Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2010-08-29, 16:12
AurorA dzięki za informację u mnie też raczej stoi na poziomie zero tylko teraz po ostatnich opadach jest troszkę więcej wody ; zauważyłam że strasznie nie lubi słońca bezpośredniego staram się zaciemnić trawami, trzcinami stanowisko
Też to zauważyłem, u mnie jest w półcieniu. Ponadto zauważyłem że lubi bardzo żyzne podłoże bo na starszych liściach zawsze widać objawy chlorozy. Sprowadzałem w tym roku partię roślin i u wszystkich stare liście żółkły. Cała partia sprzedała się bardzo szybko jak świeże bułeczki mimo wysokiej ceny.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Nic nie robię, młode sadzonki lekko narzucam liśćmi, stare tez czasem podsypie ale to bez sensu.
Wytrzymują zimę bez problemu bez okrycia.
Arek siewki które masz to właśnie z matecznika który pochodzi z Przelewic.
Widziałem ta łąkę i jest zachwycająca.
Ciekawe spostrzeżenia w internecie.
Młode sadzonki do dwóch lat niszczy grzyb, moją praktyką jest częsty oprysk.
A że siewki wolno rosną to normalne. Na kwitnącą i to pobraną wegetatywnie z Przelewic czekałem niezłych kilka lat.
Obok niej rosną siewki dwulatki, zapewne widziałeś jak byłeś, jak narazie są w świetnym stanie- zrobię fotki.
Zobaczę też wiosną co się stanie.
Nie ma takiej możliwości aby czegoś nie utrzymać , trzeba tylko praktykować i uczyć się na błędach.
Ale dzięki za ciekawe spostrzeżenia, bo moje siewki w gruncie mają właśnie drugi rok, zacznę baczniej zwracać na nie uwagę.
Mam nadzieje ze się uda, wiosna pokarze.
Jeśli chodzi o chlorozę to zawsze mam problem, ale nawożę tylko wiosną.
Hej...
Ja obawiam się troszkę jak mi przezimują te siewki- teraz są zdrowiutkie, ale czy w tej kuwetce nie przemarzną? Na zimę zostawię pod folią i zastanawiam się czy nie okryć.
Pryskam co tydzień.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
O cholera , ale ładnie wyszły, brawo.
Zdrowiutkie, co fachowiec to fachowiec
Ale spójrz że już początki chlorozy widać.
Jakie licho???
Może daj już im spokój z pryskaniem, reszta wiosną , trzy powtórki.
Chyba jednak przetrzymaj je w tunelu.
[ Dodano: 2010-09-09, 21:29 ]
Wiesz co , mam wrażenie a często trafiam z wyczucia , przepikował bym je teraz i wsadził w tunel.
Ale tu nie mogę wróżyć, ja bym tak zrobił.
Nie mogę Ci podpowiedzieć w 100%, bo sam siewki praktykuje od krótkiego czasu.
Jedno jest pewne- opryski w pierwsze lata , nawożenie wiosną , to co ja zrobiłbym: przepikowałbym teraz. Do ziemi dosyp proszek środka grzybobójczego i wymieszaj.
Część przetrzymaj w tunelu a część na polu( mimo moich wątpliwości).
Na polu przekryłbym liśćmi, wiosną szybko bym je usuną.
Wówczas zastosuj pierwsze opryski Topsinem- trzykrotnie.
W tunelu spryskałbym je chodź raz- wczesną wiosną, dwie powtórki zrobiłbym po wyciągnięciu na pole.
Ja swoje przezimuję w zimnej szklarni i w gruncie, inną część też w doniczkach zadołowanych w polu i przekrytych liśćmi- wówczas spraktykuję dokładnie.
Myślę że bez problemu przeżyją.
[ Dodano: 2010-09-13, 22:41 ]
Do tej pory trzymałem je zawsze na polu, wytrzymywały.
Ale tu nie chce Tobie źle doradzić , bo trudno powiedzieć co pokaże następna zima.
Dlatego nie mam tutaj jednego zdania.
[ Dodano: 2010-09-13, 22:49 ]
Ja zawsze trzymałem na polu i to bez nakrywania, a teraz kiedy dałem je Tobie zrodziło się kupę pytań, ale to dobrze, spraktykujemy razem.
U mnie już znaku po liściach nie ma, moja zasada-wszystko trzymam na polu jak najdłużej.
Cibora jeszcze pływa po stawie.
Arek efekty rozwoju tulejnika zobaczysz wiosną.
Stare tulejniki nie marzną, z siewkami-trudno powiedzieć.
I grzyb może je wykonczyć bardzo szybko.
Narazie twoje zamieranie to naturalne zjawisko
Arek jak juz raz powiedziałem, z siewkami praktykuje tak samo jak i Ty.
Nie lubię wprowadzać w błąd.
Moje stoją na polu, choć prędzej już były w szklarni, obecnie czekam do mrozów.
Wiem że stare nie marzną, a siewki...???
Mam bardzo rozbieżne zdania w tym temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum