Z tego co pamiętam to zrezygnowałeś z folii ze wzgledu na wysoki poziom wód gruntowych, wiec w takiej sytuacji wysypywanie kamieniami płycizny mija sie z sensem. Za parę dni kamienie wbiją się w ziemię i tyle będziesz je oglądał. Jeżeli chciałbyś by efekt był długotrwały, musisz pod kamienie dać jakąś geotkaninę, lub geowłókninę, to zapobiegnie ich zapadaniu pod ziemię. Moim zdaniem roślny najlepiej rosną w ziemi, więc po co sobie komplikować. Wiekszość forumowiczów dąży do uzyskania jak najbardziej naturalnego oczka, a takie można osiągnąć bez dodatkowego wysypywania żwiru. Uważam, że lepiej zrobisz jak zasadzisz płycizny ekspansywnymi roślinami, które zniosą wahania poziomu wody, bo w oczku bez izolacji w postaci folii czy betonu niestety jest to nieuniknione.
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-09-15, 19:06
Najpiękniejsze oczko, to właśnie naturalne. Ty już takie masz, więc poczekaj do wiosny, zobaczysz jak obsuną się brzegi, być może się "zarwą" i będziesz musiał złagodzić spadek, a być może obsuną-wtedy nic nie robisz, tylko okładasz darnią.Co do kamieni, to każdy kamień teraz wrzucony do wody zginie, wciągnie go ziemia. Lepiej wykorzystaj kamienie na skalniak i wokół oczka.
Dziekuje kolejnym oczkomaniakom za porady;-)Zdecydowałem ze zaczekam do wiosny z najwzniejszymi pracami,ale chciałbym chociaz w tym roku zrobic jeszcze cos z brzegami;-)Złagodziłem je troche ale nie mam dalszej wizji jak je wykonczyc?Jak juz wspomniałem mam prawie 20 ton kamienia i w mojej wizji widze go miedzy innymi wokół brzegów-oczywiscie w umiarze Doradzcie mi troszke;-)Podeslijcie mi moze jakies fotki jak wykonczyc te brzegi?
Pozdrowionka
[ Dodano: 2011-09-15, 22:09 ]
Nastepny problem jaki mam to fakt ze 60cm od poziomu nie ma juz wody Myslałem ze woda podejdzie troche wyzej ale niestety...Nie wiem jak teraz wykonczyc to bo na tych zdjeciach widoczna półka zniknie pewnie jeszcze w tym tygodniu aby woda rozpłyneła sie na cały stawik;-)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 229 Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2011-09-17, 07:44
Witam kolegę.
Nie wiem czy dobrze kombinuję,ale jak by zebrać ziemię w promieniu 3-4m.do poziomu tej półki co miała być zalana i zrobić takie dwu poziomowe podwórko albo delikatnie łagodzić brzegi w kierunku domu.
Witam kolegę.
Nie wiem czy dobrze kombinuję,ale jak by zebrać ziemię w promieniu 3-4m.do poziomu tej półki co miała być zalana i zrobić takie dwu poziomowe podwórko albo delikatnie łagodzić brzegi w kierunku domu.
Krzysiek rozwin prosze ta drugą myśl bo polka ta ostatnia zaostala juz prawie "wykopana"do poziomu wody dlatego zainteresował mnie ten Twój drugi pomysł
Zlikwidowałem dzisiaj tą ostatnia półke i mam 60cm wysokosci brzegu....Nie mam szarego pojęcia jak te brzegi zabezpieczyc?Ziemia nad poziomem wody juz zaczyna mi pękac bo od dwóch tygodni nie padał deszcz u nas.Oglądam Wasze oczka Kochani ale nie moge podpatrzec jak wykonczyc ten brzeg(skarpe)Myslałem ze woda bedzie wyżej i bede miał mniejszy problem ale wyszło jak wyszło wiec cos musze(z Waszą pomocą )wymyslic cos aby było ładnie,naturalnie i trwale Zatem POMOCY!!!!!!!Pozdrawiam i z góry Wszystkim dziękuje
Pomysl jest ciekawy tylko co zrobic z tej strony gdzie bedzie skalniak?Ten ziemi-gliny za zadne skarby nie mozna juz rozbic łopata a o wjechaniu koparki na ogród nie chce nawet słyszec?Jaką mam tez gwarancje ze jak tak zrobie to nie bedzie mi jednak woda podmywac mimo to brzegów?
[ Dodano: 2011-09-18, 12:00 ]
Witajcie w kolejnym dziu;-)Poniżej przesyłam zdjęcia kamieni o których wspominałem juz wczesniej.Moze ktos doradzi mi jak z tego kamienia zrobic brzegi aby były stabilne i aby woda ich nie podmywała?Tej ostatniej połki juz nie ma wiec woda jest na calej powierzchi a wysokosc tego brzegu wynosi 60cm
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 229 Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2011-09-18, 18:35
kombik napisał/a:
123mielony napisał/a:
Witam kolegę.
Krzysiek rozwin prosze ta drugą myśl bo polka ta ostatnia zaostala juz prawie "wykopana"do poziomu wody dlatego zainteresował mnie ten Twój drugi pomysł
Pozdrawiam Konrad
Generalnie mi chodziło o to żeby żeby zrobić dwa poziomy terenu czyli od domu trawka trawka a później delikatny uskok powiedzmy wykończony dwoma schodkami a na drugim schodku oczko,a żeby nie było na łeb na szyję i prosto z trawnika do oczka i żeby zgubić jakoś ten poziom wody to pasowało by wybrać jeszcze trochę ziemi w szerz do poziomu tej piaskowej pułki co chciałeś żeby była pod wodą .Po wybraniu ziemi powstała by taka loża na której można by wygospodarować miejsce na skalniak i inne tam takie ozdobniki,tyle że oczko by było dużo niżej niż cała reszta terenu,ale to chyba lepsze niż 60 cm.od lustra wody do brzegów.Trochę zabawy ale efekt może być całkiem niezły.
Krzysztof trzeba bylo ją dzisiaj wypompowac aby pogłebic strefe najgłębsza i dokopac sie do piachu,który wg starszyzny sprawi ze napłynie mi woda wyżej.Chłopaki musieli tez zlikwidowac czesc półki
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-09-19, 21:42
A dlaczego to takie płytkie?, oczko powinno mieć minimum 1m głębokości. Czy ta dziura w środku to oczko? Może gdybyś teraz, jak wypompowałeś wodę, wykopał 1-1,20m, to byłby poziom wody akuratny. Jak spojrzysz ( jeżeli Ci się będzie chciało) w moją galerię, zobaczysz, że na samym początku, też miałam oczko naturalne, ale woda była niecały jeden sezon-i od roku mam oczko wyłożone folią.
A dlaczego to takie płytkie?, oczko powinno mieć minimum 1m głębokości. Czy ta dziura w środku to oczko? Może gdybyś teraz, jak wypompowałeś wodę, wykopał 1-1,20m, to byłby poziom wody akuratny. Jak spojrzysz ( jeżeli Ci się będzie chciało) w moją galerię, zobaczysz, że na samym początku, też miałam oczko naturalne, ale woda była niecały jeden sezon-i od roku mam oczko wyłożone folią.
Gosia to oczko ma 1.60cm w najgłębszym miejscu Pozostala strefa to 1.20-1.30cm.To zdjecie wyszło tak jakos dziwnie;-( Mam zamiar miec rybki w tym oczku wiec nie wykopałbym płytkiego oczka.Jak bedzie chwilka wolnego czasu to pstrykne jakies ładniejsze zdjecia;-)
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum