Arek ale jak już dajesz K1 to jednak powinieneś zdecydować się na napowietrzanie choćby tej ostatniej warstwy w filtrze biologicznym. Teraz to tak jakbyś założył zimowe opony na lato
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-07-12, 20:12
Pewnie i masz rację. Jak znajdę chwilkę to dam powietrze z Tetry400.
Od wczoraj lampa jest odłączona by bakterie się osiedliły. Ciekawe czy zazieleni się woda - na razie klar.
Swoją drogą nie wiesz Jarku czy w gniazdo od lampy 36W mogę włożyć taką o mniejszej mocy, np 20W albo coś koło tego ? Na pewno 11W się nie da.
Świetlówki 36W maja nietypowa końcówką , ale znajdziesz takie 18W i 24W. Tylko po co chcesz to zmieniać? Jak już to podłącz lampę do programatora czasowego i niech świeci pół dnia zamiast cały
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Wysłany: 2012-07-14, 14:31
Po usunięciu znacznej ilości roślin pojawia się zagrożenie wzrostu azotanów (tak też powiedział mi AurorA). Pierwsze co zrobiłem to kupiłem test NO3 by zbadać czy ilość azotanów zaczyna wzrastać. Na tą chwilę NO3 nie przekracza 5mg/L co jest dla mnie sukcesem. Jeśli dobrze rozumiem cały proces nitryfikacji to mała ilość azotanów oznacza niemal brak bądź nieszkodliwą ilość groźnych azotynów (niestety testu nie znalazłem u nas w zoosklepach).
Rozmawiałem też na ten temat na amerykańskim forum koimaniaków ponieważ zaskoczyły mnie zdjęcia ich oczek pozbawione niemal roślin. Środki, których używają by zapewnić czystość wodzie to:
- przewymiarowane systemy filtracji, które zapewnią pełny proces nitryfikacji - głównie bead filtry gdzie podczas procesu nitryfikacji uwalnia się do powietrza azot.
- kaskady, 'turbulencje wody' - gdzie właśnie podczas energicznego ruchu wody azot 'ucieka' do powietrza.
- sukcesywnie też podmieniają wodę o czym tu na forum rozmawialiśmy, 2-3% dziennie, po prostu dają ją do podlewania, a w to miejsce napuszcza się nowa - oczywiście to sobie automatyzują.
- przewymiarowane systemy filtracji, które zapewnią pełny proces nitryfikacji - głównie bead filtry gdzie podczas procesu nitryfikacji uwalnia się do powietrza azot.
- kaskady, 'turbulencje wody' - gdzie właśnie podczas energicznego ruchu wody azot 'ucieka' do powietrza.
- sukcesywnie też podmieniają wodę o czym tu na forum rozmawialiśmy, 2-3% dziennie, po prostu dają ją do podlewania, a w to miejsce napuszcza się nowa - oczywiście to sobie automatyzują.
Ta sama zasada była przy trzymaniu kolorowych rybek (hodowla) u nas niedaleko mojego domku, byłem tam kilka dni i wszystko przebiegało dokładnie tak samo. Ryby potem jadą do Rosji gdzie są sprzedawane.
Tylko że u mnie były zbiorniki przelewowe , podmiana była 24godziny/dobę.
przewymiarowane systemy filtracji, które zapewnią pełny proces nitryfikacji - głównie bead filtry gdzie podczas procesu nitryfikacji uwalnia się do powietrza azot.
z tego co wiem to aby uwolnił się azot jest potrzebna denitryfikacja czyli proces z udziałem bakterii beztlenowych- trudne do zrealizowania
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2012-07-14, 17:25
AurorA dokładnie tak ! w małych pondach gdzie są duże Koi używa się dodatkowych
tzw. filtrów z bak. Beztlenowymi /np. wąż z bardzo wolnym przepływem itp.urządzenia/
Wysłany: 2012-07-15, 12:38
Zgadza się, azot uwalnia się właśnie podczas denitryfikacji, sam byłem zaskoczony, że podobna rzecz dzieje się podczas intensywnego ruchu wody. Może coś źle zrozumiałem ?
Tak czy inaczej jestem bardzo zainteresowany posiadaniem oczka bez ogromu roślin i rozkładającej się notorycznie biomasy. Póki co walka z glonami jest łatwa.
Po tygodniu od dużych zmian w oczku, woda w najgłębszym miejscu jest tak czysta, że widzę 2 jasne listki akacji rosnącej tuż przy oczku. Leżą one na głębokości 140cm.
Lampa UVC 36w ma 3 lata więc też dlatego chcę zmienić na słabszą, efekt będzie ten sam, a wat zawsze mniej.
Witaj Arek
Przeczytałem Twój temat i widzę, że masz piękne ryby - gratulacje
Wiosną (prawdziwą) chcę kupić kilka sztuk koi.
Mógłbyś napisać jak przezimowały Twoje?
Wysłany: 2013-04-03, 18:38
Adacho,
Dzięki, nie wiem ile ryb żyje, pewnie powiem już w weekend. Woda brzydka i ponad połowa oczka w lodzie widoczność fatalna, choć 2 tygodnie temu widziałem kilka koi.
Wysłany: 2013-04-10, 20:49
Są pierwsze straty. 3 koi (1 duży około 40 cm, był u mnie 3 lata) i 1 eurokoi (jedyny jakiego miałem). Ryb nie widać, woda jak pisalem wyzej, dziwnie brudna - albo siedzą na dnie, albo ich nie ma, bo tez kotów widziałem sporo. Mogą tez leżeć na dnie.
Odpuszczam też filtry ręcznie robione, raczej przez lenistwo i brak czasu niz przez problemy z czystoscią wody. Zamówiłem w naszym forumowym esklepie Bioklara 30 na którego polowalem już dawno. To jedyny profesjonalny w normalnej cenie jaki znam, funkcjonalny, trwały i szczelny. Zdam relację jak spisuje się w oczku z koi. Wiem, że jest za duży, ale przy koi wolę mieć zapas mocy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum