wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: AurorA
2009-08-15, 15:13
JAK WYKONAC FILTR DO OCZKA
Autor Wiadomość
Szymon871 
Uczestnik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 69
Skąd: wlkp
Wysłany: 2009-05-17, 22:42   

no czytałem,a le nadal nie rozumime dlaczego te zalewane od dołu sa praktyczniejsze i nie zapychają się taks zybko. Nie rozumiem dlaczego sa lepsze skoro najbrudniejsza woda, wpada od dołu, czyli największy osad jest na dole a co za tym idzie w razie czyszczenia trzeba naruszyc resztę wkładów aby wyjąć np gąbki :???: czy taki filtrma w takim razie przelew i kranik spustu... kranik ma według mnie a przelew? Prosze tylko tę jedną odpowiedź i przepraszam moda za naciągnie regulaminu ale przeczytałem temat cał y inadal mam pare wątpliwości o których teraz piszę. :-(
 
 
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 5184
Skąd: CZESTOCHOWA
Wysłany: 2009-05-17, 23:01   

Tak jak większość rzeczy na ziemi tak i zanieczyszczenia w filtrze podlegają sile grawitacji i opadają na dno :P dlatego potrzebny jest ruszt i kranik spustowy. Nawet jak przypchają się dolne warstwy filtracyjne to przepływ przez filtr jest trochę mniejszy ale jest :) woda i tak szybciej się przez nie przedostanie ( pompa daje pewne ciśnienie ) jak miała by przepływać grawitacyjnie z góry na dól. Przy filtrze z jednej beczki zasilanej od dołu przelew nie jest potrzebny :)
_________________
Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia ;)
OCZKO WODNE JARKA G
OGRÓD JARKA
 
 
 
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3



Pomógł: 270 razy
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 10657
Skąd: Brwinów k/Wa-wy
Wysłany: 2009-05-17, 23:07   

ontario_ab napisał/a:
a czy to prawda, że złoże z bakteriami nitryfikacyjnymi lepiej pracuje gdy jest zraszane, a nie zalewane przez wodę jak w przypadku mojego filtra ?


raczej tak, bakterie mają lepsze dotlenienie - stosuje się takie złoża przy hodowli koi

ontario_ab napisał/a:
ale zastanawiam się czemu część keramzytu wypływa, a część zostaje ?


w ostatniej dostawie z filtusa dostałem ciekawy rodzaj złoża - kupione jako nitra bio a nie jest to keramzyt ani ceramika jak było wcześniej a wygląda to na rodzaj białego pumeksu - myślę że tonie bo worki są dużo cięższe niż ta ceramika
_________________
pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIK PORTAL SKLEP
 
 
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 5184
Skąd: CZESTOCHOWA
Wysłany: 2009-05-17, 23:17   

AurorA napisał/a:
raczej tak, bakterie mają lepsze dotlenienie
To jest właśnie wadą filtrów zasilanych od dołu że nie można zastosować choćby prostej deszczownicy, trzeba by się bawić w dodatkowe napowietrzanie :? , ale bez tego filtr biologiczny też działa może jest trochę mniej skuteczny :???:
Ps. A ten pumeks to fajna sprawa :-D nie pomyślałem o tym :oops:
_________________
Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia ;)
OCZKO WODNE JARKA G
OGRÓD JARKA
 
 
 
Notils 
Bywalec


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 129
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-26, 16:17   

Czy jakby wkopać beczkę tak jak na rysunku to pompa podnosiłaby wodę na mniejszą wysokość? Czy w ten sposób napędzałaby filtr szybciej niż taka sama pompa na drugim rysunku?



Pomijam problemy związane z czyszczeniem filtra... Czy takie rozwiązanie jest lepsze?
 
 
 
ontario_ab 
Przyjaciel forum



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1414
Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-05-26, 20:50   

ja dół zrobiłem tak, że mam możliwość dojścia do zaworu by spuszczać osad - to bardzo ważne by za każdym razem nie wyjmować warstw i złoża;
_________________
Pozdrawiam, Arek...

stay in green...
 
 
 
prezes1 
Bywalec



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Cze 2009
Posty: 101
Skąd: Kraków (Targowisko)
Wysłany: 2009-06-19, 19:31   

no wlaśnie Notils zrobileś tak jak na swoim pierwszym rysunku bo tez sie nad tym zastanawiam czy bedzie jakas różnica bo jezeli mam kopac dziórke w ziemi i nic z tego nie bedzie to nie ma sensu czasu marnowac myslalem eby beczke wkopac zaraz za kaskadą tam aby wyjscie bylo powyzej kaskady bo w tym momencie mi przelewa zasilanie mam z weza 3/4 a wyjscie 3,5cm czytam i wzoruje sie na filtrach wyjadaczy forumowych tylko ze przelewa nie wiem czy kopac czy dac te 50 na wyjscie a pompke mam taka jakas lipna chyba 1900 z demobilu co wy na to :???:
_________________
pozdrawiam Jarek
 
 
ewa535 
Przyjaciel forum



Pomogła: 84 razy
Dołączyła: 22 Mar 2009
Posty: 2513
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-06-23, 18:54   

[[url=http://images21.foto...8em.jpg]Obrazek[/URL]
JArek gdzie te złaczki kupiłeś i ewentualnie jak to się nazywa , o co pytac po prostu.
[url=http://images21.foto...c8m.jpg]Obrazek[/URL]
to czarne na dole to jest to , tylko według Pawła to u mnie to powinno mieć średnicę 40 mm -taka rura drenazowa (jak w niej nawiercę dziury). Czy Twoje te złaczki dałyby radę
gdyby była własnie taka rura, bo ty masz coś cieniutkiego tam w srodku na dnie w kształcie litery T.
_________________
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
 
 
 
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 5184
Skąd: CZESTOCHOWA
Wysłany: 2009-06-23, 20:49   

Są to złączki skręcane PE i tak ja pisze ontario_ab, dostaniesz je w każdym markecie budowlanym i sklepie hydraulicznym są też bez problemu na rurę 40mm :) Na dnie ( to cienkie :lol: ) to jest rura 25mm do systemów zraszających a to "T" to trójnik :P
_________________
Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia ;)
OCZKO WODNE JARKA G
OGRÓD JARKA
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-06-23, 22:23, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
ontario_ab 
Przyjaciel forum



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1414
Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-06-23, 21:42   

co ciekawe rury i złączki PE w marketach budowlanych są do 40mm, większych nie mają;
przelot przez ściankę beczki 50mm nie polecam - nie posiada odpowiednio szerszego kołnierza i nie ma się za bardzo na czym złączka oprzeć, poza tym ciut za duży otwór i po zawodach - beczka do wyrzucenia.
Ja mam wlot 32mm a wylot 40 i jak dam za dużo wody na filtr to 40 nie daje rady odprowadzić i filtr się przelewa, właśnie chcę zrobić drugi wylot.
_________________
Pozdrawiam, Arek...

stay in green...
 
 
 
ewa535 
Przyjaciel forum



Pomogła: 84 razy
Dołączyła: 22 Mar 2009
Posty: 2513
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-06-23, 22:38   

PAnowie , macie rację ,tylko ja z tego robie filtr korzenno-glebowy czyli wlot wody z góry wężem z pompy 1/2 cala na rośliny w kamykach (całość warstwa około 30cm wys.) a ta woda ma przeciekać na dno gdzie będZie własnie ta rura o sred. 40 mm , która "wciągnie" tą wodę dołem do beczki-odstojnika. Nastepnie już czysta (mam nadzieję) z tej beczki przeleje się do oczka. To w moim przypadku mi się nic nie przypcha co?
W zasadzie to pytanie do Pawła, który mi tak doradził. Ale cos on sie teraz nie odzywa, a Wy akurat poruszacie ten problem...
_________________
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
 
 
 
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 5184
Skąd: CZESTOCHOWA
Wysłany: 2009-06-23, 23:16   

Według mnie się przypcha :???: lepszym i prostszym rozwiązaniem byłoby bezpośrednio z oczka, pompą doprowadzić wodę do filtra z 10cm nad dnem, to zasypać żwirem i w nim posadzić rośliny a przefiltrowana już wodę górą ( z nad żwiru ) odprowadzić rurą do oczka :) Ja przynajmniej bym tak zrobił :roll: nie potrzeba dodatkowych beczek zbiorników czy zaworów tylko kilka metrów rury i kilka złączek :P Ale to jest tylko moje zdanie, ja filtra glebowo-korzeniowego nie mam :P
_________________
Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia ;)
OCZKO WODNE JARKA G
OGRÓD JARKA
 
 
 
samuraj 
Przyjaciel forum



Pomógł: 69 razy
Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 1931
Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-06-24, 07:32   

JAREK G napisał/a:
doprowadzić wodę do filtra z 10cm nad dnem, to zasypać żwirem i w nim posadzić rośliny a przefiltrowana już wodę górą ( z nad żwiru ) odprowadzić rurą do oczka Ja przynajmniej bym tak zrobił nie potrzeba dodatkowych beczek zbiorników czy zaworów tylko kilka metrów rury i kilka złączek Ale to jest tylko moje zdanie, ja filtra glebowo-korzeniowego nie mam


Oczywiście że najprostrze rozwiązania są dobre , po co kombinować ? :???: U mnie jedyną rurą w oczku jest wąż wylotowy z pompy :-D
_________________
pozdrawiam Darek

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)
 
 
ontario_ab 
Przyjaciel forum



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1414
Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-06-30, 07:52   

kwestia przelewania mojego filtra została wyeliminowana - rura PVC wychodząca z filtra szła w górę i to był cały kłopot (poziomy się musiały wyrównać przecież) ech....
teraz mogę dać prawie całą moc pompy i nie przelewa, ale i tak by pracował poprawnie dostaje ćwiartkę ( mocy pompy oczywiście)
_________________
Pozdrawiam, Arek...

stay in green...
 
 
 
lepi 
Bywalec



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 184
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-13, 12:55   

ontario_ab napisał/a:
JAREK G, mój filtr to rusz ze skrzynki po piwie wypełniony szczotkami z filtra max1 (te długie czarne szczotki), potem mata kokosowa, następnie keramzyt i w nim kostka z napowietrzacza tetra400, na keramzycie złoże wyjęte z maxi1 czyli biobale i skałka. Na samej górze 3 maty kokosowe dociśnięte kamieniami. Pompa ma moc 10tys/h i po drodze mam trójnik z zaworami (jedyny taki na rynku robi gardena na zasadzie "all in one"). Filtr z pojemnika na odpady z wlewem od dołu, u góry wylot. Fotki z zewnątrz filtra są w mojej galerii, aktualnie niestety filtr dojrzewa :( co widać po wodzie.


trochę temu był ten post, ale może komuś się przyda - trójnik, o którym pisał ontario_ab to:
"Gardena CV 300" nr katalogowy 7867, aktualnie można kupić w cenie około 110 pln, kiedyśchyba był z tym kłopot - był w zestawie z niektórymi pompami FSP, ale samego chyba nie można było dostać.

Nie jest to jedyne rozwiązanie tego typu dostępne w sklepach - od dawna dostępny jest na rynku
"Oase Y-DB 1 1/2" Y Distributor" nr katalogowy 56668 - różnica na plus w stosunku do Gardeny jest taka, że na wlocie nieregulowanym można podpiąć wąż 2" i mniejsze, a różnica na minus to cena - około 150 pln....
to jakby ktoś szukał dzielników/regulatorów, w tym podłączanych do grubych węży...

lepi
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny