Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-02-23, 22:50 Pierścienie Białeckiego - złoże bio
Zamierzam w tym sezonie zrezygnować z pociętego peszla i keramzytu i spróbować nowinki nazwanej pierścienie Białeckiego. Czy ktoś z was ma to w swoim filtrze ?
Pierścienie mają wiele zalet: są wykonane z PP - trwałe i nie reagują. Mają bardzo dużą powierzchnię, na której mogą osiadać bakterie nitryfikacyjne, a także co jest olbrzymią zaletą i raczej nie do pobicia - w zdecydowanie niskim stopniu "hamują" przepływ wody. Można je ze sobą łączyć (forma uporządkowana) jak i pozostawić po prostu wsypane z komory filtra. Są łatwe w czyszczeniu. Dostępne są w wielu rozmiarach, ale dla naszych celów to raczej 25mm są godne polecenia - na 1 litr wchodzi 25 sztuk. Koszt 1 sztuki waha się od 6 do 14 groszy za sztukę czyli wada jest chyba tylko jedna - znaczny koszt.
Ja mam u siebie w filtrze w ostatniej komorze biologicznej, z tym ze mam wymieszane razem z biokulkami i bioceramiką porcelanową. Wszystkie wymienione media praktycznie niezniszczalne i bardzo łatwe w czyszczeniu
[ Dodano: 2012-02-24, 17:48 ]
Na życzenie ontario_ab, daje fotkę takich pierścieni
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2012-03-07, 22:41
ontario_ab czemu chcesz zrezygnować z keramzytu ? U mnie około 200L spisuje się naprawdę bardzo dobrze !
Swego czasu też zastanawiałam się nad tymi pierścieniami ale w ostateczności /a może i nawet lepiej?/ natknęłam się na producenta Bioballi, który sprzedawał minimalną ilość 50l.
Przy 150L Bioball wyszło poniżej 3zł/L /no też nie tanio i czekanie 2tyg./
Wysłany: 2012-03-08, 09:12
violettaxx, głównie zależy mi na dużej powierzchni dla złoża bio i lepszym przepływie wody bo koi robią sporo bebe
Możesz mi podać na pw namiary na tego producenta ? Duże są te kulki ?
Wysłany: 2012-03-08, 20:37
Myślałem też o Kaldnes K1 lub K3, ale musiałbym pomyśleć o czymś co by je rozruszało no i zbiornik musi być nieco inny.
Pierścienie są od hel-x sporo tańsze, prawie trzykrotnie.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-03-12, 09:36
A jak się nazywają moje pierścienie ? Kulki właściwie ?
Każda ma dziurkę z dwóch stron jak koralik a w środku zamknięty jest taki (jakby ceramiczny) malutki walec, też z dziurką. Mam od początku w filtrze ( w górnej, czyściejszej warstwie) . Ogólnie wiem ,że robią dobrą robotę w procesie produkcji dobrych bakterii ale przyznam się, że tak super dokładnie nie wiem za co są odpowiedzialne. Za to samo co wszystkie inne przedstawiane w tym temacie?
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Ewa to bioballe z ceramika- dobra rzecz. mi spodobały się te bioballe zaproponowane przez Violettę bo cena dobra. miałem kiedyś w ofercie niemal identyczne Sery i Hagena ale cena o wiele wyższa.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum