Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum. Postanowiłem dołączyć do waszej społeczności ponieważ mam problem z kaskadą i potrzebuje waszej porady. W trakcie zimy zauważyłem poważne ubytki wody. Jak śnieg stopniał na dobre przyjrzałem sie bliżej kaskadzie i okazało się, że zaprawa łącząca całą kaskade w kupie jest spękana,dokładnie w miejscach gdzie płynie woda. Zerwałem spękaną zaprawę. Moje pytanie brzmi,czym teraz mam uzupełnić te miejsca,domyślam sie że pewnie jakąś zaprawą tylko jaką i czy potem taką zaprawę trzeba jakoś dodatkowo zabezpieczyć przed wilgocią.
Nie wiem jak masz skonstruowaną tą kaskadę (przydało by się zdjęcie) ale żadne zabiegi polegające na lepieniu kamieni nie wytrzymają próby zimy i mrozu. Być może są jakieś elastyczne spoiwa ale nie znam to znaczy, że nie są zbyt powszechne. Ta historia będzie ci się powtarzać co rok. Jedynym skutecznym wyjście jest rozebranie kaskady i odbudowanie jej na uszczelnionym podłożu, najlepiej folią pvc lub epdm. Po takim przygotowano to będziesz mógł kamienie pokleić gumą arabską ( żart ) bo woda, która się przesączy przez kamienie i tak spłynie do oczka po folii.
Fakt, niezły Giewont To może w drugą stronę - uznaj koryto kaskady za fundament, uszczelnij go dowolnie wybraną metodą, dokup trochę łupków i nawierzchnię ułóż jeszcze raz.
Zrobisz jak uważasz ale skuteczność tych łat nie potrwa długo. Wg mnie do następnej wiosny a być może w przypadku długotrwałych upałów nie doczeka jesieni.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-04-19, 17:34
Tez tak uważam jak Wojtek. Próżna Twoja robota i strata kasy na materiały. Folię na tą skocznię kupisz tylko raz i masz na lata.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-04-20, 08:03
@michał 79
Nie przejmuj się, tylko kupuj Ceresit CX5. Rozrób to do konsystencji gęstej śmietany
i nakładaj najlepiej pędzlem o grubym włosiu.
Musi to porządnie przeschnąć, aby zadziałało.
Mam tak ze swoim oczkiem z siatkobetonu co roku - a że zakres prac podobny jak u Ciebie,
nie robię problemu z posiedzenia godzinki raz na wiosnę i załatwienia tematu.
Tylko najpierw muszę chyba te ubytki w zaprawie czymś uzupełnić a potem posmarować,czy sie mylę?
[ Dodano: 2013-04-20, 10:07 ]
nie sprawdziłem ale przecież CX5 to jest zaprawa. Powiedz mi czy ja uzupełnie te ubytki tą zaprawą to czy musze potem jeszcze to czymś posmarować?
_________________ Michał 79
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum