To pierwsza jej zima w moim oczku - obecnie wygląda zdrowo ale jakby ściemniała - myślę że to osady na liściach - zobaczymy na wiosnę - w akwarium zmarniała. Na pewno powinna być pod lodem.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 37 razy Dołączył: 27 Sty 2006 Posty: 1600 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-31, 11:23
Ja zimuje swoją na ... 10 cm. Oczywiście lód ją skuł. Aurora testuje zimowanie głębiej a ja płycej, więc zobaczymy wiosną. Wcześniej jej jeszcze nie zimowałem. W paludarium "rośnie" bardzo marnie, w akwa zmarniała. W sezonie w oku rośnie za to bardzo intensywnie, wystając ponad powierzchnię wody. Nieokiełznywana zagłuszy wszystko.
znalazłem ten temat przy robieniu porządków a nie ma odpowiedzi.
Grubosz Helmsa zimuje. Od paru lat zimował u mnie w lodzie na głębokości 0-5 cm, z tym że tak zimowany odradza się stosunkowo późno i dopiero latem daje ostro czadu.
Zimowany głęboko pod woda tez zimuje, ale porasta glonami i na wiosnę lepiej robić nowe sadzonki.
Najlepiej zimuje w błotku w widnej piwnicy w temperaturze kilku stopni. a najlepiej rośnie niejako roślina podwodna a jako bagienna.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-24, 07:29
Cytat:
Grubosz Helmsa zimuje.
Jeśli to co dostałam od Ciebie to grubosz, to u mnie podczas ostatnich roztopów miałam okazję zobaczyć jak pięknie przetrwał tą zimę. Mam wrażenie, że jest go więcej niż na jesieni.Jest zielony i mam mnóstwo małych nowych sadzonek. Rośnie w strefie -5 - 0.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum