Witam,
Prace ruszyły, więc mam kilka pytań, jako pierwszą strefę taką pół w wodzie powiedzmy chce zrobić coś takiego jak na pierwszym rysunku, strefa ta wokół całego oczko o szerokości ok 40cm, czasem więcej czasem mniej, co po tym myślicie?
W mniejszym okręgu planuje 2 strefy, pierwsza to właśnie ta z żwirem a druga na głębokości ok 70-80cm. W większym pierwsza strefa żwirowa później kolejna na ok 50-80cm oraz najgłębsze miejsce ok 140cm. Co o tym sądzicie?? Proszę o porady i wskazówki...
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-04-23, 12:37
Murki są super ! powtykałabym pomiędzy szczeliny jakieś skalniakowe a na brzegach każdego (od strony trawy takie pasy grządek dla przewieszających się w dół, za murek roślin) : płomyki szydlaste i gożdziki srebrne, rogownicę kutnerową . Oczywiście nie rzędem równo tylko bałagan- trochę tego, trochę innego żeby kolorowo było. A raz na jakiś czas coś wyższego o podobnych upodobaniach glebowo-słonecznych. Pomiędzy tymi roślinkami raz na jakiś czas jakiś głazik, a od strony trawy zakończenie jakimiś płaskim kamieniami żeby kosiarką ładnie się jeździło i żeby nie trzeba było używać podkaszarki. Ale rozumiem ,ze to moje podpowiedzi dla mamy ?
W kwestii stref to chyba ok. TAk się tylko zastanawiam po co Ty chcesz dawać piach i kamyki do oczka ? U mnie każdy kamyk co mi spadnie na dno , to wyławiam akurat
Jeśli chodzi Ci o wygląd to niepotrzebnie to robisz, bo w przyszłym roku nie będzie tego kompletnie widać. A i jak wejdziesz do oka to możesz takim kamykiem , na który nastąpisz dziurę sobie zrobić. Czasem się tam wchodzi , po donice chociażby. Chyba że planujesz w tym piasku hodować lilie ? Niektórzy tak robią ale to chyba w wielkich stawach.
JA bym piasek i te kamyki (jeśli już zakupiłeś) wykorzystała do zagospodarowania terenu wokół oczka. Dobrze jest wysypać piach wokół i lekko po folię żeby teren utwardzić (brzegi tak nie osiadają) oraz zabezpiecza to przed wpłukaniem do oka czarnoziemu (przy ulewnych deszczach)
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-04-23, 12:58
ups teraz widzę,ze legenda jest do szkicu a nie do fotki poniżej
Ale nadal twierdzę , ze niepotrzebnie.
Kosaćce dają radę w samej wodzie pomiędzy kamieniami (bardziej dla stabilizacji ).
Są dwie szkoły . Jedni każdą jedną roślinkę sadzą w bardzo kalorycznym podłożu w koszach aby były dorodne i obficie kwitły.
Drudzy stawiają głównie na czystość wody . Do nich ja należę. Moje kosaćce nie są grube jak nadgarstek atlety i może kwitną mniejszymi kwiatami ale za to idealnie czyszczą wodę.
Niektóre rośliny wymagające ewidentnie tłustego bagna nie przyjmą się u mnie w samej wodzie.
Ale sporo jest takich mniej wymagających, które mogą rosnąć w samej wodzie i takie mam . I bardzo czystą wodę też
Jeśli posadzisz rośliny w podłożu, które im zapewni wszystkie składniki do wzrostu już mniej wyciągną Ci tych składników z wody - to tak na czystą logikę.
Ale sam zdecydujesz do której szkoly się przyłączysz
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Super mostek się zapowiada . Bardzo mi się podobają takie rustykalne wykonania i takie ciekawostki inżynieryjne. Teraz będziesz musiał do tego dopasować resztę żeby się nie gryzło.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-07-18, 13:36
Jak dla mnie, ta pierwsza deseczka na mostku nie pasuje do całości. Mostek jest za wysoki i za wąski. Takie deseczki jako przejście nie dadzą bezpieczeństwa. Uważam ( to tylko moje zdanie) że deseczka powinna być dłuższa i stabilniejsza.Poza tym oczko mi się podoba.
Drewno na mostek to wiąz
Mostek jeszcze jest nie wykończony pozostaną tylko te długie elementy i podstawa, pozostałe są tylko po to żeby się to trzymało wszystko razem. Podobno oświetlenie też już zamontowane... a nawet nie mam jak jechać sobie do domu i zobaczyć tego...
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum