wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Marcus oczko ;-)
Autor Wiadomość
ewa535 
Przyjaciel forum

Pomogła: 84 razy
Wysłany: 2010-08-22, 18:29   

Ale masz trawnik ! na pięć takich oczek-zazdroszę powierzchni !
I psa - o Colie marzę od małego dziecka ( które przeczytało o psie , który jeździł koleją ;) )
A folia niech wystaje i kamienie niech sobie leżą - nic to jeśli po wypadku na motocyklu :!:
tylko kule. Tylko się cieszyć i dziękować (każdy ma komu) To odstawienia tych kul na strych jak najszybciej życzę !
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !

marcus 
Nowy

Wysłany: 2010-09-04, 21:33   Uzupełnienie

Niestety dopiero po napisaniu zorientowałem się, że opuściłem kilka postawowych danych o moim oczku - dlatego uzupełniam wg zaleceń Aurory :oops: :

1. Oczko z foli grubości 1 mm; ciekwostka - pod folią mam wełnę mineralną jako zabezpieczenie przed gryzoniami (póki co 5 lat spisuje się bez zastrzeżeń) :P

2.Pojemność 8 m3, powierzchnia 17 m2.

3.Zarybienie to 8 karasi o długości od 10 do 15 cm (większe nie przeżyły zimy i awarii napowietrzacza :(( )

4. Rośliny to: mięta nadwodna w strumyku, kaczeńce, kosaćce, pałki wodne, tataraki, pontederia, lilie wodne, krwawnica, przęstka, wywłócznik, rogatki, i kilka niezidentyfikowanych.

5.Filtr ciśnieniowy z lampą UV Gardeny od początku oczka (5 lat) i samodzielnie zrobione w tym roku: Filtr beczkowy (idea ze strony http://jachoo.republika.pl/filtr.html, z poprawkami z forum) oraz filtr wstępny zasilany od dołu oba ze spustami. Pompy dwie - do strumyka/kaskady poprzez filtr ciśnieniowy i druga do filtra beczkowego.

6. Problemem były glony nitkowate, od czasu zastosowania zrobionych filtrów wygląda na przeszłość :yahoo: . Obecnie myślę o przebudowie oczka, zbudowaniu filtra żwirowego z wolnym przepływem, jakimś mostkiem i .....

Generalnie "poluję na pomysły" :idea:

marcus

Patrz w lusterka - motocykle są wszędzie.

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-09-05, 07:02   

marcus napisał/a:
. Obecnie myślę o przebudowie oczka, zbudowaniu filtra żwirowego z wolnym przepływem, jakimś mostkiem i .....

Generalnie "poluję na pomysły"

Nie jesteś pierwszy , który przebudowywuje swoje oko - moje miało trzy przebudowy :-D , jak najbardziej polecam filtr G-K - jest niezawodny i sprawdzony przez wielu forumowiczów , pomysły znajdziesz przeglądając galerię -- od jednego tu podpatrzone , od kolejnego jeszcze coś innego-- też tak robiłem , a mostek sobie odpuść

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

Vanka 
Przyjaciel forum

Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2010-09-05, 07:05   

samuraj napisał/a:
mostek sobie odpuść

A ja dyplomatycznie napiszę - zależy jaki mostek. Jak widać masz dryg do wodnego świata, więc i mostek będzie w dobrym guście. Nie musisz nas słuchać - rób tak, żeby Tobie się podobało ;)

gregorj 
Moderator

Wysłany: 2010-09-05, 07:37   

fajnie ustawiona ta altana - dla podglądu oka w sam raz, a można je pociągnąc jeszcze uu z kilka metrów :)

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2010-09-05, 09:10   

Vanka przymknie oko na folię, a ja Twojego "nastolatka" proszę o przestawienie pałek wodnych na prawą stronę zdjęcia-tam na to zakole z gołą folią (zdjęcie drugie)-będzie lepiej się prezentowało:)-zdrowia życzę ;)

marcus 
Nowy

Wysłany: 2010-09-05, 14:42   

Dzisiaj pada - ale zamykam kompa i zaczynam z młodym negocjacje - obiecuję, że w tym tygodniu pałki wrócą na swoje miejsce :)
muszę jeszcze załatwić glinę - mam zamiar porozsadzać swoje roślinki, pogrupować je i posadzić nie w "ziemi do oczek wodnych" ale w jedynie słusznej mieszance piasku i gliny (z ewentualnymi dodatkami) :pa:
a pomysły wiecie skąd mam :yahoo:

marcus

Patrz w lusterka - motocykle są wszędzie.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu