Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 169 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2011-05-15, 16:16
Mam nadzieje że zaufanie Twoich ryb szybko wróci. Kolega ma podobny problem z ich wyłowieniem - faktycznie najskuteczniejsze wyjście to spuszczenie wody jednak przy wielkości Twojego stawu będzie to nie lada "misja'.....
Może rozpoczniesz eksmisję wybranych ryb używając wędki z cienkim haczykiem bezzadziorowym i pływającą przynętą. Widzisz wtedy jaka ryba chce połknąć pokarm i decydujesz czy ją złapać. Po złapaniu dezynfekcja ranki. Mniej humanitarne niż siatka ale zawsze jakaś alternatywa.
_________________ Szpadle w dłoń!! Róbcie oczka wodne - naprawdę warto.
Troszkę wędkuję i żal było by mi haczykiem zapraszać rybki do wspólpracy, myślę że efekt byłby taki sam jak przy podbieraku, jedna rybka a potem cisza.
jescze jeden filmik
moja woda to jedno wielkie glonowisko widoczność 20 cm zastosowałem EM -y i wyłączyłem lampę UV - czekam - jest kiepsko.
Ostatnio zmieniony przez Artur 2011-05-15, 16:55, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2011-05-15, 22:57
Mariusz007 najlepszym rozwiązaniem było by zmajstrowanie filtra ze zbiornika plastikowego 1000l pod warunkiem że masz gdzie go ukryć ! jeżeli nie to kilka beczek 220l połączonych /sprawdza się !/
A pro po łapania Koi; czy jak łapiesz to wszystkie sie płoszą czy tylko te młode koi ? u mnie duże można wyciągać rękoma bez problemów byle trochę żarcia było na dłoni
Co do filtra to myslałem o 3*200 l plus pompa tyko jaka? aby pracowała 24 h to rozsąde było by aby miała do 130 W . A dorosłe KOI dalej pływają spokojnie, one wiedziały że łowione były tylko małe - inteligentne. Co do EM to zastosowałem Priobiotyk 10 l a po miesiacu drugie 10 l a zobserwowane efekty to:
może być zwiększony apetyt ryb ( ale nie koniecznie może ciepła woda)
może większa ilość glonów mikroskopijnych za to brak glonów nitkowych ( ale ze wzgledu na ilość ryb mogły być zjedzone)
muł znienił konsystecję ale w piasek się nie zamienił.
Efekt uboczny wyłączona lampa UV.
Posumowywując EM -y nie zaszkodziły i ale na razie też nie pomogły.
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2011-05-17, 09:47
Mariusz007 bez problemu na 3 beczki 200l wystarczy pompa 10-12 tyś /chyba że beczki będziesz miał daleko od oczka !/ u mnie przy 12tyś/130W/ jeszcze rozdzielam na kaskadę bo za mocno by szło na filtr !
Tak zrobiłem tylko strumień ale o takiej konstrukcji że część wody przepływa pod groblą do żwiru 1T ale rury się trochę przymulają i większość płynie górą, działa jak widać na zdjęciach. Klarowność wody poprawia się pod koniec sierpnia kiedy rośliny się rozrosną ja wracam na zimę do miasta.
U mnie w walce z glonami sprawdził się filtr wyłożony workami z torfem oraz 1/3 żwirem. Woda stała się klarowna po upływie kilku tygodniach takiego filtrowania. Na początku była mocna herbaciana ale już nie zielona Teraz widoczność sięga dna. Stosowałem tylko i wyłącznie torf włóknisty firmy Classman (bodajże sprowadzany z Litwy) bez żadnych domieszek. Schemat takiej beczki znalazłem na forum. Pozdrawiam i życzę klarowności
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum