Pomógł: 20 razy Dołączył: 26 Kwi 2006 Posty: 1278 Skąd: z Mazur
Wysłany: 2006-11-04, 09:52
Coś mi się zdaje że szukasz dziury w całym :wink: brzeg jest OK trochę za mało roślin na obrzeżach oczka jak będą załatwią sprawę.
Ja sądzę że przyjemnie jest być twórcą i samemu coś wymyślać, owszem można podpatrywać ale tylko po to by u siebie udoskonalić.
Może warto trochę pofantazjować np. zamiast myśleć co mają inni, naśladować ich, zmieniać bo ktoś coś tak bąknął, przynudził (bo miał taki kaprys w tej chwili), ty dla własnego samopoczucia rozwiń dywanik koło oczka usiądź na nim i powiedz sobie że zrobiłem kawał dobrej roboty.
Cytat:
Mam jeszcze tyle do zrobienia... Tylko czasu brak a i lenistwo wrodzone...
Nie mów tak, działka to nie drugi etat to ma być relax po pracy, a co do lenistwa cóż mam taką teorię że tylko człowiek ubogi duchowo nie lubi słodkiego lenistwa, przecież musisz porozmyślać, dowatościować się, przeanalizawać pewne sprawy, reasumując nie marnujesz czasu tylko analizujesz.
, działka to nie drugi etat to ma być relax po pracy, a co do lenistwa cóż mam taką teorię że tylko człowiek ubogi duchowo nie lubi słodkiego lenistwa, przecież musisz porozmyślać, dowatościować się, przeanalizawać pewne sprawy, reasumując nie marnujesz czasu tylko analizujesz.
I tak to traktuję: jak mi się nie chce, to: Tak zawsze w tym samym miejscu przy oczku...:D
Panowie coś nie tak z waszym lenistwem :wink: .U mnie lenistwo wygląda w ten sposób że otwieramy butelke ewentulnie więcej naszej produkcji wina+mineralnej nie gazowanej.Zasiadamy przed oczkiem i medytujemy .Z medytacji rózne efekty wynikają
W lipcu dwu krotnie medytowaliśmy raz do godzin porannych a drugi do przed południowych .Dodam że te medytacje nie kończą się źle nigdy dla oczka,jest to mile spędzony czas.A wracając do tematu trawa nie dla wszystkich.Fajna sprawa i dobrze wyglądająca ale u mnie dwa kamazy ziemi żeby wyrównać spadek.I nie stracę tego spadku żeby mieć trawnik nad oczkiem
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-12-25, 17:00
Ernest napisał/a:
A wracając do tematu trawa nie dla wszystkich.Fajna sprawa i dobrze wyglądająca ale u mnie dwa kamazy ziemi żeby wyrównać spadek.I nie stracę tego spadku żeby mieć trawnik nad oczkiem
Witam,
Ale to nie musi być koniecznie trawnik. Owszem, na poczatku zasiałem trawę na tej odwróconej darni, lecz przy samym brzegu, w wodzie, zasadziłem tojeść rozesłaną. Obecnie przerosła trawę i bardzo dobrze maskuje folię tuż nad lustrem wody. Ciekawostką są również mchy rosnące nad krawędzią, na tej odwróconej darni. Razem z tojeścią i pozostałością trawy wyglądają bardzo naturalnie.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 200 Skąd: Katowice
Wysłany: 2006-12-26, 22:31
Mój mech porósł sam tak,że kamieni z jednej strony nie widac zastanawiałem się nawet czy go nie usunąc ,ale jest tak zielony, że jest mi go szkoda a z bliska bardzo ładny,niestety do wiosny nie mam aparatu .Przepraszam za ci ale nawala mi klawiatura.
Dla mchu można nieco pomóc, smarując wybrane kamienie kwaśnym mlekiem lub jogurtem. Wtedy porasta te kamienie szybciej. Jest ozdobny (zielony) w okresie, kiedy nie ma innych roślin przybrzeżnych.
Dla mchu można nieco pomóc, smarując wybrane kamienie kwaśnym mlekiem lub jogurtem
I to wystarczy?? mech sam potosnie kamienie??? pytam dlatego bo jestem calkiem ,,ciemny" bo u mnie nigdzie nie rosnie na ogrodzie mech a chcialbym zeby porastal mi troche brzegi oczka
Gdyby to nie pomogło,to jest nieco inny sposób. Można przygotować specjalna pastę do smarowania. Skład; glina + torf wysoki przesiany przez sito + maślanka +drobno pokruszony mech z dachu albo starych kamieni czy fundamentów. Wszystko wymieszać dodawajac maślanki do czasu osiągnięcia konsystencji śmietany. Nanosić pędzlem kilkakrotnie na wybrane fragmenty kamienia. Czynność powtarzać po wyschnięciu poprzedniej warstwy. To sprawdzony przepis na tzw. patynowanie kamienia (postarzanie). Jeśli i to nie pomoże mogę podać inny, bardziej pracochłonny
czsa pokaze czy te sposoby zadzialaja u mnie
jeszce jedno pytanie czy to kwasne mleko moze sie stykac z woda czy to czasami nie bedzie sprzyjac rozwojowi glonów
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum