Wysłany: 2011-05-23, 07:00
kolego - lili mamy wiele odmian a każda z nich preferuje inną głębokość , przy zakupie sprzedawca na pewno musiał podawać głębokość na jakiej mają rosnąć .
sadzimy lilie od 30 do 150 cm
zapomniałeś zdarza się - więc najbezpieczniej będzie 50-60 cm potem po kwiatach rozpoznamy gatunek i przasadzisz głębiej jak zajdzie potrzeba
odmiany lilii znam jedna - ta właśnie wystawiona na płyciźnie to Chromatella, a ta na głębokości to popularna Attraction. Attraction jest posadzona na głębokości ok 70 - 80 cm. dokładnie nie wiem ale jak wchodzę do oka to wodę mam nieco wyżej od kolan więc stad moje wyliczenia, Chromatella usadowiona była na tej samej głębokości. W tamtym roku rosły płycej niż zalecana głębokość bo na ok 30 cm i miały się wyśmienicie. Więc jak widzę to różnie jest z tymi głębokościami.....
Wodę w oczku mam zieloną więc może to ona spowalnia wzrost lilii ( mało słońca dociera ) Choć jak się wczoraj przyglądałem Attraction to w głębi było widać dwa cienie - mniemam że następne dwa liście wynurzają się z czeluści i odmętów mojego oka . jutro się okaże czy te cienie to liście...
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-23, 11:17
To dwie silne odmiany, rosną na głębokiej wodzie, powinny dać radę - spróbuj zasilić koreczkami i czekaj cierpliwie. Na zdjęciach widać, że żyją, więc być może to tylko kwestia czasu.
Ze względu na to, że lilie prawdopodobnie ciut przemarzły i nie ruszają jak powinny - postanowiłem u Arka jeszcze raz kupić - mam nadzieje że na 80 cm nic im nie będzie. Teraz czekam z niecierpliwością na przesyłkę Pożyjemy zobaczymy co los przyniesie ( mam nadzieję że doczekam się w tym roku przynajmniej jednego kwiatucha
U mnie na początku kwitła tylko jedna sztuka. Z roku na rok U "nenufarów" bo tak to się nazywa mam 4 - 8 kwiatów. Lilie wodne są zółte. Reszta to nenufary wszystko pod ochroną
A to moje
_________________ Działeczka nad stawem - bezcenne...
Niestety w tym roku na razie nenufar ma tylko jeden listek, ale to zawsze tak jest. W czerwcu wszystko wrzuci drugi bieg Kaczeńce już przekwitły, a irysy zaczynają puszczać pierwsze pączki
A rybki czym prędzej do wody Ładne. Coraz bardziej mnie zachęcacie do kolorowych ryb
_________________ Działeczka nad stawem - bezcenne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum