Wysłany: 2007-08-05, 14:35 Małe molo do oczka. co proponujecie.
Czesc planuje zrobic mały pomoscik w oszku. Stawik wykonany jest z foli dwuwarstwowej gr 1mm. Całosc ma wygladac jak na rysunku ponizej. Moje pytanie brzmi co podłozyc pod drewniane nogi by nie uszkodziły folii, i czy wogule jest to przeciewziecie mozliwe do wykonania. Pozdrawiam Slimakko.
Moje pytanie brzmi co podłozyc pod drewniane nogi by nie uszkodziły folii, i czy wogule jest to przeciewziecie mozliwe do wykonania.
Jest to możliwe do wykonania,tylko stopy podpór muszą być dość szerokie,aby nacisk był rozłożony na jak największą powierzchnię,oczywiście nie na gołą folię.Można pod stopy użyć kilka warstw włókniny
Jarka podpowiedź też jest
_________________ Pozdrawiam Sebastian
mozesz to zrobić równie dobrze nie podpierając końcówki pomostu, a umieszczając ją na zatopionej beczce, grubej płycie styropianu lub czymś podobnym, tak aby całość pływała. jeśli odpowiednio umocujesz część "naziemną" to całość powinna być dość stabilna. chodziłem już po takich pomostach.
sir_prize, ma dobry pomysl,
przypominaja mi sie pomocty do cumowania zaglowek, <ach to byly czasy>
byly zrobione z jakis kawalkow drewna opierajacych sie na beczkach, i przycumowane do brzegu,
pomosty te byly bardzo stabilne, i latwo mozna bylo je zwinac i przetransportowac
_________________ pozdrawiam Mateusz Malum nullum est sine aliquo bono
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-06, 21:30 Re: Małe molo do oczka. co proponujecie.
slimakko napisał/a:
Całość ma wyglądać jak na rysunku poniżej. Moje pytanie brzmi, co podłożyć pod drewniane nogi, by nie uszkodziły folii i czy w ogóle jest to przedsięwzięcie możliwe do wykonania. Pozdrawiam Slimakko.
Owszem, jest to możliwe. Niżej masz rysunek jak to zrobić. Pod folią dajesz fundament na nim geowłóknina, dalej folia. Na folii ponownie geowłóknina i stopa podpory pomostu, która do stopy mocujesz za pomocą 2 kątowników wykonanych z blachy nierdzewnej grubości 5 mm i szerokości podpory. Jeśli ma to być solidna konstrukcja, to wszystkie metalowe elementy łączące, powinny być wykonane z nierdzewnych materiałów.
Tutaj fotka z 98 roku, pomostu - klapy, która maskuje filtr biologiczny w moim oczku. Cały pomost zamocowany jest jedynie na solidnych zawiasach i można go podnosić na czas konserwacji filtra.
Ja zrobiłem pomost wiszacy połączony z altaną , ale doszedłem do wniosku że trzeba go podeprzeć. Ustawiłem pod pomostem dwa duże kamienie na folii i podperłem szpilkami M20 ze stali nierdzewnej i talerzykami .
Jest super !
Wysłany: 2009-04-13, 20:41 Mój pomysł na podparcie
Witam
właśnie rozpoczynam budowę mojego "oczka" i będę budować pomost wchodzący nad oczko ok. 4 m. Pomost będzie oparty na dwóch betonowych kolumnach wylanych na fundamencie. Kolumny będę oklejone folią podczas zgrzewania foli dla całego oczka. Więcej widać na zdjęciu.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-13, 23:35
Przewiduję problemy w niedalekiej przyszłości z uszczelnieniem na połączeniu folii na dnie i tych betonowych kolumn. Jakiej folii będziesz używał do uszczelnienia.
Zastanawia mnie dlaczego ludzie tak lubią sobie komplikować życie i odkrywają Amerykę od nowa. Mają podane sprawdzone już metody na niektóre rozwiązania, a wyszukują jakieś nowe i nie sprawdzone patenty wynalzaki. A później problemy i dużo większe koszty z przeróbką oczka, bo doświadczenie się nie udało. Łatwiej taniej już wtedy wybudować nowe oczko, niż poprawiać to co się spartoliło.
Po grzyba ten beton, jak równie dobrze można do tego wykorzystać drewniane belki np. z dębu. Który w wodzie może przetrwać i kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt lat, a jak już zbutwieje, to robi się nowe bez naruszania struktury dna oczka. Jest lżejszy od betonu i bardziej naturalny dla środowiska, i razem z kotwami z betonu nie uszkodzi folii. Jak to zrobić poprawnie, piszę i pokazuję kilka postów wyżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum