co zrobic z rurą. jest to rura odporowadzająca deszczówke z rynny.
uciąć w miejscu wchodzenia do oczka, w folii wyciąć w odpowiednim miejscu dziurę, folię dokleić do rynny i masz super zasilanie oczka w deszczówkę Tylko trzeba by zabezpieczyć rynnę jakąś gęstą siatką metalową, żeby przypadkiem nic w nią nie weszło/wpłynęło. Zrobić przelew i oczko gotowe.
Nic nie wymyśliłem z ta rurą więc muszę ją usunąc i puscic bokiem dzisiaj troche kopałem ale nie za dużo bo pogoda nie pozwala. Bardzo proszę o poradzenie jakie roślinki sadzi się na półkach 15 30 i 60 cm??
Ponizej prezentuje oczko skończone w 90% czekam na komentarze podpowiedzi i rady zostało mi tylko pogłębienie oczka i wyrównanie brzegów gdzie była odprowadzana nieszczęsna rura
Ostatnio zmieniony przez Elendil 2010-08-20, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-08-20, 18:58
miodek557 napisał/a:
oczko skończone w 90%
dla mnie to max 50%
miodek557 napisał/a:
czekam na komentarze podpowiedzi i rady
ciężko cokolwiek powiedzieć bo z tej perspektywy to jest bardziej mini niż moje mini
miodek557 napisał/a:
zostało mi tylko pogłębienie oczka
zdecydowanie bo na tą chwilę wygląda na 20cm głębokości i jakieś 3 na 1m wymiar boczny... z jak wysoka robiłeś to zdjęcie bo serio mi nie wygląda na te 5 na 3m o jakich pisałeś na początku. A ja mam w podobnych wymiarach.
chopie . przecież masz tam kupę miejsca - jak ma być wymarzone, to przynajmniej 2x dłuższe, 2x szersze, zagnij je trochę zakrzyw, wyciągnij - nie skąp na folię, bo później będzie żal, na fajne oczko , coby sie trochę rzucało w oczko to tak myślę min 10-12tys litrów.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2010-08-20, 20:59
zmieniłabym kształt na bardziej naturalny-jak napisał Gregor-zrób coś z tym teraz, bo później będziesz żałował.Wygnij w 8 lub w nerkę, lub zobacz jak naturalne jeziorka wyglądają-bardziej elipsa niż prostokąt-zbliż wygląd do natury-teraz jest fatalnie sztuczny.Jak wyłożysz folią, zostanie Ci mikro dziura w środku, a masz tyle w koło miejsca. Półki za małe,porównując z tą obok stojącą doniczką, to półki mikre, no i za stromy (u góry zdjęcia) brzeg-zrób większy kąt nachylenia, bardziej spadek niż ścianę z każdej strony-przejrzyj galerie innych użytkowników-będziesz wiedział o czym mówię.
Nie musisz kopac na calej glebokosci ale tylko poszerzyc polki. Oczywiscie to tylko taki zarysik.
Powodzenia!
_________________ Panie,zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam,Marlena
Nie chciałem zeby było większe teraz mam 4 na 3m w najszerszym miejscu i napewno większego nie zrobię. Dzisiaj wkleje zdjęcie robione z dołu a moze się małe wydawac bo ta doniczka co stoi jest bardzo duża. więc nie macie co się sugerowac. szerokośc półki ok 30 cm albo nawet szersza. co do kształtu to pomyślę i moze coś zmienie ale wielkie dzieki za rady.
I jeszcze co do głębokości to w tej chwili w najgłębszym miejscu jest 60 cm a bedzie 110 120cm
Jesli Ci mogę coś doradzić, to głębokość nie rób mniejszą niż 1,20 przynajmniej na pow 100x100 cm. Będziesz w zimie spał w miarę spokojnie,. Choć to nie reguła. Ja np. zauważyłam,że moje ryby najbardziej lubią zima przebywać pod mostkiem na głębokości 70 cm
Oczko ukończone. Później wkleje zdjęcie. nie zmieniałem kształtu najwyżej bede żałował. głębokosc 110cm. Byłem jeszcze w sklepie i kupiłem doniczki i roślinki- skrzyp arktyczny, przęstka pospolita kasaciec żółty oczeret jeziorny wywłócznik. dzisiaj będe kładł folię i bedziemy nalewac wode i po woli sadzic rośliny. tylko mam pytanie kupiłem specjalną ziemię do roślin do oczek i czy wystarczy czy trzeba jeszcze dodac glinę??
[ Dodano: 2010-08-22, 20:14 ]
Wklejam nowe zdjęcia!! pierwsze pokazuje przed zalaniem wodą a drugie już z wodą choc wiem ze jeszcze dużo pracy przede mną ale w tygodniu kupuje małe kamyszki i sadze wcześniej kupione roślinki jeszcze musze zakryc folie i w tym roku chyba dosyc.
http://www.fotosik.pl/pok...b2ebe0eb8d.html
[ Dodano: 2010-08-22, 20:26 ]
Oczywiscie zapraszam do komentowania
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2010-08-22, 20:12
na tym wywinięciu folii położyłabym kamienie, za kamieniami podniosła folię na prosto do góry i za nią znów kamienie- super zakryje to folię.Na brzegach-od strony wody-trochę podniosłabym grunt, tzn taki mały wał zrobiła, aby po deszczach woda nie spływała do oczkaJak folia będzie tak płasko na ziemi-będzie problem z jej zamaskowaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum