Zastanawiał mnie brak czystej wody u Ciebie, w kontekście śnięcia ryb.
U mnie mętna woda wiosną, zawsze oznaczała ofiary w rybach.
Teraz inaczej podchodzę do zimowania ryb, i strat nie mam trzecią zimę.
U mnie też niestety straty 2 koi po 20cm jeden mial ospe i wyleczyl sie z niej podnioslem w przeciagu 2tyg wode z 5 do 14 i dalem pelletu i zaczely jesc niektore sa juz bardzo głodne
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2013-04-11, 19:59
Dzisiaj widziałem największego ponad 50 cm kohaku, uffff...
Jutro odpalam Bioklara i zaczynamy oczyszczanie wody, do tego UV i za tydzień klar do dna... I to lubię
Wysłany: 2013-04-13, 20:23
Mialem tyle pracy, że nie zmierzyłem. Koi nie jedzą i nie wypływają. Karasie też. Przez te paskudne koty, ryby są wystraszone.
Bioklar złożony, klej schnie i jutro odpalam go. Najwięcej roboty bylo z wypoziomowaniem, prawdopodomnie będę musiał wymurowac podstawę pod niego.
Moja UVC na 3 sezon jest szczelna co mnie cieszy. Pracowała połowę dnia więc część bakteri wytrzebiona, od jutra ruszam z czyszczeniem wody.
A żaby nie wiem po co włażą na siebie
Wysłany: 2013-04-14, 10:18
ontario_ab napisał/a:
Mialem tyle pracy, że nie zmierzyłem. Koi nie jedzą i nie wypływają. Karasie też. Przez te paskudne koty, ryby są wystraszone.
Bioklar złożony, klej schnie i jutro odpalam go. Najwięcej roboty bylo z wypoziomowaniem, prawdopodomnie będę musiał wymurowac podstawę pod niego.
Moja UVC na 3 sezon jest szczelna co mnie cieszy. Pracowała połowę dnia więc część bakteri wytrzebiona, od jutra ruszam z czyszczeniem wody.
A żaby nie wiem po co włażą na siebie
Też mam Bioklara tylko mniejszego - 15 . Co masz w środowej komorze watę czy matę japońską ?
Wysłany: 2013-04-14, 15:01
Matę, gąbki miałem już przyjemność stosować z innymi filtrami i bardzo za nie dziękuję, ale nie...
Temp. wody to 9 stopni.
Nie wiem jak u was, ale mam od groma muszek takich podłużnych na powierzchni wody, wszystkim co z niej wystaje i na kamieniach. Pływająca biała kaczuszka jest dosłownie czarna. Odpaliłem skimer, zamieszałem wodą i jest dużo lepiej. Muszę skimer dopracować, bo te kupne są okropnie drogie. Nie mam pojęcia czemu sobie za nie tyle liczą.
Czy ktoś z was ma skimer SK-30 z esklepu Aurory ? Wygląda ok, ale pompka 2500L/g bierze aż 45W.
_________________ Pozdrawiam, Arek...
stay in green...
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum