Wczoraj byłem z Hubertem sobie popływać w gliniankach w mojej miejscowości i oto co znalazłem na dnie tego zbiornika.
Jezierza morska (Najas marina) - nazwa nieco myląca bo to nie rośnie w morzu ale wyglądem przypomina morskie rośliny. Roślina jest rzadka, ale jako jedyna z krajowych jezierzy nie jest na liście chronionych. Roślinka ta w owym zbiorniku występuje dość często nawet na głębokości około 2 metrów- tworzy rodzaj dywanu o wysokości do około 20 cm. Listki są klujące jak kaktusy. Zabrałem sadzonkę do testowania w oczku, ale to niestety gatunek jednoroczny - może zawiąże nasiona ale póki co nie kwitnie (ta roślina zakwita pod wodą).
Roślinka niezwykle interesująca- to jedyne stanowisko gdzie ją spotkałem (jest trudna do wypatrzenia bo rośnie tylko na dnie i żadna część nigdy nie wyrasta nad wodę). Wygląd może sugerować pokrewieństwo z rdestnicami , ale systematycznie bliżej jej do żabiścieku.
Cytat:
jezierza morska (Najas marina) i mniejsza (N. minor) - rzadkie gatunki wodne, rosnące tylko w oligo/mezotroficznych jeziorach o wodzie bogatszej w wapń i będące indykatorem tych cennych siedlisk,
to może lobelia jeziorna i poryblin by się tez u nas przyjęły
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Widziałem to w zeszłym roku (albo dwa lata temu) na kąpielisku koło Brenna (południowo-zachodnia Wielkopolska), w całkiem sporych ilościach - draństwo rzeczywiście kłuje jak diabli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum