Pomógł: 20 razy Dołączył: 26 Kwi 2006 Posty: 1278 Skąd: z Mazur
Wysłany: 2012-04-17, 17:30
matyg1111 napisał/a:
Witam
Posadziłem oroncjum na głębokoć 30 cm tym samym kwiaty wylądowały pod wodą. Czy nie zaszkodzi to rolinie , czy wypłycić doniczkę.
Pozdro.
młoda roślina obficiej kwitnie na płytszej wodzie robi się rozłożysta, na głębszej wodzie młoda roślina rośnie pionowo w górę i słabiej kwitnie, dobrze rozrośniętą można obniżyć poradzi sobie ale młodą proponuję na 10-max 20 cm lepszy efekt.
Przezimowało cudnie na 50 cm. Jest olbrzymie - z 10 razy większe niż rok temu.
U mnie też przezimowało na 50 cm. Co prawda na jesieni miało tylko 4 listki bo to mała sadzonka zeszłoroczna od ciebie, myślałem że padło i oberwałem te liście ale wczoraj pierwszy liść wyszedł ponad wodę. Pontederia też powoli rusza, nie wiem tylko jak marsylia, stała na tej samej głębokości co oroncjum, ale jak na razie nie daje znaku życia.
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem
Co prawda na jesieni miało tylko 4 listki bo to mała sadzonka zeszłoroczna od ciebie
No u mnie więcej nie miało, tylko teraz widzę że są o wiele większe a właściwie będą. Niesamowity wzrost z takiej sadzoneczki, ale daje osmocote. Postaram się pstryknac fotkę dla porównania.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Już ??? ja na kwiaty pewnie poczekam jeszcze z tydzień może dwa pewnie klimat no i jeszcze nie nawoziłem roślin w oczku
Ja jak wyciągnąłem to moje z oka to wrzuciłem pod folie żeby przyspieszyć Kwiatostan w 2 dni się pojawił, o temperaturę pod folią nawet nie pytajcie bo skali na termometrze brakuje -niewiele osób jest tam wytrzymać choćby kilka minut - na pewno kilkadziesiąt stopni.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Ja swoją sadzonkę kupiłem 3 tyg temu z kwiatami, ale że była płytko posadzona również płytko wylądowała. Jeszcze jedno spostrzeżenie, przybylo wody z 8 cm i w ciągu kilku dni kwiaty wystawały znowu ponad wodę. Jednak nie jest imponujących rozmiarów , ale za rok .....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum