Wysłany: 2011-02-16, 20:29 Ustawa o ochronie rzadkich roślin
Jaki jest Wasz stosunek do tego zapisu?
§ 1.
Rozporządzenie określa:
1. gatunki dziko występujących roślin:
a) objętych ochroną ścisłą, z wyszczególnieniem gatunków wymagających ochrony
czynnej,
b) objętych ochroną częściową,
c) objętych ochroną częściową, które mogą być pozyskiwane, oraz sposoby ich
pozyskiwania,
d) wymagających ustalenia stref ochrony ich ostoi lub stanowisk oraz wielkość tych
stref;
2. zakazy właściwe dla poszczególnych gatunków lub grup gatunków roślin i odstępstwa
od zakazów;
3. sposoby ochrony gatunków roślin.
§ 2.
Gatunki, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 3.
Gatunki, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. b, są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 4.
Gatunki, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. c, oraz sposoby ich pozyskiwania, są określone w
załączniku nr 3 do rozporządzenia.
§ 5.
Gatunki, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. d, oraz wielkość stref ochrony ich ostoi lub stanowisk,
są określone w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§ 6.
W stosunku do dziko występujących roślin należących do gatunków, o których mowa w § 2-4,
wprowadza się następujące zakazy:
1. zrywania, niszczenia i uszkadzania;
2. niszczenia ich siedlisk i ostoi;
3. dokonywania zmian stosunków wodnych, stosowania środków chemicznych, niszczenia
ściółki leśnej i gleby w ostojach;
4. pozyskiwania, zbioru, przetrzymywania, posiadania, preparowania i przetwarzania
całych roślin i ich części;
5. zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny roślin żywych,
martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów
pochodnych;
6. wwożenia z zagranicy i wywożenia poza granicę państwa roślin żywych, martwych,
przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych.
§ 7.
1. Zakazy, o których mowa w § 6 pkt 1-3, w stosunku do dziko występujących roślin
należących do gatunków, o których mowa w § 2 i 3, z wyjątkiem gatunków
oznaczonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia symbolem (1), nie dotyczą:
1) wykonywania cznności związanych z prowadzeniem racjonalnej gospodarki rolnej,
leśnej lub rybackiej, jeżeli technologia prac uniemożliwia przestrzeganie zakazów;
2) usuwania roślin niszczących materiały lub obiekty budowlane.
2. Zakazy, o których mowa w § 6 pkt 4-6, w stosunku do dziko występujących roślin
należących do gatunków, o których mowa w § 4, nie dotyczą:
1) pozyskiwania roślin lub ich części i produktów pochodnych przez podmioty, które
uzyskały zezwolenie wojewody na ich pozyskiwanie;
2) przetrzymywania, zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany,
darowizny, a także wywożenia poza granice państwa, żywych, martwych,
przetworzonych i spreparowanych roślin, o których mowa w pkt 1, oraz ich części i
produktów pochodnych.
§ 8.
Sposoby ochrony gatunków dziko występujących roślin polegają w szczególności na:
1. zabezpieczaniu ostoi i stanowisk roślin przed zagrożeniami zewnętrznymi;
2. wykonywaniu zabiegów ochronnych utrzymujących właściwy stan siedliska
roślin, w szczególności:
a) utrzymywaniu lub odtwarzaniu właściwych dla gatunku stosunków
świetlnych,
b) utrzymywaniu lub odtwarzaniu właściwego dla gatunku stanu gleby lub
wody,
c) utrzymywaniu lub odtwarzaniu właściwych dla gatunku stosunków wodnych,
d) koszeniu siedliska, w sposób właściwy dla gatunku,
e) wypasie zwierząt gospodarskich na obszarze siedliska, w sposób właściwy dla
gatunku chronionego,
f) Sregulowaniu liczebności roślin, grzybów i zwierząt mających wpływ na
chronione gatunki;
3. wspomaganiu rozmnażania się gatunku na stanowiskach naturalnych;
4. obserwacji i dokumentowaniu (monitoring) stanowisk, ostoi i populacji
gatunków;
5. zabezpieczaniu reprezentatywnej części populacji przez ochronę ex situ;
6. zasilaniu populacji naturalnych przez wprowadzenie osobników z hodowli ex
situ;
7. przywracaniu roślin z hodowli ex situ do środowiska przyrodniczego;
8. przenoszeniu roślin zagrożonych na nowe stanowiska;
9. edukacji w zakresie rozpoznawania gatunków chronionych i sposobów ich
ochrony;
10. prowadzeniu upraw roślin należących do gatunków chronionych
wykorzystywanych do celów gospodarczych;
11. promowaniu technologii prac związanych z prowadzeniem racjonalnej
gospodarki rolnej, leśnej i rybackiej, umożliwiających zachowanie ostoi i
stanowisk gatunków chronionych.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2012-04-08, 09:29, w całości zmieniany 1 raz
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2011-02-16, 21:10
Nie wiem dokładnie co masz na myśli, ale wg. mnie ułożone jest tak dlatego, żeby w kolejnym puncie można było napisać kiedy to wszystko robić, czyli wyszczególnić wyjątki od reguły.
Sporo można byłoby tam poprawić w kwestii stylistyki, ale dla mnie autor logiką najbardziej popisał się na końcu tego paragrafu. Można było to 100x prościej napisać. A może po prostu ja to źle zrozumiałem
Mariusz napisał/a:
§ 7.
1. Zakazy, o których mowa w § 6 pkt 1-3, w stosunku do dziko występujących roślin
należących do gatunków, o których mowa w § 2 i 3, z wyjątkiem gatunków
oznaczonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia symbolem (1), nie dotyczą:
1) wykonywania cznności związanych z prowadzeniem racjonalnej gospodarki rolnej,
leśnej lub rybackiej, jeżeli technologia prac uniemożliwia przestrzeganie zakazów;
2) usuwania roślin niszczących materiały lub obiekty budowlane.
2. Zakazy, o których mowa w § 6 pkt 4-6, w stosunku do dziko występujących roślin
należących do gatunków, o których mowa w § 4, nie dotyczą:
1) pozyskiwania roślin lub ich części i produktów pochodnych przez podmioty, które
uzyskały zezwolenie wojewody na ich pozyskiwanie;
2) przetrzymywania, zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany,
darowizny, a także wywożenia poza granice państwa, żywych, martwych,
przetworzonych i spreparowanych roślin, o których mowa w pkt 1, oraz ich części i
produktów pochodnych.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2012-04-08, 09:33, w całości zmieniany 1 raz
Naprawdę bardzo ciekawy temat, muszę poszukać tej ustawy bo interesuje mnie ta lista gatunków z załącznika.
Na pierwszy rzut oka nie można nie tylko handlować ale i posiadać takich gatunków jak grzybieńczyk, kotewka itp.
[ Dodano: 2011-02-16, 21:24 ]
piotr urbanski napisał/a:
A może po prostu ja to źle zrozumiałem
Te ustawy to zawsze mają taki język że trzeba kilka razy przeczytać, by stwierdzić że i tak nie jesteś pewien o co tu chodzi.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Dla mnie nie ma to w ogóle odniesienia w praktyce.
Dajmy na to że posiadam stawy rybne, niedaleko mieści się rezerwat kotewki. Kaczka przyjmując biologię rośliny przyniesie ziarna na skrzydłach, czyli kotewka pojawi się i u mnie. Czy w takim układzie ja łamie prawo bo posiadam roślinę chronioną? Takich przykładów można mnożyć.
Ale jest ta jeszcze jedna sprawa o czym napisał Arek
Cytat:
Te ustawy to zawsze mają taki język że trzeba kilka razy przeczytać, by stwierdzić że i tak nie jesteś pewien o co tu chodzi
[ Dodano: 2011-02-16, 21:59 ]
Jak ustawa odnosi się do gospodarstw i kolekcjonerów którzy już posiadają te rośliny z czasów gdy ustawa jeszcze nie istniała ?
Ja rozumiem ze gatunki oznaczone (1) jak kotewka czy marsylia zakaz bezwzględny bez wyjątków.
ale wszystkie inne jak np pływacze, czy mieczyk dachówkowaty myślę że możną kupować i sprzedawać bez przeszkód.
Mariusz napisał/a:
Jak ustawa odnosi się do gospodarstw i kolekcjonerów którzy już posiadają te rośliny z czasów gdy ustawa jeszcze nie istniała ?
no to i dla mnie by było ciekawe, taka kotewka co roku u mnie związuje orzechy i co z tym począć?
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2012-04-08, 09:31, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2011-02-17, 08:43 Re: Ustawa o ochronie rzadkich roślin
A ja uważam, że trochę nie tak czytacie ten zapis
Ustępy 4 i 5 paragrafu 6 brzmią po przełożeniu z prawniczego na polski mniej więcej tak:
Mariusz napisał/a:
§ 6.W stosunku do dziko występujących roślin należących do gatunków, o których mowa w § 2-4, zakazuje się (4)pozyskiwania, zbioru, przetrzymywania, posiadania, preparowania i przetwarzania całych roślin i ich części oraz (5) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny roślin żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych
Dla mnie oznacza to, że zabronione są te wszystkie w/w czynności w stosunku do konkretnych egzemplarzy roślin pochodzących z natury, dziko rosnących, a nie pochodzących z hodowli czy prywatnej kolekcji. Przyjęcie wykładni, że dotyczy to ogólnie roślin występujących w naturze jest pozbawione sensu i prowadziłoby do absurdu prawnego.
Ale jest ta jeszcze jedna sprawa o czym napisał Arek
Cytat:
Te ustawy to zawsze mają taki język że trzeba kilka razy przeczytać, by stwierdzić że i tak nie jesteś pewien o co tu chodzi
jak widać można to rożnie zinterpretować, ale tak u nas jest
to co w jednym urzędzie skarbowym jest legalne w innym jest przestępstwem - każdy inaczej interpretuje.
Ale interpretacja Tomka mi pasuje
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2012-04-08, 09:32, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-17, 19:47
AurorA napisał/a:
Ale interpretacja Tomka mi pasuje
też tak myślę, ale cienka w prawie jestem, więc się nie odzywałam. Myslę, że to chodzi o rośliny pozyskiwane z natury. Inaczej nie mozna by było kupic np kotewki w marketach... acha.. u nas nie można, ale w Niemcach nie ma problemu
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2011-02-17, 20:45
Vanka napisał/a:
też tak myślę,
dodatkowo o takiej wykładni świadczy ten zapis:
Cytat:
§ 8. Sposoby ochrony gatunków dziko występujących roślin polegają w szczególności na: (10) prowadzeniu upraw roślin należących do gatunków chronionych wykorzystywanych do celów gospodarczych;
czyli te zagrożone gatunki chronione mają się znajdować w prywatnych hodowlach gospodarczych (czyli do celów przemysłowych, handlowych, kolekcjonerskich itp) jako ewentualna rezerwa i zabezpieczenie przed wyginięciem w środowisku naturalnym.
czyli te zagrożone gatunki chronione mają się znajdować w prywatnych hodowlach gospodarczych (czyli do celów przemysłowych, handlowych, kolekcjonerskich itp) jako ewentualna rezerwa i zabezpieczenie przed wyginięciem w środowisku naturalnym.
może jakieś pozwolenie trzeba na to mieć
Vanka napisał/a:
Inaczej nie mozna by było kupic np kotewki w marketach... acha.. u nas nie można, ale w Niemcach nie ma problemu
u nas tez bez problemu , ale nie jest to rodzima trapa natans a pochodząca z chin trapa bicornis która nie zimuje i nie zawiązuje orzechów
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-17, 21:58
Jednym słowem - trzeba chronić.. ja już jak mam chronić będę
Jesuuu dla mnie głupota ludzka nie zna granic, a granice może poszerzyć, wiec... sama nie wiem co mam myśleć o ludziach piszących, wnoszących i ustalających takie ustawy - dla mnie to jawny samogwałt (nie mylić z przyjemnąścią )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum