Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-07-19, 18:54
Adamek napisał/a:
Ryby wyglądają na zdrowe, ale zachowanie wskazuje na jakąś chorobę
- Jedno wyklucza drugie.
Co do białej piany, to powstaje ona na skutek białka znajdującego się w wodzie, czyli mówiąc prościej-jakiegoś nieboszczyka, którego warto poszukać. Co do ryb, możesz zastosować środek antybiotykowy lub sól ( poczytaj o tym w dziale choroby ryb i ich zwalczanie)
Witam
No i stało się... Zauważyłem na rybach splewke...
Odłowiłem ok 10 ryb, usunę to przez kąpiel albo ręcznie i niby OK, ale co zrobić aby wytępić to w oczku? Czytałem, że pomoże Difluorobenzuron ale gdzie to dostanę? Macie inne sposoby? Nie jestem w stanie wyłowić wszystkich ryb ze względu na ogrom roślinności w oczku...
Co do białka i trupa to możliwe jest to, jednek przekopałem dziś oczko podbierakiem i nic nie znalazłem... woda czysta jednak lilia i inne rośliny tak się rozrosły, że nie widać całego dna... chyba pozostanie mi czekać aż białko się rozpadnie... tylko ile to może potrwać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum