
Czyli masz ok 300/400 zł a nie 3 tys . :-)

Nie ukrywam,że Twoje wyliczenia zrobiły na mnie wrażenie - za taką zaoszczędzoną kasę mógłbym zabrać żonę na naprawdę niezłe wczasy :D

Aznar33 napisał/a:
Dreny, które już masz lepiej zostawić w spokoju i ich nie zamulać.

Możesz wykopać w centrum ogrodu dół 1 albo 2m3?
Tymczasowo tylko.
Do niego powoli przepompować wodę. Tak z czuciem przez kilka dni.

Tak - da się zrobić.A jaki będzie miała wpływ na roślinność w tym większym oczku taka nagła wymiana wody i chyba jej częściowy brak przez kilka dni biorąc pod uwagę powolne obniżenie poziomu - mam na myśli trzcinę?

Bartosz_n 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-06-18, 21:52   

Wymiana wody zbytnio nie zaszkodzi roślinom . ale kilku dniowe wysuszenie może trwale uszkodzić rośliny . czy nie możesz przełożyć tej trzciny trochę niżej ?
A przecież możesz zablokować ten kanał i wtedy wody Ci nie u będzie w tym oczku z roślinami.

Bartek
MOJE OKO
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5051

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 21:53   

Najlepiej najpierw zabrać się za mniejsze oczko - jest puste? Wtedy zobaczysz z czym przyjdzie się mierzyć i co tam jest. Niewykluczone, że trzeba będzie kupić folię i wyłożyć nią oczka.
Jak doprowadzisz jedno oczko do ładu, to rośliny będzie można już zacząć sadzić, ewentualnie je przenieść do wody/wiader/beczek, czy gdziekolwiek. Rośliny mogą być w donicach, wtedy byłoby prościej. Lilie masz całkiem fajne.

Wracając jeszcze do wody, to u nas w UK można czasami kupić w promocjach baseniki ogrodowe dla dzieci takie po kilka ładnych m3. Koszt to jakieś 100zł. Rozglądnij się może za czymś takim.

Wodą z oczka na razie nie podlewaj cennych roślin. Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że woda z mojego oczka szkodzi roślinom.

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 22:06   

Bartosz_n napisał/a:
Wymiana wody zbytnio nie zaszkodzi roślinom . ale kilku dniowe wysuszenie może trwale uszkodzić rośliny . czy nie możesz przełożyć tej trzciny trochę niżej ?
A przecież możesz zablokować ten kanał i wtedy wody Ci nie u będzie w tym oczku z roślinami.

Trzcina w większym oczku została tam wsadzona około 15 lat temu - wrosła we wszystko.Łącznie z głazami także jak ruszę trzcinę to tak jakbym wszystko usuwał.

Aznar33 napisał/a:
Najlepiej najpierw zabrać się za mniejsze oczko - jest puste? Wtedy zobaczysz z czym przyjdzie się mierzyć i co tam jest. Niewykluczone, że trzeba będzie kupić folię i wyłożyć nią oczka.

Tego się najbardziej obawiam.Podobno w oczkach położona jest folia ochronna z wysypisk śmieci.Znacznie bardziej trwałą od zwykłej,ale po 15 latach ciężko powiedzieć jak to wygląda obecnie.Na zdjęciach tego nie widać,ale warstw kamieni w niektórych miejscach jest dużo -ich przeniesienie będzie dopiero wyzwaniem:)

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2013-06-18, 22:26   

Jeżeli Hector, ma dzieci to nawet lepiej jak kupi basen przyda się do przetrzymania rybek i do kąpieli dzieci. A jeżeli tego nie zrobisz teraz to czeka cie takie kupno w przyszłości. ;)

guzalki 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 22:27   

Jeśli oczka są stare to wypompowanie wody w przypadku bliskości sąsiadów może być kłopotliwe z powodu zapachu jaki będzie się generował dodatkowo przy temperaturach jakie występują... Ja zastanowił bym się nad zastosowaniem Soll TeichschlammEntferner. Bo z tego co widzę to po pierwsze nie masz lampy uv, po drugie wypompowanie jest kłopotliwe. Z tego co czytałem tu na forum ludzie bardzo chwalili ten preparat za dużą efektywność i brak szkodliwości. Ja jak likwidowałem oczko foliowe po wypompowaniu zapaszek był mocny i szybko się rozprzestrzeniał ja miałem o tyle dobrze że rach ciach pociąłem folię, muł został w dole i szybko przysypanie ziemią. Jeśli masz dużo mułu to wywiezienie na pewno zajmie sporo czasu.

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2013-06-18, 22:29   

Ale w tym przypadku żaden preparat ani lampa nie pomogą jeżeli woda jest już długo bez ruchu i śmierdzi to oznaka na porządne czyszczenie ;)

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 22:40   

shiftman napisał/a:
Ale w tym przypadku żaden preparat ani lampa nie pomogą jeżeli woda jest już długo bez ruchu i śmierdzi to oznaka na porządne czyszczenie ;)

W tym roku jej zapach jest już nawet do przyjęcia.Niestety poprzedni właściciel miał to do siebie,że rzucał rybkom za dużo i za często - teraz karmienie jest tylko co 2 dni i niewielka,ale jakaś poprawa zapachu wody jest :)

Co do samego zapachu mułu jaki tam jest to faktycznie może nieźle zajeżdżać,bo samo usuwanie brunatnic dało mi nieźle popalić :D

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-19, 10:07   

Pozostaje jeszcze metoda spokojna.
Uruchomić prosty filtr z jednej beczki na przykład tylko ze szczotkami, żeby to wstępnie jakość oczyścić. Koszt będzie niewielki, bo pompa i beczka jest.
Wody nie dolewać i poczekać aż opadnie do poziomu potencjalnego pęknięcia w folii.

W ten sposób rozwiąże się trochę problem wylewania wody i dodatkowo łatwiej będzie zlokalizować/naprawić uszkodzenie.

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-20, 14:06   

Aznar33 napisał/a:
Pozostaje jeszcze metoda spokojna.
Uruchomić prosty filtr z jednej beczki na przykład tylko ze szczotkami, żeby to wstępnie jakość oczyścić. Koszt będzie niewielki, bo pompa i beczka jest.
Wody nie dolewać i poczekać aż opadnie do poziomu potencjalnego pęknięcia w folii.

W ten sposób rozwiąże się trochę problem wylewania wody i dodatkowo łatwiej będzie zlokalizować/naprawić uszkodzenie.

Myślę,że przy tym stopniu czystości wody skuteczniejsze będzie bardziej radykalne rozwiązanie :)

Wiem,że to temat o oczkach,ale mam mały problem z betonowanym basenikiem.

Jak widać na 2 zdjęciu jest niestety uszkodzony.Nie wiem czy dobrze pamiętam,ale na takie problemy podobno najlepsze jest szkło wodne?Czy też polecacie coś innego żeby uszczelnić te pęknięcia?

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2013-06-20, 22:23   

Basenik to też jak oczko, tylko do innych celów :hehe:
Tu masz temat, poszukaj, może coś znajdziesz
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=4

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-21, 22:23   

Poczytałem,poszukałem i dalej nie jestem pewien :)

Już miałem kupić Ceresit CR 90,ale na miejscu okazało się,że jest przeterminowany - od maja.Gościu chciał mi sprzedać za 100 pln,ale nie wiem czy to byłby dobry wybór......

Teraz jednak znalazłem informację,że CR 90 kryje rysy do 0,4 mm,a ta na baseniku ma spokojnie 1mm.Jest jeszcze CR 166,ale cena wzrasta o 100%.

Jakieś rady? :D

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu