Wysłany: 2012-12-13, 19:15 Re: JAK ZMIERZYĆ OCZKO ?
akua napisał/a:
:pa:
Witajcie!
Jak zmierzyć pow. oczka??? jeśli obwód jest nieregularny i głębokosć zróznicowana?
Jest jakiś prosty sposób oprócz "liczenia wiaderek wody" ?
dzięki za pomoc!akua
Jeżeli pisze o głębokości i ilości wiaderek to chce objętość .Ryba czytaj dokładniej on się przejęzyczył. Wojtek dopowiedz coś do cytatu bo nie kumam o co chodzi ,Jeżeli się rypłem to sygnalizuj.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 653 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-13, 20:50
Witam. W przyrodzie można mierzyć wszystko, nawet powierzchnię oczka przy pomocy sznurka. Lecz w ostateczności liczy się wiarygodność i przydatność wykonanych pomiarów. Pomiary są wiarygodne, jeżeli obarczone są małym błędem. Metoda (sposób) wskazana przez jurek47 do pomiaru objętości jest możliwa, ale mało przydatna, bo obarczona nawet 50 % błędem. Ponownie posłużę się Panią Matematyką, która w sposób prosty pozwoli porównać dwa oczka w 2. przykładach.
Przykład 1. Weźmy dwa oczka o tej samej powierzchni, ale różnym obwodzie. Głębokość oczek jest jednakowa i wynosi 1,5 metra.
Oczko nr 1 jest kwadratem o parametrach: wymiary 4 x 4m, powierzchnia 16 m2, obwód 16m ( zmierzony sznurkiem).
Na podstawie obwodu 16 m łatwo wyliczyć objętość stożka = pojemności oczka wodnego, która wynosi 10,18 m2.
Oczko nr 2 jest prostokątem o parametrach: wymiarach 2x8m, o powierzchni 16 m2 i obwodzie 20m.
Na podstawie obwodu 20 m łatwo wyliczyć objętość stożka, która wynosi 15,90 m2.
Różnica objętości w pomiarach wynosi około 50 %.
Przykład 2. Weźmy dwa oczka o tym samym obwodzie, ale różnej powierzchni. Głębokość oczek to 1,5 metra.
Oczko nr 1 ma parametry jak w przykładzie 1.
Oczko nr 2 jest prostokątem o parametrach: wymiarach 2x6 m, o powierzchni 12 m2 i obwodzie 16m.
Łatwo zauważyć, że w tym przypadku różnica w powierzchniach wynosi 4 m2, a to sporo.
Ponieważ obwody są jednakowe, więc i objętości stoczków (pojemności oczek) muszą być takie same i wynoszą 10,18 m2.
Wnioski: 1) metoda podana przez jurek47 obarczona jest dużym błędem pomiaru; 2. Im kształt powierzchni oczka bardziej odbiega od kwadratu (nerka itp.), tym dokładność pomiaru objętości wody w oczku tą metodą maleje; 3. Jeśli będziecie kupować działkę pod zabudowę np.2000 m2, to kupujcie kwadratową. Im bardziej jest zbliżona działka do kwadratu, tym obwód działki maleje i koszty poniesione na jej ogrodzenie maleją. Pozdrawiam. Ryba2008
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
Wojtek dopowiedz coś do cytatu bo nie kumam o co chodzi ,Jeżeli się rypłem to sygnalizuj.
Ryba2008, pokazał b. fajny sposób na obliczenie powierzchni oczka o nieregularnych kształtach a Wy kwestionujecie go przymierzając do liczenia objętości.
Popieram!
Sposób pokazany przez Ryba2008 to najlepszy sposób na pomiar powierzchni!
Sam stosowałem, błąd przy podniesieniu poziomu powyżej 5 cm jest do pominięcia.
Może i akua chodziło o objętość - wtedy najlepiej brać licznik, bo te przybliżone wzory to są tak dokładne jak pomiar kierunku wiatru poślinionym palcem
Przy nieregularnym kształcie i zróżnicowanej głębokości dokładność podanych sposobów nie jest duża.Odnoszenie się np. do stożka sprawdzi się wtedy jeśli dno stożkowato opada do centralnego punktu. Przy złożonych kształtach najlepiej najlepiej oczko podzielić na kilka figur łatwych do obliczenia .Najlepiej narysować to sobie na kartce. W każdej na postawie kilku pomiarów ustalić średnią głębokość. Suma powierzchni da powierzchnię oczka a suma objętości poszczególnych figur objętość.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Ryba2008, pokazał b. fajny sposób na obliczenie powierzchni oczka o nieregularnych kształtach a Wy kwestionujecie go przymierzając do liczenia objętości.
OK. jeśli chodzi o pow. oczka, ja zrozumiałem że chodzi o objętość - wiadra mnie zmyliły . Nie miałem zamiaru niczego negować, ot taka dyskusja.
Ryba2008
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum