kupilem nowa pompe do oczka bo starej niestety sie kabel uszkodzil.
mam pytanie odnosnie pomp jebao serii FTP eco. one maja te koncowke do weza z kilkoma srednicami do nalozenia. ja mam konkretnie model ftp 8500 eco. czy ta koncowke powinno sie jakos obciac- te mniesze srednice czy zostawic tak jak jest?? jaka srednice weza nalezy przyjac do takiej mocy pompy??
jaka srednice weza nalezy przyjac do takiej mocy pompy??
Najlepiej jak największą, jeżeli chodzi ci o maksymalny przepływ. Pozostawienie tych średnic redukcyjnych spowoduje natomiast to, że efekt grubej rury pójdzie się ryćkać
To jak z tym łańcuchem, któty jest tak silny jak jego najsłabsze ogniwo.
dzieki za konkretna odpowiedz adalbert, a orientuje sie ktos jaka ma najwieksza srednice ta pompa na tej koncowce? bo jeszcze nie przyszla mi pompa od aurory a dzis mam okazje zakupic weze itd i nie do konca wiem jakie tam wchodza.. i tez pytanie jakiego typu najlepiej te weze zakupic - dodam ze sprawa wyglada tak ze musi byc mocno elastyczny bo bedzie wyginany wzdluz formy stumyka ibedzie podnosic wode na 1.7m na koncu bedzie rozdzielka rodzdzielajaca czesc wody na kaskade a druga czesc pojdzie na strumyk z filtrem G-K , po drodze napotykajac zawor regulujacy ilosc wody i zawor przeciwzwrotny .
i jeszcze 3 pytanie: kupilem tez preparat algorem, ktory ma byc bezpieczny dl roslin i zwierzat- mam w oczku mocny zakwit glonow bo roslinki w tamtym roku nie zdazyly sie rozwinac a w tym roku dopiero male wyrostki kossacow widac, i tu pytanie czy zastosowac juz teraz ten srodek czy poczekac do polowy kwietnia jak wszystkie roslinki rusza?
swoja droga ryki w oczku ladnie przezimowaly wszystkie - w tym pstragi sandacze karasie orfy i inne mniejsze jak szczebelki, mimo ze byl czas kiedy napowietrzacz nie dal rady i skulo lodem cala powierzchnie a nawet nie dzialal przez pare dni. za niedlugo wrzuce fotki. mam nadzieje ze tego roku dogadam sie z woda;)
dzieki, powyzsze male problemy juz rozwiazalem z pozytywnym skutkiem.
mam kolejne pytanie, ktore mnie naszlo przegladajac galerie Pani Ewy.
ponizej przekroj przez moj zbiornik na filtr g-k. zasilany od dolu. pytanie dotyczy zastosowanej geowlokniny miedzy keramzytem a zwirem. z tego co mi wiadomo przez geowloknine nie przebija sie korzenie tak? wiec kossacce i mieta beda rosnac tylko w zwirze.czy nie zamienic tej geowlokniny na jakis innyn material by roslinki mogly penetrowac korzeniami keramzyt jak u pani Ewy?? tylko wlasnie na jaki? czy to ma wogole sens? zalezy mi przedewszystkim na jaknajlepszym oczyszczaniu.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-04-10, 17:01
Z mojego doświadczenia wynika, że korzenie spokojnie przebijają geowłókninę, agrowłókninę ( szczególnie te czarne gr.50g/m2), więc nie ma problemu, że roślina nie poradzi sobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum