Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-01-06, 13:09
Cześć Krzysiek !
ja też witam w klubie
Już widzisz jaka to tutaj kolejność, kobiełki nie zawsze przodem
Fajnie, że takie duże wykopałeś !
Z tymi tujami to tak myślę jak Leszek. Vanko wszystko zależy od której strony to słońce operuje a od której jest główny look na oczko Krzyśka i Basi.
Zabieram glos w tej sprawie ponieważ przy moim oczku rosną z obydwu stron rzędy tuji i doskonale spełniają rolę cieniującą nie ograniczając mi swobodnego podziwiania, bo widok mam akurat pośrodku tych rzędów. Jeden tylko szkopuł , że na własciwą wielkość parę lat trzeba poczekać..
O innych metodach walki z zielonym pewnie już czytałeś albo doczytasz. Wszystkie dobre, ja ze swojej strony dodam, że wczesną wiosną koniecznie Trigger do wody !
Dobrej zabawy w kolejnych sezonach wypada tylko życzyć !
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-06, 15:04
ewa535 napisał/a:
Z tymi tujami to tak myślę jak Leszek
No wszystko gra, ale tam już rosną jakieś maluchy
Nie widzę dokładnie co to, ale za czas jakiś dadzą cień
Mi chodziło raczej o bezposrednią bliskość oczka.
dziękuje za opinie i rady
fajnie jest zobaczyć, że się komuś podoba
przedemną jeszcze dużo pracy i pare pomysłów do zrealizowania, niestety niektóre muszą byś przesunięte w czasie, bo priorytetem jest taras, który będzie sięgał aż nad wodę.To znowu wiąże się z wybiciem ogromnej dziury w ścianie... eeh dużo by opowiadać
Co do glonów, to chyba je potraktuje lampą UV, ponieważ niechce za bardzo zasłaniać oka nasadzeniami. Te "maluchy" , które juz rosną są od północnej i zachodniej strony (zachodnia to ta z tym dużym świerkiem) mają za zadnie stworzenie tła (i zasłonięciem przed wścibskimi oczami.... kur oczywiście ) http://www.fotosik.pl/pok...cd60a057ab.html lewy górny róg
ok, tylko że w tej szczawiowej to nitkowatych za dużo nie było.
a dzisiaj miałem okazje obejrzeć swoje oko w dzień, i widać dużą różnicę między waszą wodą a moją.
Umnie przejrzystość = się co najwyżej 30 cm. Chyba te martwe glony nie osiadły na dnie tylko się unoszą w toni. teraz się zastanawiam czy ten mój filtr da sobie z tym radę.
Nie wiem jak u was ale u mnie we wtorek zaatakowała zima Było jakieś 5cm śniegu który do godziny 11 całkowicie stopniał . W maju zima fajnie to wygląda. No a u kolegi ładnie tylko ta woda zrób coś z nią
_________________ Działeczka nad stawem - bezcenne...
Robie, robie...to znaczy uv-ka robi. woda zmieniła kolor ze szczawiowej na mleczno-zieloną ... no i wziąłem się wkońcu za strumyk, tylko musze folie kupić.
[ Dodano: 2011-05-08, 09:20 ]
a to wspomniany remont
zacząłem formować strumyk, ale stwierdziłem, że musze najpierw poprawić brzeg oczka, bo ta wystajaca folia doprowadza mnie do pasji i w tej chwili mam tam plac budowy. W tzw. międzyczasie czytam "mikro jezioro", żeby znowu czegoś nie sknocić, ale znając siebie....
przy okazji na zdjęciu widać kolor wody, jaką mam teraz, po potraktowaniu ją 36 watową UV-ką, i przefiltrowaną przez beczkę 120l.
mała aktualizacja.
na zdjęciach może tego tak nie widać, ale poprawiłem brzegi (jeszcze nie wszystkie) no i doszedł strumyk. tylko wciąż brakuje mi budulca dlatego jeszcze nie dokończony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum