Aznar ale po co Aga ma wymieniać wąż ? Przecież ona nie narzeka , że jej za malo wodospad tryska ? Nic nie wspomina, że chce Niagarę, tylko o zielonej wodzie najbardziej. Chyba , że czegoś nie rozumiem ...
Im wolniejszy przepływ przez ten filtr tym lepiej chyba ?
U mnie wydajność spadła właśnie z uwagi na zaglonienie pewnie i ze strumieni ledwo ciurka ale ja się tym nie przejmuję. Im wolniej leci , tym lepiej się oczyści.
Jedyny maleńki drobiazg, na ktory zwrócilam uwagę to rant folii wokół oka. Sorry, że tak z butami... , na powitanie... Jesli uważasz, że jest ok. to nie ma tematu. Ale jakbyś chciała to zmienić to daj znać , bo mam pomysł Takie wykończenia to jednak sprawa indywidualna
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pompa znajduje sią po drugiej stronie kaskady więc myślę ze jest ok
No pewnie że planuję miec wicej rybek .A tak przy okazji co to za zasada "kwiatka do kożucha"
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-06-05, 15:08
ups. Rozczytałam się i zdjęcia przeoczyłam. No bardzo ładne oko i chłopaczki też
Nie zebym ja się czepiała Drogi Aznarze , ale dlaczego Ty uważasz, że filtr nie jest ok?
Moim zdaniem FILTR IDEALNY JEST i pasuje jak róża do smokingu a jedyne co nie jest ok. to ilość roslin. Aga koniecznie zdobądż albo kup jeszcze duuuzo roslin. Kosaćce, pałki, mięta to w kazdym rowie jest. I będzie ok.
co do wykończenia to zgadzam sie z Tobą trzeba to doszlifować mam już plan na folie z kamieniami nie wiem czy to dobry pomysł ale na razie innego nie mam .Tak myślę że fajnie by się to zlało z resztą
Po to, żeby było zrobione porządnie. Jak można, to dlaczego ma być byle jak? Pisałem jednak, ze to nie jest pilne. Nie zapominaj jednak Ewa, że to ma być konstrukcja na lata.
Cytat:
Przecież ona nie narzeka , że jej za malo wodospad tryska? Nic nie wspomina, że chce Niagarę
No, ale przecież to bez sensu kupować pompę 5000l/h a potem ją dławić i mieć z tego 1000l/h. Jak przepływ jest za duży, to się kupuje pompę 2000l/h. Jest tańsza przy zakupie i mniej prądu ciągnie.
Cytat:
Chyba , że czegoś nie rozumiem ...
Im wolniejszy przepływ przez ten filtr tym lepiej chyba ?
Ojej...
Nie jest lepiej.
No chyba, ze masz na myśli dekantatory w oczyszczalniach ścieków, ale to inna liga jest. Choć tam też bardziej chodzi o laminarność przepływu, a nie o jego prędkość.
Cytat:
U mnie wydajność spadła właśnie z uwagi na zaglonienie pewnie i ze strumieni ledwo ciurka ale ja się tym nie przejmuję.
Ech Ewka...
Może jednak się przyłóż i to sobie przeczyść, co?
Cytat:
Im wolniej leci , tym lepiej się oczyści.
Nie.
Cytat:
Jedyny maleńki drobiazg, na ktory zwrócilam uwagę to rant folii wokół oka.
Aga pisała, że będzie to poprawiać, ale jak masz pomysł, to się dziel.
Kwiatek do kożucha, to coś, co istnieje, ale w sumie nie bardzo jest potrzebne.
Ostatnio zmieniony przez Aznar33 2012-06-05, 15:26, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-06-05, 15:22
agawiśnia napisał/a:
co do wykończenia to zgadzam sie z Tobą trzeba to doszlifować mam już plan na folie z kamieniami nie wiem czy to dobry pomysł ale na razie innego nie mam .Tak myślę że fajnie by się to zlało z resztą
No własnie to Ci chciałam polecić ! U mnie sprawdziło sie rewelka w miejscach gdzie nie dały rady kamienie i rosliny. Po innych Twoich fotkach widzę ,że w sumie tylko z jednej strony by się przydała.
Wyślę Ci na priv namiar na firme z rozsądną ceną
ok w sumie masz rację tylko z jednej strony jest to potrzebne bo z drugiej mam posadzone takie liście które tak sie superowsko rozrastaję ze w poprzednim oczku nie było wcale widac brzegu i jeszcze cień dawały
[ Dodano: 2012-06-05, 16:42 ]
a więc w sumie to nie wiem co powoduje to zbrunatnienie wody?
a może dać trigger ale piszecie że daje się to wczesną wiosną i jesienią wiec nie wiem czy jest sens .Kupię tą uv i zobaczymy.
Wysłany: 2012-06-05, 15:44
Aznar33 napisał/a:
ewa535 napisał/a:
Drogi Aznarze , ale dlaczego Ty uważasz, że filtr nie jest ok?
Moim zdaniem FILTR IDEALNY JEST
Ja nie pisałem, że filtr nie jest OK. Po prostu na razie jest mało przydatny. Co Ty tam chcesz filtrować teraz?
Moze jak Aga bedzie go czysciła to nam fotkę pokaże co tam jest
Przeciez lada moment chce ryby miec.
A i to zielone właśnie w filtrze sie osadzi.
Aznar ja Cie lubie bardzo ale po watku z filtrem to ja juz nie wiem czy Ty z UK jestes czy z jakiejś bezglonowej Galaktyki ? U nas w kazdym razie filtr jest konieczny, niezbedny i bez niego ani rusz ! Chyba, że ktos lubi total naturalne stawy bagienne .
JAk tak policzyłam na okrągło proporcje oczko Agi-jejfilt i moje oko - moje 3 filtry. To w proporcjach mamy podobnie. Nie uważam zeby to było żle miec taką czystą wodę non stop.
TAk ja uważam a Aga mieszka blizej mnie Ale może i spodoba Jej się Twoja opcja
[ Dodano: 2012-06-05, 16:50 ]
to forum odwiedzam już od zeszłego lata i strasznie podobają mi sie wasze PRZEJRZYSTE oczka Według waszych wskazówek robiłam to oczko .Folia ,rodzaj pompy filtr i nie rozumiem dlaczego woda u mnie nie jest tak czysta jak u was? i to mnie wkurza
tak to wygląda
Ostatnio zmieniony przez agawiśnia 2012-06-05, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-06-05, 15:51
agawiśnia napisał/a:
ok w sumie masz rację tylko z jednej strony jest to potrzebne bo z drugiej mam posadzone takie liście które tak sie superowsko rozrastaję ze w poprzednim oczku nie było wcale widac brzegu i jeszcze cień dawały
[ Dodano: 2012-06-05, 16:42 ]
a może dać trigger ale piszecie że daje się to wczesną wiosną i jesienią wiec nie wiem czy jest sens .Kupię tą uv i zobaczymy.
Trigger - wiosną, jesienią- profilaktycznie a kiedy sytuacja z wodą sie pogarsza- kazdorazowo- tak na opakowaniu pisze producent.
A jeden forumowicz - Wojtek - to nawet raz w miesiacu daje . JA też dałam niedawno dodatkowo.
LAmpa- na pewno ok.
MAło roslin masz i pwewnie oko w pełnym słońcu-tak się zdarza.
Glony.
9W może być, ale będziesz musiała dodać roślin i karmić rozsądnie.
U mnie 8W spokojnie sobie radzi z 5m3 w jakieś 2 tygodnie.
Ewa - Chyba nie rozumiemy się do końca. Kluczowe jest tutaj użycie czasów (teraźniejszy, przyszły, przeszły). Mam wrażenie, że nie do końca wiesz, która warstwa w filtrze za co odpowiada, dlatego też pytałem, co Ty tam teraz chcesz filtrować.
Nie ma generalnej zasady. Dobrze zachować umiar... jeśli się jest w stanie opanować. Zależy od systemu filtracyjnego, bo im więcej ryb i im większe one są, tym bardziej wydajny system filtracyjny musi być.
Ja bym powiedział, że 10 koi byłoby dobrze. Max 20.
... ja mam dużo za dużo... ale tylko ze względu na słabą siłę woli.
[ Dodano: 2012-06-05, 17:09 ]
agawiśnia napisał/a:
nie rozumiem dlaczego woda u mnie nie jest tak czysta jak u was? i to mnie wkurza
Bo filtrujesz co innego. Trzeba dobrać odpowiednią metodę do odpowiedniego problemu. Po prostu w układance brakuje Ci pewnego elementu - UV
Wysłany: 2012-06-05, 16:12
Aga tu masz cały temat na ten temat .
http://forum.oczkowodne.n...?t=1248&start=0
NA specjalną uwagę załuguje trzeci post Św. pamięci Pawła Wojnowskiego w sprawie obsady. W ogóle wszystkie Jego posty zasługują, bo był to Duży Spec i Fachura w tematach oczkowych.
p.s
doczytaj do dołu, bo akurat Peaweł pomylił sie z przecinkiem co prostuje nizej tej strony
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum