Stanowczo, za mało, a tym bardziej jeśli chcesz mieć koi. Ja mam 120, ale koi mam europejskie i juz mi 3 zimy przetrwały. Jesli już kopiesz do metra, to te 20 cm głębiej choćby na takim kwadracie 1mx1m warto jeszcze wybrać, bo pomimo,że mieszkasz na terenie gdzie zimy sa troszkę lżejsze to jednak warto,żeby potem nie żałować " a mogłem jeszcze trochę głębiej"
No to już mniej więcej wiem jak będzie wygladac. W piątek nie ide do pracy o rano skocze do sklepu po folię a później biorę się do pracy. Na moje szczęscie ok 10 km od mojego domu jest jedne z największych centrum ogrodniczych w polsce więc będzie z czego wybierac. Mam już liste roślin i chciałbym na początek same reśliny oczyszczające czyli: potocznik wąskolistny, mięta wodna, oczeret jeziorny, sit skupiony, trzcina karka. a później dojdą rośliny ozdobne ale jeszcze nie wiem jakie.
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2010-08-05, 19:10
wszystko zależy od tego jakie jest podłoże , jeśli jest dużo kamieni jeszcze do tego ostrych to stare wykładziny są odpowiednie ,wełna mineralna.U mnie jest sam piasek więc śmiało można by było dać samą folię ( typowa folia oczkowa) bez "podkładu" ale dla "spokojności" dałem tylko folię bombelkową choć wcale nie musiało by jej być
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Jak ojciec kopał dośc głęboko to raczej żadnych kamieni nie było więc folia bąbelkowa powinna starczyc i worki.Jutro z rana jade do sklepu po folię i obejrzec się za kamieniami oraz wstępnie za roślinkami.
[ Dodano: 2010-08-06, 17:45 ] http://www.fotosik.pl/pok...a21aeba5b1.html
Zdjęcia z kopania oczka i niestety natrafiłem na problem przez oczko przebiega rura i teraz myślę co zrobic. na tym zdjęciu jest zrobiona półka 30cm i 60 cm
[ Dodano: 2010-08-06, 17:48 ] http://www.fotosik.pl/pok...81005506f2.html
a t widok na całe oczko czekam na komentarze oraz pomysły co zrobic z rurą. jest to rura odporowadzająca deszczówke z rynny.
niestety natrafiłem na problem przez oczko przebiega rura i teraz myślę co zrobic
wygląda na kanalizacyjną,jaką stosuje sie wewnątrz budynków.zawsze można zrobić obejście,wystarczy kupić 4 kolanka i kilka metrów rury.wyciąć kawałek rury który przebiega przez oczko,napewno sobie poradzisz.jedyne co ci będzie potrzebne to piłka to metalu aby przeciąć rure i płyn do mycia naczyń(łatwiej połączycz kolanka)dobrze opiłować miejsce cięcia rury pilnikiem
Ostatnio zmieniony przez duzers 2010-08-06, 17:04, w całości zmieniany 1 raz
mam pytanie jakie rośliny sadzi się na półce 30 cm??
z tym nie będziesz miał problemu,na tej głębokości będzie rosło większośc roślin.
tu znajdziesz informacje.
http://oczkowodne.net/flora.php
poszukaj też na forum
Ja się już troche pogubiłem. W swoim oczku mam półki na głębokości 15 cm 30 cm 60 cm a oczko mam głebokie ok 1,2m Mozecie podac przykład jednej rośliny na poszczególne półki?? i czy ta 15 cm to jest strefa bagienna??
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum