Przepiękne Oczko! Oglądam zdjęcia i nie mogę wyjść z podziwu. Pewnie kosztowało to dużo pracy ale uważam że było warto. Efekt jest powalający, normalnie pozazdrościć Ciekaw jestem jak wygląd po zimie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2011 Posty: 46 Skąd: warszawa
Wysłany: 2012-03-25, 00:30
Dziękuje za miłe słowa.
Właśnie dziś korzystając z pięknej pogody doprowadziłem oczko do porządku po zimie, która była ciężka. Pokrywa lodu sięgała 20-tu paru cm. Nie miałem żadnych zabezpieczeń, napowietrzacza ani przerębla. Trochę bałem się o ryby, ale kiedy w zeszłym tygodniu rozpuściły się resztki lodu z radością zobaczyłem cztery moje karasie całe i zdrowe.
Co więcej pojawiły się jeszcze co najmniej dwie nowe małe rybki. Przetrwała również żaba wielkości dłoni. Prawdziwy potwór.
Woda jest na razie mętna, ale uruchomiłem mój filtr glebowo korzenny i czekam co będzie. Zrobiłem parę fotek. Jak je obrobię to wrzucę na forum.
Wysłany: 2012-04-15, 14:06
Dzisiaj rano miałem niespodziewaną i bardzo miłą wizytę pary kaczek. Popływały po oczku, podreptały po moim filtro-strumyczku, poskubały mech i widząc, ze niema tu dla nich życia odleciały w siną dal. Czy wam też zdarzają się takie wizyty? I co to za kaczki, niech mi ktoś powie, bo na kaczkach znam się słabo.
Zdjęcia wyszły słabo, bo musiałem je robić szybko, byle czym i przy słabym oświetleniu.
Wysłany: 2012-06-25, 21:42
Chciałem wam zaprezentować pływającą wyspę mojego wynalazku. Wyspa pływa sobie tam i sam wzbogacając oczko roślinnością w miejscach w których by się nikt nie spodziewał.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-06-26, 14:35
[quote="klesmer"]Chciałem wam zaprezentować pływającą wyspę mojego wynalazku. Wyspa pływa sobie tam i sam wzbogacając oczko roślinnością w miejscach w których by się nikt nie spodziewał.
Nie rozumiem tego zdania Proszę o przetłumaczenie.
Wysłany: 2012-06-26, 15:12
Ta wyspa stwarza możliwość umieszczenia roślin w oczku, w miejscu, w którym inaczej nie było by szans na ich posadzenie, bo jest na przykład za głęboko.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-06-26, 15:32
No i miodzio , widzisz?, jak się używa polskich znaków przestankowych, od razu zdanie jest zrozumiałe. Dziękuję za tłumaczenie.Co do wyspy, pomysł bardzo mi się podoba , czy możesz przedstawić jak ją zrobiłeś?
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-06-26, 19:50
Wyspa fajna i gratuluje pomysłu ale w obronie praw autorskich Mariusza powiem , że nie byłeś pierwszy
Taka wyspa plywała juz chyba wczesniej u Mariusza własnie, w Arboretum w Bolestraszycacvh
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Wysłany: 2012-06-26, 23:03
Wyspa zbudowana jest z drewnianego okręgu podbitego od dołu styropianem. Środek okręgu wyłożony jest geowłókniną , wypełniony glebą i zanurzony w wodzie. Tak więc jest to takie pływające bagno. Najtrudniej było to wszystko wyważyć, żeby było stabilne i się nie wywróciło.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum