Alex, jak to nie tajemnica to w jakim rejonie są takie ładne stawiki Zawsze myślałem że w naszym rejonie ze względu na wapień wody są bardziej zasadowe niż kwaśne.
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Witam! Vanka Piotrze Aurora -niby mam, a nie mogę się tym cieszyć na co dzień. 2-3 razy w roku, a jak któreś z rodzeństwa się zlituje i zrobią mi jakieś zdjęcia i prześlą ,to wtedy te kilka fotek nie wiem z której strony oglądać.....ale dla mnie na całym świecie nie ma cudniejszego bagienka i chcę tam zamieszkać wśród żab rybek , ptaków mgieł i .... komarów . I kiedy tam zamieszkam, to zapraszam serdecznie. Dla mnie to magiczne miejsce i kiedy dopada mnie dołek ,moja siostra mawia ; pojedziesz na swoje bagna i wszystko ci przejdzie... i faktycznie przechodzi ! Jarku- to okolice gdzie jest dużo stawów hodowlanych -Knieja , Sygontka, Cielętniki i niedaleko - rezerwat Stawki, a jak chcesz przyjechać na moje bagna to skontaktuj się na priv- w drugiej połowie sierpnia tam będę.
_________________ aleksadra
Ostatnio zmieniony przez melek 2010-07-14, 11:23, w całości zmieniany 1 raz
Szkoda że zdjęcia nie można powiększyć , a niewiele na nim widać. Tak jak Ci mówiłem na zlocie podejrzewam rdestnice grzebieniastą lub inny podobny gatunek - porównaj sobie:
http://www.atlas-roslin.p..._pectinatus.htm
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Witam! obejrzałam ten link i na 99% to będzie ta rdestnica, znalazłam zdjęcie tej podwodnej łąki i spróbuję powiększyć ( na zdjęciu jest zielona) i-szacun dla twojej wiedzy trafiłeś tylko po opisie....!
dalej jest zdjęcie roślin, które w sposób naturalny porosły brzegi stawu
i moje piranie -żarłoczne i ciekawskie, po wejściu do wody całują po nogach, jak ktoś ma łaskotki to nie wytrzyma
[ Komentarz dodany przez: Elendil: 2010-07-16, 13:10 ] pozwoliłem sobie nieco uporządkować tego posta bo chyba przez te upały wyszedł niezły chaos następnym razem klikamy podgląd przed wysłaniem posta, żeby zobaczyć jak może wyglądać i ewentualnie poprawiamy, żeby wyglądał po ludzku
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2010-07-16, 18:56, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2010-07-16, 20:16
Ola, jak w bajce, na forum jeszcze lepiej wygląda niż w aparacie,
a na żywo to już musi być miodzio
W zimie można śmigać na łyżwach, w lecie wpław, Ernest ma rację, tylko pozazdrościć
Woda czyściutka, pięknie
Ja bym z liliami nie przesadzał, obsadziłbym powiedzmy jedną połowę (no do 2/3) stawu (tam gdzie najcieplejsza woda i najwięcej słońca), resztę bym zostawił do kąpieli
Ola, jak masz problem z mnożącymi się karasiami wrzuć więcej orf, zlikwidują potomstwo.
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Nie wiem jak z okoniem , ale mam 6 dużych orf i z setek narybku wiosną co roku po zimie zostaje się góra kilka sztuk. Ma to swoje zalety bo nie ma szans na przerybienie a tymi 4-5 sztuk zawsze można uzupełnić ewentualne straty,. Zawsze można zostawić też ładniejszy okaz a resztę oddać bo jest ich na tyle mało że łatwo je wyłapać . Choć z tymi okazem to niestety problem bo z pięknego narybku który widziałem latem zazwyczaj zostają się ten jeszcze niewybarwiony
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Tak jak Ci mówiłem na zlocie podejrzewam rdestnice grzebieniastą lub inny podobny gatunek
Też tak myślę, choć nie stawiam na sto procent na grzebieniastą, gdyż zmienność w gatunkach rdestnic (jest ich sporo) jest tak olbrzymia, że po fotce można tylko domniemać.
Na marginesie:
Ja na siłę wciskam foty Oli i próbuje dostrzec ramienice, bo wiem że powinne tam być- staw czysty, filtrowany przez podłoże, a tylko w takich miejscach one rosną Chara
Choć jeszcze sprawa ph.
Witam wszystkich! Mariusz zaintrygował mnie tymi ramienicami i po przejrzeniu wielu stron w internecie-jest to dość możliwe ,że takowe tu są; różnorodność też wśród nich jest, i występują w wodzie twardej przy rozpiętości ph 5-8(?) może wodę mam twardą ,a kwaśna ziemia w warstwie powierzchniowej nie wpływa na wodę w stawie ,która może mieć inny odczyn naprawdę to intrygująca ciekawostka -zajmę się tym jak pojadę i zrobie jakieś zdjęcia ,na razie mam takie coś co przypomina skrzyp z węzłami ,ale to jest bardzo delikatne i po wyjęciu z wody wygląda jak włosy.odnośnie chaosu ze zdjęciami -niestety nie umiem sobie z tym poradzić ,co mam z nimi zrobić na podglądzie?- poradźcie proszę
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2010-07-18, 06:50, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum