Czy system filtracyjny może być zatapialny? Czy z zasady jest to rozwiązanie na zewnątrz oczka.
Może być zatapialny. Problem polega na tym, że oczko masz miciu piciu. Jak tam coś wrzucisz, to nie będzie ładnie wyglądać. Dodatkowo im większy system filtracyjny, tym lepiej.
Ja bym raczej szedł w klimaty greckie/rzymskie/etruskie - może jakies mozaiki.
Wodę wyprowadzić nawet 20-50m za teren, przefiltrować i z powrotem do oczka.
Ten sytem filtracyjny wygląda poważnie... tylko niestety mało widać na zdjęciach.
system odprowadzania wody to rura średnicy 50 mm i długości 7-8 metrów wyprowadzona do odwodnienia przy murze oporowym. Myślisz, żeby czerpać wodę prze spust denny, filtrować i wprowadzać z powrotem do oczka?
Właśnie tak !!!
Ta rura to wielki plus. Przy tej wielkości oczka, rura fi 50 wystarczy. Grawitacyjnie do filtra, zasilanego od dołu, szeregowo do komory pompy, i rurą fi 25 do oczka.
Ten sytem filtracyjny wygląda poważnie... tylko niestety mało widać na zdjęciach.
System składa się z trzech silosów betonowych o średnicy około 2 metrów, przynajmniej jeden ma głębokość co najmniej 10 metrów. Nic nie wiem jak to miało działać, ja nie będę korzystał z tego systemu do pozyskiwania wody gospodarczej, mamy dobrą studnię, w razie problemów z wodą w studni mamy wodę wodociągową. Wykluczyłem go jako ewentualny system oczyszczania wody w stawie, może przedwcześnie, ale wydaje mi się, że nie ma potrzeby filtrować wody ze stawu, zwłaszcza ozdobnego. Na razie ten cud techniki zostawiłem tak jak jest, w małym budyneczku, gdyby mi się na coś kiedyś miał przydać. Zamieścić więcej zdjęć?
Ogrodu nie masz się co wstydzić. Szczerze Ci go zazdroszczę. Podobają Ci się oczka takie jak u forumowiczów? Co szkodzi, żeby zrobic takie gdzieś obok? Możesz nawet je połączyć.
Spust denny sugeruje fachową robotę.
Ten Twój system filtracyjny to potęga. Trzeba go jednak rozgryźć. Masz kontakt z poprzednim właścicielem? Możesz wycyganić plany?
Najłatwiej będzie po prostu puścić przez niego wodę.
Nie chcesz zlecić komuś roboty? Komus, kto się na tym zna (żeby nie było nieporozumień, to nie mam siebie na myśli)? Komuś, kto odda Ci system pod klucz i zapewni krystaliczną wodę?
SanSuri, witaj Dopinguje Cię z całej siły i czekam na przebudowę oczka bo jak na razie kojarzy mi się z pomnikiem na cmentarzu
Mnie się kojarzy z łóżkiem, nomen omen wodnym
[ Dodano: 2013-06-03, 21:37 ]
Aznar33 napisał/a:
Podobają Ci się oczka takie jak u forumowiczów? Co szkodzi, żeby zrobic takie gdzieś obok? Możesz nawet je połączyć.
To jest genialna myśl, jak zwykle ujmująca w swej prostocie. Tego nie brałem pod uwagę, ale tak trzeba zrobić. Będzie uzupełniał lukę między formalnym oczkiem, a naturalistycznym stawem.
Aznar33 napisał/a:
Spust denny sugeruje fachową robotę.?
Wiele rzeczy które zaplanował poprzedni właściciel jest zrobione, bardzo porządnie, dlatego bardzo ostrożnie podchodzę do rozbiórek, rozmontowywania i burzenia.
Aznar33 napisał/a:
Ten Twój system filtracyjny to potęga. Trzeba go jednak rozgryźć. Masz kontakt z poprzednim właścicielem? Możesz wycyganić plany?
Najłatwiej będzie po prostu puścić przez niego wodę.?
.
Myślę, że fachowiec taki system rozpracuje w 5 minut. Wiem mniej więcej kto to budował, a to pewnie najlepszy sposób na rozwiązanie problemów. Mam tylko pytanie, chciałbyś aby system filtracyjny oczyszczał wodę wpływającą do stawu? Czy to jest dobre dla ekosystemu w stawie?
Będzie uzupełniał lukę między formalnym oczkiem, a naturalistycznym stawem.
To jedna z największych zalet zaniedbanego i dużego ogrodu - możesz zrobić z nim co zechcesz. Tym bardziej, jeśli masz środki, zapał i czas.
Na zachętę mam coś dla Ciebie... Poklikaj sobie trochę w kolorki:
Myślę, że fachowiec taki system rozpracuje w 5 minut.
To może nie być takie proste bez łatwego dostępu do środka.
Ktoś tam u Ciebie odwalił kawał konkretnej roboty. Jeśli dobrze liczę to pojemność tego systemu filtracyjnego to około 100m3.
100m3!!!
Cytat:
Mam tylko pytanie, chciałbyś aby system filtracyjny oczyszczał wodę wpływającą do stawu? Czy to jest dobre dla ekosystemu w stawie?
Odpowiadając krótko - chciałbym.Tak, to jest dobre dla ekosystemu.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2013-06-04, 08:14
" Gosik to chyba nigdy go nie polubi", czuje się wywołana do tablicy Powiem tak: JA JUŻ KOCHAM TEN OGRÓD, za jego dzikość, naturalizm i ogromne możliwości. Za jego przestrzeń. Uwielbiam takie klimaty, dlatego te ostatnie zdjęcia tak mnie załamały. Dobry pomysł będzie z tym połączeniem oczek, to może faktycznie zadziałać. Tylko te kolumny... spytaj poprzedniego właściciela ( oczywiście jak możesz ) co miał na myśli przy ustawianiu tego.
SunSuri - to jest co najmniej interesujące. Masz filtr 20 razy większy od docelowego u mnie. Wprawdzie do stawu, ale mimo wszystko jest to imponujące. Są tacy, co mają 500 razy mniejsze.
Na filtracji stracić nie możesz - w sensie, że nie pogorszy Ci jakości wody. Jak to jest dobrze pomyślane, to koszty utrzymania będą minimalne, albo nawet zerowe. Jak będziesz miał czystą wodę w stawie, to możesz ryby hodować w celach konsumpcyjnych. Zarzucisz wędkę i będziesz miał co jeść
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum