Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2012-09-10, 11:54 Jaki skimmer?
Oczko zbudowało mi się sporawe. Niechcący Człowiek czyta i czyta. A to że strefa takiej głębokości ma mieć tyle a płytka tyle, łopata w dłoń, no i się stało Oczko ma ponad 40m², chyba ze 45m² A wokół niego drzewa i krzaki. Woda nalana dopiero w połowie a liści już sporo. Bez skimmera się nie obejdzie.
Czy ten http://sklep.oczkowodne.n...mmer-sk-50.html wystarczy? No i jaka pompa do niego? Wolałbym jaką mniejszą np 3500l/h Wystarczy? Nie chcę bowiem by ciągnęła za dużo prądu bo przecież będę potrzebować jeszcze jednej do zasilenia strumyka/kaskady.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2012-09-11, 23:09
Ok. Mam nadzieję że taka mniejsza oszczędna pompa wystarczy.
A filtru narazie nie przewiduję. Zamierzam zrobić dość ekstremalny strumień - ok 20 metrów z 2 bajorkami obsadzonymi jakimiś bagiennymi pożeraczami glonów i ich pokarmu. Chciałbym żeby całość była jak najbardziej naturalna. Mam nadzieję że się uda. Z jednej strony jest trochę drzew i ich liści ale też dzięki nim oczko nie jest przesadnie nasłonecznione więc może nie będzie źle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum