Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-07, 11:40
klesmer napisał/a:
Czy lilie tudzież rdestnicę pływającą można posadzić 150 cm pod wodą?
A ja bym sobie odpuściła taką głębokość, mimo wszystko to większe wyzwanie dla roślin, po za tym zabiegi pielęgnacyjne również utrudnione dla Ciebie. Głębię pozostawiłabym dla ryb.
Rdestnica owszem da radę, ale im głębiej rośnie tym jest rzadsza.
Masz półki idealnie dostosowane do lilii i innych roślin, skup się na nich
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2011 Posty: 46 Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-06-19, 22:49
Przebudowa mojego oczka w zasadzie dobiega już końca. Postanowiłem jeszcze dobudować filtr wzdłuż jednego z brzegów. Będzie się składał z kilku basenów przez które będzie się przesączać woda pompowana ze stawu. Na razie zbudowałem pierwszy z ujściem do strefy bagiennej. Na dnie jest warstwa żwiru na niej geo-włóknina i na niej warstwa piachu z kępami trzciny i jeszcze jakimś zielskiem, które się przy okazji przyplątało. Woda sączy się przez to powolutku i jakoś to działa.
Zastanawiam się co umieścić w następnym, a właściwie poprzedzającym go basenie, który jest dopiero w planach. Naczytałem się na forum o filtrach biologicznych i glebowo korzeniowych, ale sam w końcu nie wiem co było by optymalne.
Chciał bym, żeby wszystko wyglądało naturalnie i żebym nie musiał ingerować w ten układ częściej niż raz na sezon.
Wysłany: 2011-07-23, 21:52 Oczko pod Robinią
Z Waszą pomocą, korzystając z waszych rad, a czasem wbrew tym radom zakończyłem w końcu modernizację mojego oczka i teraz chciał bym je wam zaprezentować. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
A oto kilka fotek:
http://imageshack.us/g/146/11699033.jpg/
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-24, 06:59
Od razu pomyślałam, aby połączyć tematy. Co zresztą zrobiłam, temat nabierze dynamiki i każdy będzie mógł ocenić ile włożyłeś w to pracy.
A oczko wygląda rewelacyjnie
Wysłany: 2011-09-30, 21:42
Oczkiem zaczęła rządzić jesień. Pogoda piękna więc zrobiłem trochę zdjęć.
Bajorko zarosło przez lato. Filtr działa świetnie i widoczność jest znakomita. Ale ostatnio na powierzchni pojawił się niepokojący nalot. Jak by jakiś kurz osiadł na oczku.
Myślę, że to rodzaj jakiegoś glona. Może ktoś z was powie mi o co w tym wszystkim chodzi. A tu są fotki.
http://imageshack.us/g/829/p2509111236.jpg/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum