Można kupić w sklepie zoologicznym ,ale lepiej dostać od hodowcy rybek
z jego filtra,to jest pewniejsze i woda szybciej dojrzewa w nowo
powstałem oczku lub akwarium Woda sie klaruje
poz.Leszek
-------------------
A skorzystania z bakterii z innych filtrów nie polecam, można w ten sposób ściągnąć do siebie jakieś nie chciane bakterie np. powodujące choroby ryb, to samo dotyczy szczepienia wody w oczku wodą ze stawów czy jezior, jest to w każdym razie bardzo ryzykowne.
A najlepiej poczekać, bakterie same się namnożą w filtrze. Oczko nie toleruje pośpiechu, jeśli będziesz się śpieszył i coś schrzanisz, to będziesz miał większe problemy i usunięcie ich zajmie Ci dużo więcej czasu, niż gdybyś miał poczekać.
Mim i ni tylko zdaniem najlepiej o oczku zapomnieć na jakiś czas, jakieś 4 - 5 lat, a natura sama zrobi resztę. Bez obawy ona działa powoli lecz skutecznie, byle jej tylko nie przeszkadzać.
Rozumiem że to że czyszcze filtr co 2 dni to wielki błąd tak?? A jak sie kupi już tą pożywkę dla bakterii to potem nie czyści sie filtra?? Przecież tam sie z glonów zrobi bagno na gąbkach i kamyczkach...
moje oczko zielenieje jeszcze bardziej i dziś wygląda jak prawdziwe bagno hehe. Ale będę trzymał się waszych rad i nic w nim nie ruszam. W przyszłym tygodniu robię wyskok po pierwsze rośliny także pierwsze sadzonko się szykuje.Na pewno w pierwszej kolejności będę sadził tatarak i lilie wodne. A no i czekam na przesyłkę z pompą fontannową do oczka. Ma dwa ujścia wody także będę konstruował filtr własnej roboty.
Jutro mam chwilę wolnego czasu więc lecę z aparatem i porobię kilka fotek
no niestety nie udało sie pstryknąć fotek. woda wygląda dziś znacznie lepiej. Zakończyłem układanie skalniaka i dopełniłem oczko wodą. roślinki będę wsadzał na dniach także mam nadzieję że równowaga biologiczna w moim "bajorku" zacznie w końcu się klarować.
witam
kolejny dzień zapomniałem zabrać ze sobą aparatu
ale za to byłem nad pobliskim jeziorem i rozglądałem się za roślinkami. jest tego mnóstwo także będę miał co robić i w czym wybierać. proszę tylko o radę jak prawidłowo zasadzić roślinki w oczku
mmaciejrock2 napisała/a:Rozumiem że to że czyszcze filtr co 2 dni to wielki błąd tak?? A jak sie kupi już tą pożywkę dla bakterii to potem nie czyści sie filtra?? Przecież tam sie z glonów zrobi bagno na gąbkach i kamyczkach..
Wodę klarują rośliny i nie musisz wlewać bakterii do filtr a do wody a filtr możesz płukać
po pewnym czasie,ale nie gorącą wodą i ja miałem na myśli pobieranie bakterii
z pewnych oczek lub akwarium z ich filtrów a nie z jezior
poz.Leszek
---------------
Liwan 82-pracy włożyłeś ale aby było oczko potrzeba jeszcze serduszka,
bo teraz wygląda jak ogrodzona kałuża,posadz rośliny,jeszcze jest szansa,
że się ukorzenią,dopiero zobaczysz efekt twojej pracy
Odezwij się na pw.
poz.Leszek
--------------
witam. he he wyszło jak wyszło. już rozglądam się za roślinkami. dziś zacząłem budować odpływ ale niestety deszcz przegonił mnie z działki. mam koncepcję i mam nadzieję że ładnie wyjdzie. nawet już pomysły mi się rodzą jak powoli upiększać moje oczko jednak poczekam z tym troszkę i w przyszłym tygodniu zabieram się za sadzenie roślin. chociaż na jedna z trzech półek. co do murarki na foli to powiem Ci Gosik po prostu wyczyszczona kostka brukowa i bardzo gęsta mocna zaprawa bez domieszki cementu i piachu. trzyma jak .............. Fakt faktem nie skleiło to do folii ale samo w sobie stworzyło solidny murek i naprawdę śmiało można na nim stawać. testowane dermatologicznie he he. nawet ostatnio wkąpałem się troszkę do mojego oczka podczas czyszczenia a murek pozostał nienaruszony. a no i mam w nim już mnóstwo larw komarów. chyba będę musiał pomyśleć o jakichś chociaż trzech mieszkańcach co mi je wyjedzą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum