Trochę późno, z pełnym impetem zabraliśmy się do pracy. Wbrew poprzedniemu projektowi kształt oczka został trochę zmodyfikowany. Dzięki czemu wygospodarowało sie troche miejsca na strefę bagienną.
Ajj gdzie ja mam głowę... Zapomniałem dodać że udało mi się przeforsować powiększenie oczka.. Jego aktualne wymiary to 4,20 X 2,50m
Poniżej kilka zdjęć z wykopków
Teren do rozbiórki!
Pomocnik gotowy kształt częściowo naznaczony
Kształt wyszedł trochę ósemkowy, ale później trochę został zmodyfikowany.
W międzyczasie prowadzona była przeprowadzka darni w inne miejsce działki, więc trochę nam z tym zeszło..go dnia było dosyć zimno bo 7 stopni i padało, więc kopanie nie sprawiało mi wiele przyjemności.. niestety wieczorem i przez noc tez trochę padało więc bałem się tego co mogę rano zastać.
Powoli zaczęły sprawdzać się moje obawy odnośnie wkopywania się w ten nasyp bo ściany dookoła mnie spietrzały sie coraz bardziej, a do najniżeszego poziomu wody 1,2m brakowało jeszcze........... z jakieś 1,2m
Wczoraj wieczorem wyglądało to już tak:
(.......)
imageshack przestał ładować moje zdjęcia wieczorem postaram się coś z tym zrobić
Tutaj jeszcze udało mi się wgrać próbę głębokości.
Wieczorem bedę miał jeszcze kilka pytań może mi coś poradzicie bo trochę się zagalopowałem z tym wkopywaniem.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-05-09, 16:41
wypoziomuj półki, bo żadna doniczka na nich się nie utrzyma.Na tą "głębię" co jest w środku stracisz sporo folii-może powiększ ją, aby była bardziej rozłożysta. Musisz wziąć pod uwagę to, że pod folią będzie jeszcze podkład ( geowłóknina czy stare dywany, wykładziny ), wtedy ta dziura będzie studnią.
wypoziomuj półki, bo żadna doniczka na nich się nie utrzyma.Na tą "głębię" co jest w środku stracisz sporo folii-może powiększ ją, aby była bardziej rozłożysta. Musisz wziąć pod uwagę to, że pod folią będzie jeszcze podkład ( geowłóknina czy stare dywany, wykładziny ), wtedy ta dziura będzie studnią.
Co do półek to rzecz oczywista będą wypoziomowane, to jest nazwijmy to stan surowy gotowy jeszcze do przeróbek, bo nie jestem pewien tego co tam namodziłem.
Jak raz trafiłaś w jedna z moich wątpliwości odnośnie tej głębi. Czy mogę Waszym zdaniem zrezygnować z przedniej półki na (takich wymiarów jaka była omawiana na ostatnim zdjęciu)? na rzecz poszer "stuzenia tej "studni" i jej dna. Na ile można pozwolić sobie przy zciosywaniu ścianek (czy są jakieś zalecenia) żeby mi się to nie posypało
Kolejna sprawa zdecydowałem się podnieść wał o jakieś 20 cm i zwiększyć poziom wody z
Kolor niebieski do kolor czerwony Czy jednak radzilibyście się wkopywać głębiej. (nie chce już zwężać najniższego poziomu)
kilka dodatkowych zdjęć dla lepszego zobrazowania:
Ta część będzie musiała zostać podniesiona jeszcze o dodatkowe 15 cm
Dla wyjaśnienia nie cały obszar wykopkowy jest niecką oczka tylko ta część zaznaczona na czerwono.. cała obwódka to przestrzeń przygotowywana do do wkopania folii i ewentualnego późniejszego złagodzenia zbocza.
I jeśli tutaj też są jakieś obiekcje proszę pisać. Może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby coś doradzić.
hej, fajny zamiar, ale zrób szersze półki przynajmniej te najwyższe, będzie Ci naprawdę łatwiej później w ustawianiu roślinek, jak złapiesz bakcyla, to będziesz chciał ich tam jak nąjwięcej, pomogą Ci w maskowaniu kamulców
Czy mogę Waszym zdaniem zrezygnować z przedniej półki
Jeśli chodzi o tą półkę tuż nad najgłębszym obszarem to spoko. Jaka jest glębokość półki która idzie obwódką po całości?
Miało być 40 cm (to co widać z tyłu) a z przodu trochę głębszy stopień) ale w związku z tym, że lustro wody powędruje w górę o 15 cm to 55cm. Chyba tataraki, trzciny i pałki jeszcze na takiej głębokości mogę sobie spokojnie rosnąć ??
Cytat:
hej, fajny zamiar, ale zrób szersze półki przynajmniej te najwyższe, będzie Ci naprawdę łatwiej później w ustawianiu roślinek, jak złapiesz bakcyla, to będziesz chciał ich tam jak nąjwięcej, pomogą Ci w maskowaniu kamulców
Półki maja szerokość 27-32 cm póki co. Poszerzenie ich wchodzi jedynie w grę poprzez wkopywanie się w tę górę. Póki co z moich obliczeń wynika że mam jeszcze 60 cm zapasu w folii i nie wiem czy wykorzystać ja idąc jeszcze w głąb czy na szerokość.
Czy aby ryby przeżyły zimę faktycznie muszę się wkopywać do tych 1,10 czy 0,9 - 1 m wystarczy ?
I..... Trochę mnie jednak martwi ewentualny brak przedniej półki, będzie tam chyba za łyso bez roślinek
Jadę zaraz sobie jeszcze trochę pokopać możę jeszcze mnie coś natchnie.
Jutro zabieram się za wykładanie oczka folią( o ile folia dojdzie na czas)
Dzisiaj brzybyła do mnie geowłóknina 130g/m2 mam nadzieję, że wystarczającej grubości.. jakoś się nie zagłębiałem w ten temat
przyjdzie w szpuli 1mx50m Pewnie ktoś już kupował włókninę w takej formię.. chyba powinienem ja zszyć ze sobą prawda ? mam za strome ściany żeby się swobodnie trzymała w srefię głębokiej
Kilka zdjęć z aktualnego stanu:
Dookoła zrobione jest już miejsce na wyłożenie folii z małym podkopem... później przygniotę ją kostką (jak z lewej strony) i ew podstypię ziemią albo wyłożę kamieniami... czy coś..
Nie wiem czy nie wyszło mi to wszystko za strome, ale nie mam już możliwości zmiany.. musi być coś kosztem czegoś bo folia już zamówiona..
co myślicie o stronie lewej.. zostawić te półkę czy ją zlikwidować kosztem łagodniejszego spadku i większej pow. dna ( co prawda nie chcę jej likwidować, ale ponoć będę miał duży problem z wyłożeniem folii)
P.s. Beczka ok 60l nie jest za mała na oczko ok 6000l ??
Z półką po lewej nie powinno być problemu. Lecz na ścianie (część wykopu gdzie jest głębia) widać małe półeczki, które na doniczki z roślinami są za wąski. Tak naprawdę, to właśnie te półki mogą stwarzać problemy podczas układania folii, to właśnie tam zrobiłbym łagodniejsze, pod kątem zejście aniżeli pionową ścianę.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-05-13, 13:16
Moje uwagi takie:
a Ty zrobisz jak uważasz.
Zielony kolor-będą problemy z ułożeniem folii-za dużo jej zmarnujesz , będa załamania, fałdy.
Niebieski-problem z zamaskowaniem folii
Czarny-wyrównałabym ten wał-jeżeli to ma być półka-musi być równa-płaska, aby kamienie czy doniczki z niej nie zsuwały się do wody
Czerwony-pokazane jak równo.
To tylko moje sugestie-możesz się z nimi absolutnie nie zgodzić-to Twoje oczko.
Moje uwagi takie:
[url=http://images50.foto...e4m.jpg]Obrazek[/URL]
a Ty zrobisz jak uważasz.
Zielony kolor-będą problemy z ułożeniem folii-za dużo jej zmarnujesz , będa załamania, fałdy.
Niebieski-problem z zamaskowaniem folii
Czarny-wyrównałabym ten wał-jeżeli to ma być półka-musi być równa-płaska, aby kamienie czy doniczki z niej nie zsuwały się do wody
Czerwony-pokazane jak równo.
To tylko moje sugestie-możesz się z nimi absolutnie nie zgodzić-to Twoje oczko.
Zatem zabieram się do roboty
Szczęśliwie dostawcy folii zepsuł się samochód więc jeszcze można wszystko dopracować
Co do zielonego i niebieskiego koloru macie jakieś propozycje ?
Ten dodatkowy stopień zrbiłem z załozeniem, żeby przez takie przejście właśnie ta folia się nie marowała, ale jak widać chyba faktycznie na odwrót mi to wyjdzie
Czy powinienem to przekopaopać do dolnego poziomu i na całej długości tej półki zrobić swobodny spadek?
A co tego niebieskiego pola to nie bardzo wiem co zrobić, bo tam juz teren idzie mi wyrażnie w dół.. musiałbym ewentualnie troche nadsypać i podrównać jak z prawej strony.. sma nie wiem
Dzięki za rady ide coś tam kombinować
Banteler napisał/a:
I pamiętaj o sprawdzeniu poziomów do okoła oczka zeby Ci woda krzywo nie stała
Na tym najwiecej sie skupiałem poza prawą stroną ktora po deszczu mi sie (jak z resztą chyba widać) obsuneła, jest to najbardziej dopracowana i dopieszczona część całej tej zabawy
Jeśli jeszcze coś widzicie nie tak piszcie. Będe zaglądał co chwile i poprawiał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum