Witam
U mnie +12 dzis
Jak wczesniej wspominalem zamierzam uzyc 2 polowek beczki jako ozdobny a zarazem wodospadu a druga to wodna donica z lekka struzka wody. umieszczone beda po przeciwleglych rogach w odleglosci 2.5m na tej samej wysokosci. Czy?
- po3ebuje reduktora na trojniku
- jakie rosliny proponujecie posadzic w donicy? wys 45 szer 60 cm.
Czekam na sugestie.
Pozdrawiam
Witam
Coraz cieplej , czesc rosin juz rosnie ,jednak brak obsady do 2-giej donicy wodnej (1-sza kosacse i ponderia). Jakies sugestie? Moze niezapominajka uciekajaca z donicy by ladnie wygladala?
Pozdro.
Powiem szczerze , że zastanawiam się nad obniżeniem wodospadu poprzez zastosowanie szpuntów, bo jest za głosno. Nizsze wodospady będą przyjemniejsze i uspokajające bo narazie to Niagara
Fajnie że wam się podoba bo nie było łatwo w piaskownicy zrobić oczko
Pewnie że szału nie ma , ale i możliwoci niewielkie. Wszystko w ciągłej reorganizacji i nie dokończone. Jak trawa i roslinki ruszą będzie lepiej. Ponadto zdjęcia nie oddają rzeczywistoci. Poczekam na słoneczną pogodę i zrobimy nowe.
AurorA napisał/a:
z czasem dojdziesz do czegoś bardziej cieszącego oko
Sugestie by skróciły drogę do bardziej''cieszącogo oko widoku''. Nie jestem architektem krajobrazu dlatego proszę o podpowiedzi
Pozdro.
Ps.
Nawet beczki ci się nie podobają???
Witaj Matyg. Całkiem fajnie to sobie wykoncypowałeś. W Polsce mają mają hektary, więc trudno im zrozumieć jak to jest mieć ogród wielkości chusteczki do nosa.
Kilka małych uwag:
- te beczki wyglądają mi raczej na donice. Ja pchałbym tam jak najwięcej roślin kosztem oczka, bo jest niestety malutkie.
- te donice spokojnie mogą robić za filtry, albo częściowe filtry.
- węże stanowią dość mało estetyczny widok. Zamaskować/skrócić.
- do tych doniczek zielonych dałbym też jakieś rośliny okrywowe, żeby zamaskować doniczki.
- jeśli założysz szpunty, to zmniejszysz ilość wody w donicach, a tym samym ilość wody w oczku. Hałas ograniczyłbym jakoś inaczej. Ja na przykład wpuściłem wodę z filtra do oczka prosto na donice z roślinami. Hałas zniknął, roślinki dostają pokarm prosto w korzenie i to zawsze dodatkowy filterek g-k.
- te białe doniczki... nie lepiej byłoby użyć brązowe?
Edit: ile płacisz za KWh?
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-04-25, 18:07
Aznar33 napisał/a:
W Polsce mają mają hektary, więc trudno im zrozumieć jak to jest mieć ogród wielkości chusteczki do nosa.
Dokładnie , ale wszystko da się zagospodarować .
W tym przypadku wszystkie donice które są w oczku jak i na nim stoją muszą zniknąć ... w takich zbiornikach nie sadzi się roślin tak aby pomniejszały oczko
Kamienie w trawniku też powinny być mniejsze , nie mówiąc już że wszystko powinno być wykonane z jednego materiału (kamień taki sam , obudowa oczka zrobiona pod kolor płotu/domu , itd. ) to tyle z teorii...
Mi osobiście się podoba , jedyne co bym wyrzucił to rośliny które są w oczku i dekoracje które wiszą na "płocie" , ogólnie jest ach i jeszcze węże od filtra schować , każdy element jest ważny przy efekcie końcowym została Ci sama kosmetyka ...
Dziwne , ale włanie jadąc sobie nowiutkim mercedesem rozmyslałem o tym samym i mam kilka koncepcji. Donice zielone zastapię kieszeniami z czarnej włókniny, węże to już przeszłosć (no może tylko trochę będzie widać) . Kamienie fakt są róznokolorowe dlatego ,że niektóre były narażone na warunki atmosferyczne , co do kolorów to tylko doniczki pomaluję bo obudowa oczka jest zaimpregnowana. Do donicy poleci jeszcze manna mielec a przestrzeń między domem a oczkiem wypełnią tulejniki amerykanskie.
Co do KWh to nie wiem jaką mam taryfę , ale pompa o wydajnosci 11k ma po3ebuje mniej prądu niż 5,5 , czy to możliwe czy naklejki kłamią?
Aznar33 napisał/a:
te donice spokojnie mogą robić za filtry, albo częściowe filtry.
Czy oprócz roslin cos jeszcze powinno się w nich znalesć ażeby taką rolę pełniły.
Szpunty będą , ale zrobię syfon dzięki czemu poziom wody zostanie nieruszony , ponadto bedzie obieg wody w beczkach.
Dzięki za sugestie, nast foty dopiero po reorganizacji.
Czy oprócz roslin cos jeszcze powinno się w nich znalesć ażeby taką rolę pełniły.
A to już zależy na co masz ochotę. Mediów filtracyjnych jest całe mnóstwo od flocoru, przez gąbki, maty japońskie do nowoczesnych środków jak kaldness. Jest tu cały temat o filtrach DIY. najprościej i najtaniej chyba będzie kupić flocor i nasypać do beczek (albo włożyć go w specjalnych workach, żeby było łatwo czyścić). Na to rośliny w koszykach, żeby je łatwo wyjmować i tyle. Trzeba tylko wymusić obieg wody, ale to i tak zamierzasz zrobić.
Cytat:
Szpunty będą , ale zrobię syfon dzięki czemu poziom wody zostanie nieruszony
Nie bardzo rozumiem idei zastosowania tak masakrycznie silnej pompy przy tym oczku, jeśli nie odpowiada Ci ten przepływ i związany z nim hałas. To trochę jakby wkręcić żarówkę 200W, a potem owijać ją czymś, żeby dawała mniej światła, bo w pokoju jest za jasno.
O koszt prądu pytałem, bo chciałem policzyć ile to Cię będzie rocznie kosztowało. O carbon footprint już nie wspomnę...
Kranik zamocowałbym jeden - idący na zewnątrz od donicy najbardziej oddalonej od domu. Z niego brałbym wodę do podlewania ogrodu, a tą, którą teraz do tego celu używasz, dolewałbym do oczka.
Wodę z pompy rozdzieliłeś trójnikiem po połowie do obu donic? Pytam, bo ten filtr ma zalecany przepływ 2500l/h.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum