Wysłany: 2012-09-18, 14:24 Rozbudowa i remont generalny oczka :)
Witam!
Budowa domu dobiega końca, dlatego postanowiłem zająć się jeszcze w tym, zaniedbanym dotąd oczkiem, aby zakończyć definitywnie roboty ziemne
Załączam zdjęcia i schemat.
Proszę o opinię schematu nowego oczka.
Mam też kilka pytań:
1) czym łapiecie geowłókninę do ziemi, żeby nie zjechala przed położeniem folii?
2) czy wybieracie muł z oczka np. odkurzaczem przemysłowym? w trakcie normalnego użytkowania
3) proszę o inne rady i rzeczy, na które uważać.
4. Czy przy założeniach z ryskunku na pewno wystarczy mi folia o wym. 11x11m?
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2012-09-18, 18:52
Strasznie duża ta głęboka część. Nie daje ci w sumie zbyt wiele szans na jakieś półki chyba że ten obrys z oznaczeniem 2m to tylko pokazuje początek zagłębienia a nie powierzchnię dna. Nie robisz chyba pionowych ścian?
Jeśli użyjesz EPDM to 11x11 ci starczy na pewno, zapewne nawet 10x10. Ja właśnie robię swoje oczko na EPDM. Tak to sobie wykombinowałem, czytając o jej rozciągliwości, że mając podobną do ciebie szerokość trochę ponad 6m i głębokość ok 1,8m to zamówię folię o szerokości 9m. Że niby brakujący metr się naciągnie i będzie mniej fałd. No i co się okazało? Że mi jeszcze został nadmiarowy metr folii EPDM jest pod tym względem super.
Co do mocowania geowłókniny to ja robiłem za pomocą zwykłych gwoździ Bo u mnie twarda glina. A gdzie miałem luźną ziemię to użyłem tego: http://iglaco.com/product...l-100-szt-.html - ostrzegam jednak że to wchodzi tylko w dość luźne podłoże a i jeśli masz solidną geowłókninę to trzeba w niej zrobić dziurkę bo tym ciężko ją przebić.
luzio - dzięki za odpowiedź, chcę zrobić głębszą cześć, bo mam dużo ryb.
Mam jeszcze do Was kilka pytań:1
1) czytałem na forum o rozciąganiu EPDM, jeśli potrzebowałbym 11-11,5m, a kupię szeroką na 10,5m to nie wpływa takie rozciągniecie na jaj wlasciwosci?
2)na jakiej głębokości zrobić półki - myślałem o 60cm i 120cm oraz oczywiście strefie bagiennej.
3) rośliny jak rozumiem sadzimy w donicach, wiadrach itp? - co dajecie jako podłoże? - ziemie, piasek? czy jakieś specjalne mieszanki?
4) czy ktoś myślał o patencie czyszceniu dna stawu odkurzaczem przemysłowym? czy nie czyścicie oczek?, wiem z doświadczenia, że po 5-10 latach na dnie oczka jest niesamowita ilość mułu z rybich odchodów, czy to nie przeszkadza? nie powinno siętego usuwać?, bo z tego co wyczytałem nie powinno się luzem sypać piasku na dno w oczku?
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-09-23, 18:55
1. Mógłbyś rozciągnąć folię gdy będzie leża długo na słońcu wtedy będzie bardziej elastyczna ale nie polecam
2. http://forum.oczkowodne.n...ghlight=#142185
3. koszach, donicach zależy co kto ma, lilie oczywiście w koszach lub np. kastrach budowlanych lub czym innym cokolwiek aby miało otwory Podłoże to Glina, piasek, kompost, ziemia ogrodowa
4. są różne sposoby oczyszczania ale zazwyczaj wszyscy "sprzątają" odkurzaczem do oczek wodnych lub chochelka i wyciągamy
Epdm się pięknie wyciągnie ja tak zrobiłem i jest okey.Jak ją ułożysz na wykopie to jeżeli będzie nawet 70 cm od dna to po wlaniu wiaderka wody wyciągnie się i ułoży na dnie.Pamiętaj o przyciśnięciu na brzegach przed wlaniem wody.
[ Dodano: 2012-09-23, 20:19 ]
Dodam że właśnie lepiej jak będzie słoneczko ,aby podgrzało trochę.
Oczko jest na tyle duże, że powinienieś rozważyć zrobienie wokół półki na głębokości 1m+-20cm. Dało by to Ci szansę na wstawienie koszy z liliami.
W Twoim projekcie brakuje tego elementu i potem nie będziesz miał takiej możliwości, dlatego warto rozważyć to teraz zanim zaczniesz kopać.
Dodatkowo głębokość docelowa 2m ? No cóż to kwestia oczywiście indywidualna, ale jeżeli pozwalają warunki to lepiej powiększył bym powierzchnię oczka niż kopał w głąb. 1.5m to wystarczająca głębokość i są jeszcze lilie które można posadzić na takiej głębokości, więc dodatkowo można zagospodarować toń wodną. Jest to szczególnie ważne np: kiedy oczko jest cały czas na słońcu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum