wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
POMPY DO FILTRÓW
Autor Wiadomość
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2016-05-21, 09:06   

Elendil napisał/a:
. Więc marję Aquael szczerze polecam.


tez mam pompe firmy aquael http://sklep.oczkowodne.n...-pfn-10000.html chodzi juz 3 rok bez żadnych problemów. Ale nie ukrywając ekonomiczna nie jest. Do ciągłej filtracji zakupiłem w tamtym roku pompę energooszczegną która pracuje 24h na dobe i jestem z niej bardzo zadowolony naprawde polecam: http://sklep.oczkowodne.n...-5-000-eco.html 5 tysiecy litrów na godzine 40W
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
Jotka 
Nowy


Dołączyła: 19 Maj 2016
Posty: 5
Skąd: pomorskie
Wysłany: 2016-05-21, 09:47   

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Wiem już teraz, że pompę muszę zmienić i na pewno to zrobię. Co do filtra, to sama nie wiem... Czy to naprawdę konieczność?
Poza tym proszę jeszcze mi powiedzieć czy te pompy, które wskazałeś mogą pracować poza wodą? Które w ogóle rozwiązanie jest lepsze...czy pompa w wodzie czy poza - blisko filtra... Już tyle kasy włożyłam w to oczko, że nie chcę popełniać więcej błędów :((
 
 
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2016-05-21, 10:29   

nie te pompy nie mogą pracować po za wodą. Z tego co wiem to pfn 10000 plus oraz 15000 mogą pracowac tak i tak ale to juz pomy troche droższe

http://sklep.oczkowodne.n...10000-plus.html
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
Elendil 
Przyjaciel forum



Pomógł: 55 razy
Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 1403
Skąd: Radom
Wysłany: 2016-05-21, 14:40   

Jotka, te pompy Aquaela mają po 10m kabla, więc nawet jak będą w oczku to powinnaś dać radę się gdzieś podpiąć.
_________________
OCZKA ELENDILA MOJE PODRÓŻE TANIE HOTELE
5000l oczko + 1600l płazarium,
Pozdrawiam i zapraszam. Tomek.
 
 
 
Jotka 
Nowy


Dołączyła: 19 Maj 2016
Posty: 5
Skąd: pomorskie
Wysłany: 2016-05-21, 20:09   

OK, super. To teraz decyzja Aquael czy Jebao... pomożecie zdecydować?
Może jeszcze powiem dlaczego zależalo mi, żeby pompa nie była w wodzie... To przez te nitkowate, wciąż zapychają pompę :???: a bezustanne włażenie do wody jest wkurzające i jeszcze ciągłe niszczenie maskowania... :-|
Ponieważ macie lepsze doświadczenie, to proszę doradźcie :)
:yahoo:

[ Dodano: 2016-05-21, 21:16 ]


Tak wygląda moje oczko :roll:


....a tak z piętra


[ Dodano: 2016-05-21, 21:21 ]
Filtr ciśnieniowy ma być za tymi podkładami
 
 
Jendras 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 140
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2016-05-21, 22:43   

Jebao jeśli pompa ma chodzić cały czas to ma mniejsze zużycie energii. No z tym maskowaniem to troszkę problematyczne może pompe umieścić na samym dole oczka zamaskować od góry z metr węża kamieniami natomiast głębiej nie masować bo raczej nie będzie widać zostawić zapas węża tak żeby pompę wyciągnąć na brzeg oczka nie psując maskowania. Pompa stojąca na zewnątrz tez na końcu rury sawnej musi mieć jakieś sitko żeby nie wciągnąć jakiś dużych śmieci wiec prędzej czy później też będzie trzeba wyczyścić. Tak myślę może zbuduj coś w rodzaju studzienki z kamieni w której będzie znajdować się pompa a na górę studzienki jakiś kamień płaski żeby zamaskować.
_________________
__________________________________
POZDRAWIAM JENDRAS

MOJE OCZKO WODNE 20m3
http://forum.oczkowodne.n...p=173256#173256
 
 
taniw 
Oczkomaniak


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 1140
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-22, 07:30   

Jak dasz czarny lub bardzo ciemny waż to zamaskować będziesz musiała góra 20cm od powierzchni wody. Głębiej i tak ci go nie będzie widać. By wyczyścić pompę nikt chyba nie wchodzi do wody, po prostu się ją wyciąga na wierzch.
 
 
Jotka 
Nowy


Dołączyła: 19 Maj 2016
Posty: 5
Skąd: pomorskie
Wysłany: 2016-05-22, 09:18   

No i właśnie każde wyciąganie psuje maskowanie :bum: Tak na przykład kabel..., przykrywałam go kamykami, żeby nie był widoczny. Wszystko wyglądało pięknie dopóki się filtr w pompie nie zatkał :???: Wyciągalam ją do czyszczenia za kabel ale, żeby znowu ustawić w wodzie, trzeba było do niej wejść. Nie wiem, może macie inne sposoby, bo i jak widzę... większe doświadczenie, większą wiedzę... No, ale nic...przede wszystkim chodziło mi o Waszą pomoc w doborze pompy do mojego filtra NPF 20. Wybiorę zatem Jebao. Jak się ta kombinacja sprawdzi to dobrze, jak nie to... zasypię to oczko piachem i już...
Nieeeeeeeee, żartowałam...., za bardzo lubię moje rybki, żabki i roślinki i te chmary ptaszków korzystających z wodopoju :)
:cmok:
 
 
domka74 
Nowy


Dołączyła: 24 Mar 2012
Posty: 2
Skąd: Płońsk
Wysłany: 2016-05-27, 18:25   

Witam,

mam w tarasie betonowe oczko około 6000 l. Potrzebuje do niego pompy i filtra, ale nie ma zielonego pojęcia jaki wybrać. Kaskady nie będzie tylko fontanna na 05,-1m. Chciałabym też rybki. Pomóżcie :-(
 
 
dm82 
Uczestnik


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Wrz 2013
Posty: 53
Skąd: Brzeźnica
Wysłany: 2016-06-04, 13:47   

Ja mam pompę Jebao 6500LV ze sterowaniem. Bardzo fajna rzecz bo jak filtr się przytyka to można zmniejszyć ilość wody jak się nie chce czyścić :-D . Zaletą jest też niskie, bezpieczne napięcie. Wadą cena oraz krótki kabel od sterownika do pompy (chyba tylko 2 m). Filtr zrób sama z beczki albo kastry a za zaoszczędzone pieniądze dokup lampę UV. Z gotowych filtrów nic nie pomogę bo nawet nie brałem kupno takiego pod uwagę.
 
 
Jotka 
Nowy


Dołączyła: 19 Maj 2016
Posty: 5
Skąd: pomorskie
Wysłany: 2016-06-06, 07:54   

Też zainteresowałam się tą pompą Jebao 6500LV ze sterownikiem, ale od sprzedawcy dostałam informację, że ma ona kabel zasilający długości 2 metry a tansformator i regulator musi być zabezpieczony przed zmoknięciem.
Jak więc z tym sobie radzisz dm82?
 
 
Ślimak 
Nowy


Dołączył: 23 Cze 2016
Posty: 1
Skąd: lodz
Wysłany: 2016-06-23, 21:03   

witam

mialem pompę aquael pfn-5500 http://www.aquael.pl/prod...-pfn-3500-10000 i filtr aquael maxi http://www.aquael.pl/prod...awowe/137-maxi. pompa sie popsula i kupilem inną - aqua nova np-3000 http://www.aqua-nova.pl/?...t=8&idpodkat=23

kiedy na stronie aqua nova zapytalem, czy da sie te pompe podlaczyc jak poprzednią (tzn. żeby ustawic ją na filtrze i wpuscic na jego dno rurkę lub wąż, przez ktore zasysana bedzie woda), lakonicznie zapewniali mnie ze dzis kazda pompa pracuje z kazdym filtrem.
uwierzylem, bo nie mialem jak tego sprawdzic. niestety okazalo sie ze np-3000 ma tylko koszyk z prefiltrem i nigdzie w sieci nie moge znalezc przełączki lub kolanka, ktore umozliwilyby podlaczenie rurki do zasysania wody z dna filtra.

czy istnieje taka część?
jak inaczej mozna by to zrobic?

prosze o pomoc
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1801
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-06-23, 21:12   

Ja ucinam kawałek węża o przybliżonej średnicy i próbuję wcisnąć na króciec ssawny (czasem ma on pół centymetra długości...), ucinam kawałek rurki PVC od wody i próbuję nasadzić na króciec ssawny, czasem wspomagam się opalarką, biorę taśmę hydrauliczną i próbuję dopasować na niej coś do króćca ssawnego...
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
luzio 
Entuzjasta


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 748
Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2016-06-24, 10:22   

Część pomp, także Aqua Nova, ma na szczęście dwa przyłącza do węża. Można dać węża na wejściu i wyjściu.
W każdym razie ja też miałem ten problem bo miałem parę pomp z jednym tylko przyłączem. Rozwiązałem go kupując to coś, nie do dostania w Polsce, w Anglii ;) Znaczy się znajomi mi kupili i przywieźli. Wziąłem od razu 3. Bo wiem że jest z tym kłopot. A w sumie nie wychodzi jakoś drogo. Może nie były idealnie takie same jak oryginalne ale mała praca z piłką i pilnikiem sprawiła że są całkiem ok.
 
 
BiBi 
Hobbysta



Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 25 Lip 2010
Posty: 356
Skąd: kalisz
Wysłany: 2016-06-24, 13:21   

pomocy potrzebuje kupic pompe ktora bedzie dziala na kaskade na strumyk a i na filtr beczkowy podpowieccie mi cos tylko kwota taka nie za duza plis

[ Dodano: 2016-06-24, 14:25 ]
Arek licze na twoja pomoc patrzylam u ciebie w sklepie ale nie znam sie wiec mozesz mi podsunac jakis pomysl

[ Dodano: 2016-06-24, 14:26 ]
kupilam dzis pompe z lampa uv nie bede wam opisywac powiem krutko badziewie jak leci do strumyka to juz nie daje rady na kaskade albo albo nie bede opisywac bo szkoda slow
_________________
Kłopot z życiem polega na tym , że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie
 
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny