Pięknie wygląda,tylko woda i rośliny i będzie cacy,a z rybkami to lepiej po
czekać aż woda dojrzeje
poz.Leszek
-----------------
Jeśli chodzi o wodę to planuje przepompować wodę z mojego starego oczka co prawda nie będzie jej na tyle by zapełnić całe oczko ale zawsze już coś. Zastanawiałem się także nad daniem na sam spód w kieszenie mułu z mojego starego oczka. Stare oczko ma 7 lat i równowagę biologiczną. Zastanawiam się tylko czy lilie się nie utopią bo teraz rosną na głębokości jakiś 20 cm. a docelowo mają iść na 60 - 80 cm. A jeśli chodzi o ryby to nie planuję w tym roku zarybiać ale jedna płotka pływa w starym oczku i chciał nie chciał zostanie przeniesiona do nowego wraz z małżami które pp. żyją sobie na dnie w starym oczku.
Pozdrawiam Janusz.
Uploaded with ImageShack.us
Raczej miniaturki to nie są Podejrzewam że to odmiana Atraction ale nie jestem pewien bo sprzedawca nie wiedział jaka to odmiana. Zastanawiam się jeszcze nad jednym czy będzie można je podzielić bo podejrzewam że kłącze będzie duże.
Na zdjęciach moja hodowla roślin.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1341 Skąd: wlkp
Wysłany: 2012-06-22, 09:57
guzalki napisał/a:
Raczej miniaturki to nie są Podejrzewam że to odmiana Atraction
O ludzie, to na pewno nie miniaturka i raczej na bank Attraction
Wygląda już prawie jak rabarbar wodny ma już tam za ciasno (widać po spiętrzających się liściach) spokojnie daj na głębinę, no i kłącze można podzielić, będzie kilka roślin
łaaaaaa ja bym to oczko zostawiła dobrze zamaskować folię i dolać wody wyglądało by na kałużę w której rośnie lilia super wygląda
To nie taka kałuża Jakieś 4 na 6 m tylko folia popękana i trzeba by ją wymienić czego nie planuję po to powstało nowe oczko. Muszę przyznać że porównanie z rabarbarem bardzo trafne
Dziś prace zakończone kamienie doklejone, dokończona kaskada, jutro obsypywanie ziemią dla wyrównania terenu. Za tydzień smarowanie ceresitem już nie mogę się doczekać .
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Maj 2012 Posty: 559 Skąd: DĘBICA,podkarpackie
Wysłany: 2012-06-22, 17:48
Czy to jest folia basenowa 0.6mm?
bo ja mam taką tylko ze czrną i juz kolejny post czytam ze komuś popękała ile lat ci wytrzymala producent podaje ze 15 lat. ale czytalem juz nie pamiętam czyj post i o ile sie n ie myle to tam wytrzymala 8 lat.
Pozdrawiam zac
_________________ Ptaki są moją pasią-golębie to ukoronowanie tej pasji.
Czy to jest folia basenowa 0.6mm?
bo ja mam taką tylko ze czrną i juz kolejny post czytam ze komuś popękała ile lat ci wytrzymala producent podaje ze 15 lat. ale czytalem juz nie pamiętam czyj post i o ile sie n ie myle to tam wytrzymala 8 lat.
Pozdrawiam zac
U mnie wytrzymała 5 lat zaczęła pękać w miejscach gdzie była narażona na promienie słoneczne i mróz. Potem już pękała niżej z głębokości wody jakieś 60 cm zrobiło się z 20cm.
Powiem szczerze nikomu nie polecam tego typu foli, uważam że były to pieniądze wyrzucone w błoto ale jest tego jeden plus wreszcie się zmobilizowałem i dzięki radom tego forum zrobiłem nowe oczko.
Pozdrawiam Janusz
[ Dodano: 2012-06-23, 16:39 ]
Po dzisiejszych pracach oczko wygląda tak teraz zastanawiam się czym obsadzić woku oczka. Może coś podpowiecie co by gdzie pasowało, jestem otwarty na wszelkie propozycje
Pozdrawiam Janusz.
Rośliny są posadzone bez koszy?
super oko teraz tylko czekać na sukces
Tak roślinki są bez koszy na dnie jakieś 10 taczek ziemi z piaskiem w to wsadzone lilie, grążel i rośliny podwodne całość przysypana żwirem tak samo w kieszeniach ziemia ogrodowa z piaskiem rośliny i żwir. Dodatkowo przy likwidacji starego oczka z równowagą biologiczną przepompowałem do nowego oczka sporo wody wraz z mułem i robactwem które w nim było nowa pompa ładnie to pociągnęła bo ma spore otwory w koszyku. dodatkowo reszta wody ze starego oczka zostanie wypompowana do nowego z tym że nie mam co zrobić z liliami ze starego oczka jedną podzieliłem i zonk szkoda wyrzucić. Jeśli ktoś jest z woj świętokrzyskiego to zapraszam oddam lilie (sadzonki) za przysłowiową złotówkę lub jakieś roślinki do oczka lub otoczenia oczka. Pozdrawiam Janusz.
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-06-30, 19:35
Bardzo dobry pomysł z przepompowaniem wody!
na lilie na pewno znajdą się chętni , z chęcią ja nawet bym się skusiła ale brak miejsca lilia biała, grążel, aurora zajmują dużo miejsca a są jeszcze inne rośliny
i tak musiałam jedną lilię oddać na duży staw nie było miejsca i się dusiła ale widuję ją
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum