Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-03-21, 09:29
Chyba niekoniecznie musisz rezygnować z tej konstrukcji jeśli Ci pasuje. Wyższy filtr ciśnieniowy musisz po prostu wyżej obudować. Żeby to nie była wielka góra kamienia to do wysokości tej "obudowy " nasypałabym ziemi ( na dno oczywiście gruz czy kamienie) i zrobiłabym z tego skalniak. Jakieś oryginalne kamienie wyżej aż do rantu filtra i na wierzch zdejmowany płaski kamień. M9ożna kupić w firmach nagrobkowych utrzaśniety kawał płyty nagrobkowej z granitu czy konglomeratu . Bywają nawet takie o grubosci 2 cm.
Jeśli wylew z tego filtra jest u góry przedłużyłabym rurą PE albo wężem w dół wzdłuż sśiany filtra (takie L) . Właśnie tak będę przerabiać swój wylot z filtra , bo też jest u góry a w pokrywie maskującej jest otwór u dołu.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
No więc sprawdziłem i w "górce" jest możliwość instalacji ciśnieniówki. Teraz najważniejszy problem - jaką kupić? Jak wspominałem nie wiem ile m3 wody jest w oczku - podałem wymiary więc może w ten sposób uda się oszacować ile jest wody?
No i kwestia doprowadzenia oczka do ładu - chodzi mi o czyszczenie. Obecnie woda zielona - tu moje pytanie: czy wypompować wodę - tak 2/3, wyczyśćić ręcznie oczko i dopiero włączyć filtr - który za Waszą pomocą zamierzam kupić czy też wody nie zmieniać a filtr ma filtrować?
Co do wymiarów to - 460x460x140, głębokość to w najgłębszym miejscu nieco ponad 1 m:
Nie rozumiem co oznaczają te wymiary 460x460 ale jeżeli długość oczka to 4,6 m, szerokość 1,4 m to przy głębokości nieco ponad 1 m masz w nim do 3 m3 wody ze wskazaniem na 2,5 m3.
A wody nie wymieniaj w ilości pow. 1/3 (jeśli masz dobrą) a pow. 10% jeżeli chcesz uzupełnić kranówą o nieznanym składzie (chlor).
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Cze 2007 Posty: 538 Skąd: Kraków i Okolice
Wysłany: 2012-03-22, 14:11
To karasie wraz z potomstwem. Niektóre się wybarwiają, inne dopiero będą, a kilka pewnie zostanie w mniej ciekawym kolorku.
Ja, jako solidnie umoczony oczkomaniak po drugiej stronie ścieżki puściłbym wąziutki strumyk aż do kaskady, obsadzony roślinkami, albo chociaż zakopałbym tam calową rurkę, która połączy kaskadę z najbardziej oddalonym krańcem oczka.
A roślin to wejdzie do tego oczka sporo.
Planuję ruszyć z czyszczeniem oczka - bardzo proszę o porady jak się za to zabrać? Spuścić 1/3 wody i ręcznie wyłowić pozostałości roślin i liście - a jak z czyszczeniem kamieni? Jakieś rady? Wylać jakiś środek czy szorowanie ręczne?
Dzięki za linka. Filtr wydaje się suuper ale mam pytanie - czym poza ceną różnie się on od KLARPRESSURE UV 8000 firmy Aquael? Czy wyższa cena Aquaela jest uzasadniona?
Jeżeli bym brał Jebao CF20 to czy FTP 8500 Eco będzie do niego odpowiednim wyborem?
czym poza ceną różnie się on od KLARPRESSURE UV 8000 firmy Aquael? Czy wyższa cena Aquaela jest uzasadniona?
konstrukcja i zasada działania jest taka sama, aquael ma chyba mocniejszy żarnik z 9 na 11 W i może w dotyku ciut lepszy plastik, ale daleko mu do tego z hagena czy tetry.
Co do pompy to zależy na jaką wysokość będziesz z filtra wodę tłoczył, czy będzie jakaś kaskada. Ogólnie to wystarczy pompa model niżej.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Poczytałem o hagenie i tetrze no i wybrałem model TETRA POND FILTR CIŚNIENIOWY PFX-UV 8000. Czy z tym filtrem będzie współpracowała pompa FTP 8500 Eco?
A więc w wyniku nieprzewidzianych wydatków zakupiłem Jebao CF20 p+FTP 8500 Eco. Wczoraj to poinstalowałem (przeżyłem chwile grozy jak się okazało że filtr nie jest szczelny - sadziło wodę szybką znajdującą się z tyłu filtra. Jednak po idealnym ustawieniu w płaszczyźnie poziomej -wszystko ok). Jednak pompa FTP 8500 Eco wydaje mi się stanowczo za silna - woda wypadająca z filtra "huczy" strumieniem niczym z Niagary. Tu moje pytanie - czy zastosowanie regulatora obrotów do oczka - może coś pomóc? A drugie - czy taki regulator - poprzez zmniejszenie obrotów pompy spowoduje zmniejszenie jej apetytu na prąd?
Doczytałem się na obudowie starej pompy że była to pompa GPW1100 o przepustowości 2500l/h - a moja obecna ma 8500l! sic!
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum